Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέο ασφαλιστικό: Κλάσης ανώτερες οι συντάξεις

Νέο ασφαλιστικό: Κλάσης ανώτερες οι συντάξεις

0

Προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών: Όσο υψηλότερη κλάση τόσο μεγαλύτερη σύνταξη

 

Πρόεδρος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ξάνθης, Ε. Μπατζακίδου: «Συμφέρει το νέο ασφαλιστικό»  – Μέσα στον Μάρτιο οι δηλώσεις για τις κλάσεις –  Θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2020

 

 

Την σύνταξη στα …χέρια τους παίρνουν κατά κυριολεξία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι καθώς με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες τους δίνει την δυνατότητα να καθορίσουν αυτοί το ποσό της σύνταξης που θα πάρουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Με λίγα λόγια το νέο ασφαλιστικό αποσυνδέει τη σύνταξη με το εισόδημα καταργώντας ουσιαστικά το νόμο Κατρούγκαλου και επαναφέρει τις κλάσεις. Ως εκ τούτου, όσο μεγαλύτερες θα είναι οι εισφορές των ασφαλισμένων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη που θα λάβουν.

Προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών: Όσο υψηλότερη κλάση τόσο μεγαλύτερη σύνταξη

Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται το νέο σύστημα εισφορών προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών, όπου ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών του, πλήρη αποσύνδεση από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος και πλήρη αποσύνδεση από το εισόδημα.

Σύμφωνα με τους πίνακες του υπουργείου Εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν μπορούν να κερδίσουν από 130 ευρώ έως και 5.001 ετησίως.

Ειδικότερα: Όσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ με παραμονή στην αγορά εργασίας από 35 έως 40 έτη θα πρέπει να επιλέξουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την 4η κατηγορία και πάνω, δηλαδή 297 ευρώ μηνιαίως.

Όσοι επιλέξουν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ύψους 155 ευρώ, θα λάβουν 779 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης για το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ όσοι επιλέξουν την ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία για 40 χρόνια καταβάλλοντας 500 ευρώ τον μήνα θα λάβουν σύνταξη 1.659 ευρώ.

Πρόεδρος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ξάνθης, Ε. Μπατζακίδου: «Συμφέρει το νέο ασφαλιστικό»

mpatzakidou«Προς το συμφέρον των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κινείται το νέο ασφαλιστικό, εκτιμά η πρόεδρος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ξάνθης, Ε. Μπατζακίδου και εξηγεί: «Εφόσον δίνει τη δυνατότητα της επιλογής, ο ασφαλισμένος θα επιλέξει τη σύνταξη που θέλει πληρώνοντας την ανάλογη κατηγορία. Προσοχή όμως πρέπει να το δηλώνει κάθε έτος γιατί διαφορετικά θα πέσει στην κατώτερη Το προηγούμενο ασφαλιστικό συνέδεε την σύνταξη με το εισόδημα και προέβλεπε το 27% επί των καθαρών εσόδων. Έτσι ακόμη κι αυτοί που πλήρωναν μεγάλο ποσό εισφορών αφού είχαν εισόδημα έπαιρναν τις ίδιες συντάξεις μ’ αυτούς που δεν πλήρωναν τις ίδιες εισφορές. Αυτό τώρα καταργείται και είναι δικαιότερο».

Μέσα στον Μάρτιο οι δηλώσεις για τις κλάσεις

Η κα Μπατζακίδου ανέφερε πως οι ασφαλισμένοι πρέπει να δηλώσουν μέσα στο Μάρτιο σε ποια κλάση θέλουν να ανήκουν αμέσως μόλις ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών που θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς προβλέπει πως θα λάβουν συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…