Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

0

Ποιος κουνάει το δάχτυλο;
Καθημερινά σχεδόν και με μια ανερμήνευτη επιμονή, ο δημόσιος κριτής των πάντων, κουνάει το δάχτυλο.
Το κουνάει προς όλους όσους αυτός κρίνει, επιλεκτικά να δεχτούν την κριτική του.
Συμβαίνει όμως το εξής:  Ρωτούν οι κρινόμενοι.
-Ποιος τα λέει;
-Αυτός…
-Α, αυτός, δεν έχει καμία σημασία κι αξία.
Γ.Δ.


Μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι
Το επιβεβαίωσε προχθές ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης στην έκθεση φωτογραφίας Χρ. Παυλίδη. Είπε λοιπόν μιλώντας για κάποιους χώρους που θα αξιοποιηθούν εκθεσιακά ότι στην Παλιά Πόλη θα μπαίνουν με τα αυτοκίνητά τους μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι.
Δεν είπε περισσότερα γιατί δεν ήταν αυτό το θέμα. Όμως το ότι το ανέφερε, είναι ενδεικτικό πως η απόφαση για τη λύση προς τα εκεί βρίσκεται.
-Περισσότερα, λίαν συντόμως.
Γ.Δ.


Μάσκες τέλος
Η γνωστή ελληνική υπερβολή στο μεγαλείο της. Την είχαμε πληροφορηθεί και απορούσαμε με την βιασύνη κάποιων να προμηθευτούν μάσκες για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό που ακόμη δεν είχε εμφανιστεί στην περιοχή μας και μπορεί να μην συμβεί και ποτέ.
Ελπίζουμε να μην αρχίσουν και «επιθέσεις» στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ.
Έλεος πια. Δεν χάθηκαν τα τρόφιμα, τα φρούτα, τα μακαρόνια.
Ας είμαστε ψύχραιμοι και σοβαροί.
Γ.Δ.


Ορθνιθοτροφική μονάδα

Τελικά, ψάξαμε, ρωτήσαμε και πληροφορηθήκαμε πως οι εγκαταστάσεις που έγιναν σε μεγάλο οικόπεδο απέναντι από την βιομηχανία Ζωοτροφών Ελβίζ, θα είναι μια Ορνιθοτροφική Μονάδα.
Εάν γίνουν κι άλλες εγκαταστάσεις ή όχι, άγνωστο, όπως άγνωστος μέχρι στιγμής είναι και ο επιχειρηματίας που επένδυσε στον τομέα αυτόν.
Γ.Δ.


Ο χορός του Διόνυσου
Γράφει σε σύντομο σημείωμά του ο Καρναβαλικός Σύλλογος: «Όπως κάθε χρόνο partάρουμε στο γεγονός του καρναβαλιού, στο πάρτι του Διόνυσου.  Όποιος δεν έχει συμμετάσχει ποτέ δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται και γιατί οι προσκλήσεις του είναι sold out μέρες πριν. Αυτοί που αφήνουν στην πόρτα του Διογένη τα προβλήματα της χρονιάς και έχουν γλεντήσει ξέφρενα μέχρι το πρωί μαζί  μας, αυτοί ξέρουν. Φέτος τα μπαλέτα μας, πλαισιωμένα από την καταιγιστική ζωντανή μουσική των Underhill West και τη δοκιμασμένη συνταγή του d.j. Andreas Ρapandreou θα σας προετοιμάσουν για άλλη μια αξέχαστη βραδιά. Και μην ξεχνάτε: Καρναβάλι χωρίς καρναβάλι Ξάνθης, δεν γίνεται. Καρναβάλι Ξάνθης χωρίς χορό του Διόνυσου, πάλι δεν γίνεται…»
Όλα αυτά, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου στον «Διογένη» στις 22.00 για ξέφρενο πάρτι.
Γ.Δ.


Ο κορωνοϊός έφτασε!
Να λοιπόν που κατέφθασε μέσω Ιταλίας και στην Ελλάδα ο κορωνοϊός και δη στην πάντα πρωτοπόρο Θεσσαλονίκη.
Μπορούμε πλέον να πανικοβληθούμε ελεύθερα τώρα και να εφορμήσουμε στα Σούπερ Μάρκετ. Τα φαρμακεία τα έχουμε αδειάσει από μάσκες και αντισηπτικά ήδη από εχθές.
Με την έλευση του κορωνοϊού, τώρα ένας άλλος ιός θα εξαπλωθεί στη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη. Είναι η ώρα που  θα μας χτυπήσει ο μακαρονοϊός!
Ο μακαρονοϊός είναι η αρρώστια που «χτυπά» όλους τους Έλληνες και τους ωθεί σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση να γεμίζουν τα ντουλάπια τους με μακαρόνια. Είναι διαχρονική και αθεράπευτη ελληνική αρρώστια που όσο κι αν προσπαθείς να αντισταθείς, θα κολλήσεις οπωσδήποτε…
Κ.Κ.


Σε ποιον ανήκει ο δημόσιος-δημοτικός χώρος;
Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα, κάθε άλλο. Είναι πραγματικό και πάντα επίκαιρο. Το συζητάμε συνήθως στις παρέες και τις κοινωνικές συντροφιές.
Ρωτάμε: «Σε ποιον ανήκει ο δημόσιος-δημοτικός χώρος;»
Η απάντηση μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως εύκολη. Δηλαδή, ότι το δημόσιο και ο δήμος, είναι ιδιοκτήτες του χώρου της Επικράτειάς τους.
Είναι όμως έτσι;
Η βιαστική απάντηση είναι πως έτσι είναι. Στην νεοελληνική όμως πράξη και πρακτική, αυτοί οι χώροι, του δημοσίου και του δήμου, αποτελούν κτήμα και χώρο παρεμβάσεων διαφόρων ομάδων που εκφράζουν αρνήσεις και μαχητικές μάλιστα στους ιδιοκτήτες που είναι το δημόσιο και ο δήμος αναλόγως, να τον αξιοποιήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους, για κάποιους σκοπούς που θα εξυπηρετήσουν τους πολλούς κι όχι κάποιους που ανενημέρωτοι αρνούνται τη χρήση των χώρων.
-Άρα σε ποιους ανήκει τελικά ο χώρος;
Γ.Δ.


Δικαιολογημένη λογική ανησυχία
Δεν αποτελεί ελληνική ιδιοτροπία η ανησυχία για την εξέλιξη του κορωνοϊού. Κι αυτή η ανησυχία εκδηλώθηκε από τη στιγμή που υπήρξαν θύματα και κρούσματα στη γειτονική μας Ιταλία. Δηλαδή εκφράστηκε στις συζητήσεις κάποιος προβληματισμός και ανησυχία σε πλαίσιο όμως ήρεμο και λογικό.
Εξάλλου, και το κρούσμα που παρουσιάστηκε, δεν σημαίνει ότι η προμήθεια αγαθών θα σταματήσει, τα Μάρκετ θα κλείσουν και η ζωή θα συνεχίζει σε έναν άλλο ρυθμό.
Θυμίζουμε στους πιθανούς ανήσυχους συμπολίτες πως ακόμη και σε εμπόλεμη περίοδο, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη υπάρχουν.
Το παν σ’αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις είναι η ψυχραιμία και η εφαρμογή των εντολών των υπεύθυνων οργάνων της Πολιτείας.
Γ.Δ.


Ένα αντίο στον Κώστα Βουτσά
Στην σκηνή της αιωνιότητας βρίσκεται από χθες το πρωί ο Κώστας Βουτσάς. Ο ηθοποιός που συνοδεύει όλες τις αναμνήσεις μας, από κείνα τα χρόνια της αθωότητας. Ο γελαστός, καταφερτζής, καλοσυνάτος τύπος, γεμάτος χαρά που σκόρπιζε απλόχερα γέλιο με τις ατάκες του. Είναι πολύ σπουδαίο χάρισμα να κάνεις κάποιον να γελάσει, να ξεχάσει τις έγνοιες του, να αισθανθεί αυτή την ψυχική ευφορία και την διάθεση. Κι ο Κώστας Βουτσάς είχε αυτό το χάρισμα. Γι αυτό είχε τόσα χρόνια την αγάπη του απλού κόσμου. Ήταν ο ίδιος η χαρά της ζωής, και αυτό μετέδιδε στον κόσμο και σε εποχές δύσκολες. Γιατί κι ο ίδιος έζησε, βίωσε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια με φτώχεια και ορφάνια από μικρός. Ποτέ δεν μίλησε γι αυτή την πλευρά της ζωής του αλλά και αυτή δεν στάθηκε ικανή να κάμψει την αγάπη του για την ζωή. Έφυγε πλήρης ημερών και όπως ήθελε. Πάνω στο σανίδι γιατί εκεί βρισκόταν 15 μέρες πριν αρρωστήσει.
Σ’ ευχαριστούμε Κώστα Βουτσά για όλα αυτά που μας χάρισες με το ταλέντο σου και για την χαρά, την δύναμη για ζωή που μετέδιδες.
Μ.Ξ.


Κορωνοϊός και Καρναβάλι
Ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του και στην χώρα μας όπως άλλωστε αναμενόταν και μάλιστα πολύ κοντά μας, στην Θεσσαλονίκη όπου και εντοπίστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα σε 38χρονη που επέστρεψε από ταξίδι στο Μιλάνο.   Και βέβαια δεν δικαιολογείται πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός. Το θετικό είναι ότι σε  ήπια μορφή όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί γιατροί ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι έχει πολύ μεγάλη μετάδοση και μεγάλη περίοδο μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων με αποτέλεσμα να διασπείρεται σε μεγάλο εύρος από ένα και μόνο φορέα.
Αυτό που όλοι σκεφτόμαστε και απευχόμαστε είναι μην μας έρθει …μασκαρεμένος στο καρναβάλι μας.
Αυτό που επίσης σκεφτόμαστε είναι πως θα επηρεάσει και ίσως ανακόψει την μεγάλη προσέλευση κόσμου.
Αυτό που ελπίζουμε είναι το Καρναβάλι μας να μην έχει την τύχη του καρναβαλιού της Βενετίας γιατί αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα.
Μ.Ξ.   


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …