Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

0

Το καρναβάλι μας
Είναι γεγονός ότι η περίοδος της Αποκριάς και το Καρναβάλι δεν συγκινεί και δεν αρέσει σ’  όλους. Είναι μάλιστα αρκετοί που αντιπαθούν όλη αυτή την βαβούρα και αρνούνται να συμμετέχουν και να φορέσουν τη μάσκα της …δήθεν χαράς και ξενοιασιάς που υποτίθεται συμβολίζει το καρναβάλι. Γι αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν αυτές τις μέρες να φύγουν από την πόλη μας. Δικαίωμα τους. Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι είναι ένας θεσμός 56 ετών που καθιστά την πόλη μας ταξιδιωτικό προορισμό την περίοδο τη Αποκριάς και παρέχει οικονομικά οφέλη σε πολλούς κλάδους. Κι αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε. Γι αυτό ας αφήσουμε τις γκρίνιες και ας υποδεχτούμε με χαμόγελο τους επισκέπτες μας.
Καλώς μας ήλθες τρελό μας Καρναβάλι!
Μ.Ξ. 


Να ετοιμαστεί
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μία από τις υποχρεώσεις του δήμου είναι να φροντίσει τον χώρο στο λεγόμενο αεροδρόμιο. Εκεί που βρίσκεται η Αερολέσχη Ξάνθης.
Θα πρέπει εγκαίρως ο χώρος να καθαριστεί, πατηθεί το χώμα, και ετοιμαστεί να υποδεχτεί τα εκατοντάδες οχήματα κάθε κατηγορίας, προερχόμενα από την Ανατολική πλευρά εισόδου στην Ξάνθη.
Μαζί μ’αυτήν την φροντίδα θα πρέπει να τοποθετηθούν και 3-4 μονάδες χημικών τουαλετών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Από τις λεπτομέρειες κρίνονται πολλά πράγματα.
Γ.Δ.


Είμαστε πίσω
Οι Γιορτές Γιορτές, το Καρναβάλι Καρναβάλι, όμως η Οικονομία είναι μία. Υπάρχει ή δεν υπάρχει. Πέραν τούτου ουδέν.
Δυσάρεστη συζήτηση μέρες Γιορτινές και ανεμελιάς, όμως εμείς οφείλουμε πέρα από τα ευχάριστα να υπενθυμίζουμε και τα δυσάρεστα ή έστω αυτά που απαιτούν προβληματισμό.
Λοιπόν, με λίγα λόγια, τόσο σαν χώρα, όσο και σαν Περιφέρεια και κατ’ επέκταση σαν νομός, είμαστε πολύ πίσω στο να αντλούμε πόρους από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.
Το γεγονός το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί και τους προβληματίζει η καθυστέρηση αυτή της αδυναμίας άντλησης πόρων.
Κι αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό είναι μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας διότι δεν μπορεί να υλοποιήσει δημόσιες επενδύσεις που τόση ανάγκη έχει η χώρα για να βγει από την ύφεση, ν’ανοίξουν δουλειές, να δουλέψει κόσμος, να μειωθεί η ανεργία.
Γ.Δ.


Για τους αυτοδιοικητικούς
Ο χρόνος που φεύγει δεν γυρνά πίσω. Νέο; Όχι βέβαια.
Γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Το αναφέρουμε όμως να το ξαναθυμηθούν οι δήμαρχοι του νομού. Να το έχουν υπόψιν τους και να το βλέπουν, να το θυμούνται κάθε μέρα.
Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος αλλά απεναντίας ιδιαίτερα συγκεκριμένος.
Ως εκ τούτου οφείλουν οι αυτοδιοικητικοί να τον αξιοποιήσουν αναλόγως. Δηλαδή δημιουργικά, αποτελεσματικά, οργανωμένα και με αξιολογικό τρόπο.
Ο νομός περιμένει εκτός από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια και από τους δήμους να δουλέψουν και να προσφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου, βελτιώνοντας παράλληλα και το επίπεδο ζωής των δημοτών τους.
Γ.Δ.


Να τολμήσουν
Προς τους αγαπητούς αυτοδιοικητικούς και το σχόλιο αυτό με την κάθε καλή προαίρεση εκ μέρους μου. Εξάλλου τη δική τους επιτυχία θέλουμε διότι αν αυτοί πετύχουν, θα είναι προς το καλό των δημοτών τους.
Έτσι απλά και φιλικά μεταφέρουμε τα λόγια που λένε οι συμπολίτες τους και κυρίως τους καλούν να τολμήσουν τόσο προς τις αλλαγές αλλά και τους σχεδιασμούς στους δήμους τους χωρίς να λάβουν υπόψιν τους το όποιο – δήθεν – πολιτικό κόστος που στην ουσία δεν υπάρχει.
Προγραμματική τόλμη και δράση χρειάζεται και αυτό ακούγεται απ’όλες τις πλευρές. Όχι αδράνεια, όχι διαχείριση, όχι εφησυχασμός.
Γ.Δ.


Και εγέννετο το taxis 7
Πολύ καλό νέο για να είναι αληθινό ακούγεται για όσους έχουν να λαμβάνουν χρήματα από το δημόσιο το γεγονός ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του το taxis 7 από εχθές. Πρόκειται για μία νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία θα κάνει πλέον αυτόματα τον συμψηφισμό για όσους προμηθευτές χρωστούν παράλληλα στο δημόσιο. Μέσω αυτής θα γίνεται η εκκαθάριση και θα μεταφέρονται άμεσα τα χρήματα στο λογαριασμό του ιδιώτη.
Τέρμα η βάσανος της φορολογικής ενημερότητας και η γραφειοκρατία για χιλιάδες συναλλασσόμενους με το δημόσιο! Είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο βήμα εκσυγχρονισμού που βέβαια άργησε πολύ.
Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων δήλωσε παρουσιάζοντας την πλατφόρμα  ότι «Μέρα με την ημέρα μετασχηματίζουμε το Κράτος στον 21ο αιώνα». Η αλήθεια είναι ότι τώρα εναρμονιζόμαστε με αυτά που άλλες πολιτισμένες χώρες έχουν κατακτήσει στον 20ο αιώνα, για τον 21ο αιώνα, έχουμε ακόμα δρόμο….
Κ.Κ.


Εισαγόμενοι πορτοφολάδες
Επιδημία έχουν γίνει κάθε χρόνο οι αφίξεις βουλγάρων πορτοφολάδων. Αξιοποιούν τον μεγάλο συνωστισμό και δρουν κατά ομάδες ξαφρίζοντας τους απρόσεκτους συμπολίτες αλλά και επισκέπτες.
Προφανώς δρουν παντού όπου υπάρχει πλήθος καλυπτόμενοι από αυτό κι ενώ η προσοχή του θύματος είναι αλλού. Και μια διευκρίνιση. Από το ευγενές αυτό σπορ ξελαφρώματος πορτοφολιού, δεν λείπουν και οι γυναίκες, τις οποίες μάλιστα δεν τις υποψιάζεται κανείς λόγω φύλου.
Και για να μην παρεξηγηθούμε πορτοφολάδες εκτός από τους εισαγόμενους, έχουμε και τους ντόπιους.
Γ.Δ.


Δώδεκα έναντι δύο
Παρακολουθώντας την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα της τοπικής μας ομάδας στην 1η Εθνική κατηγορία, έκανα μια διαπίστωση την Κυριακή.
Μέτρησα συνολικά ν’ αγωνίζονται δώδεκα ξένοι ποδοσφαιριστές (με τις αλλαγές), έναντι μόνον δύο Ελλήνων· των Μπαξεβανίδη και Καρασαλίδη.
Είμαι βέβαιος πως την ίδια εικόνα πως είχαν όλοι όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι με τον Ατρόμητο Αθηνών όπως και τον ίδιο προβληματισμό για μια ομάδα στην οποία υπερτερούν κατά πολύ οι διάφορες φυλές που ίσως ν’αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Σούπερ Λίγκα 1 μόνο από Έλληνες δεν αποτελείται…
Γ.Δ.


Αποχαιρετισμό στην Κική Δημουλά
«Εμβληματική μούσα της ποίησης» αποκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατία την Κική Δημουλά, που κηδεύτηκε χθες. Και είναι πολύ εύστοχος ο χαρακτηρισμός. Είναι από τους λίγους ποιητές και ακαδημαϊκούς και πνευματικούς ανθρώπους  της εποχής μας που κατάφεραν να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν μ’ ένα ευρύ κοινό σε μια εποχή που η ποίηση είναι στο περιθώριο. Η ποίηση της Κικής Δημουλά είναι διεισδυτική, ανατρεπτική και αιχμηρή ενίοτε. Είναι στιγμές που θαρρείς ότι ακροβατεί ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι σε έννοιες και συναισθήματα αντίθετα, σε μια προσπάθεια να προσθέσει μια δόση ισορροπίας που λυτρώνει. Η ζωή, ο θάνατος, ο έρωτας, ο φόβος, η ελπίδα προβάλλουν επιτακτικά, αντιμάχονται, επιζητουν να κυριαρχήσουν αλλά πάντα σαν επίγευση  μένει μια υποψία θλίψης.
Ὅλα τὰ ποιήματά μου γιὰ τὴν ἄνοιξη
ἀτέλειωτα μένουν.
Φταίει ποὺ πάντα βιάζεται ἡ ἄνοιξη,
φταίει ποὺ πάντα ἀργεῖ ἡ διάθεσή μου.
Γι᾿ αὐτὸ ἀναγκάζομαι
κάθε σχεδὸν ποίημά μου γιὰ τὴν ἄνοιξη
μὲ μιὰ ἐποχὴ φθινοπώρου
ν᾿ ἀποτελειώνω.
Σ’ αποχαιρετούμε με θλίψη Κική Δημουλά.
Μ.Ξ.


Κριτική για το χαμένο συμφέρον
Τις γιορτές της Ξάνθης και συνακόλουθα το Καρναβάλι δεν μπορούν ν’απειλήσουν ούτε η Θεσσαλονίκη, ούτε η Καβάλα και βέβαια η Κομοτηνή.
Τα διάφορα λόγια του αέρα που ακούγονται, λίγα βέβαια και γνωστό από πού ξεκινούν, στερούνται ουσίας. Τα άτομα που τα εκτοξεύουν έχουν λόγους, έχουν συμφέρον.
Βέβαια οι παλαιοί γνωρίζουν τους λόγους και τα συμφέροντά τους, οικονομικά και άλλα.
Αυτά τώρα χάθηκαν κι ούτε προβλέπεται να τα αποκτήσουν στο μέλλον. Γι’αυτό η γκρίνια, η κριτική και η προσπάθεια απαξίωσης ό,τι κι αν κάνει η νέα δημοτική αρχή στον τομέα αυτόν.
Όμως ας μην βιάζονται, ας έχουν υπομονή. Σιγά-σιγά η αγουρίδα γίνεται μέλι. Θ’ αλλάξουν όλα, αλλά απαιτείται χρόνος.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …