Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

0

Καλές Γιορτές
Άνοιξε την Τετάρτη το βράδυ η αυλαία των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών με τον πλέον επίσημο τρόπο. Η επίσημη έναρξη των Γιορτών με την πανελλήνια εμβέλεια έγινε όπως κάθε χρόνο, από τον δήμαρχο της πόλης όπως εδώ και 55 χρόνια.
Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη, θα κορυφωθούν με τη μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση την 1η Μαρτίου.
Το φετινό εορταστικό πλαίσιο έχει μότο το πολύ πετυχημένο «Όνειρα- Χρώματα – Μυρωδιές –Αρώματα», που ακριβώς δίνει όλο το προσφερόμενο πακέτο που μπορεί κανείς να δει, ν’απολαύσει, να γευτεί, να μυρίσει, να ονειρευτεί.
Με την ελπίδα ο καιρός να βοηθήσει, ευχές για Καλές Γιορτές, για έξοδο, για τραγούδι, για παρέλαση.
Γ.Δ.


Πρέπει να σπάσει αυγά
Το προσφυγικό θα λυθεί μόνον με σύγκρουση. Σύγκρουση της Πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών που τα κόμματα τις έμαθαν μονίμως ν’ αντιδρούν όταν είναι στην αντιπολίτευση, κυρίως δε τα λεγόμενα αριστερά.
Σχεδιάζεται, επιτέλους μια σοβαρή λύση με τα κλειστά κέντρα υποδοχής και την ταχύτατη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Όσοι εγκριθούν, θα μείνουν για να προωθηθούν στην Ευρώπη ή να μείνουν μόνιμα στη χώρα μας με διάχυση σε διάφορες περιοχές που χρειάζονται πληθυσμό και οι υπόλοιποι θα επιστραφούν πίσω.
Άρα, για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει δυναμικά.
Να «σπάσει αυγά» για να λύσει το θέμα. Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να υποκύψει σε πιέσεις.
Το προσφυγικό πρόβλημα είναι κοινό για όλους και θα το ζούμε χρόνια.
Και μία τοπική μας πραγματικότητα. θυμίζουμε πως στην πόλη μας έχουμε εδώ και χρόνια κλειστό κέντρο υποδοχής-φύλαξης μεταναστών, χωρίς κανένα πρόβλημα…
Γ.Δ.


Δεν έχει σωτηρία
Δεν μας ξαφνιάζει τίποτε πλέον σ’αυτόν τον τόπο. Νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα, αλλά κάναμε λάθος. Τελικά αυτός ο τόπος δεν έχει σωτηρία με τίποτε. Το γιατί διαβάστε το:
Οι τευτλοπαραγωγοί Έβρου, ζητούν από τους υπουργούς ν’αλλάξουν τη διοίκηση της βιομηχανίας Ζαχάρεως! Και γιατί το ζητούν αυτό παρακαλώ;
Γιατί πιστεύουν – έτσι το θέλουν- ότι η νέα διοίκηση θα δώσει λύση για να συνεχιστεί η καλλιέργεια τεύτλων στο νομό τους!  Τα καλά και συμφέροντα και με απαιτήσεις.
Το ότι η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας κοστίζει διπλάσια απ’ότι αλλού, αυτό δεν τους ενδιαφέρει, παρότι γνωρίζουν και οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι το γιατί.
-Δεν έχει σωτηρία, το είπαμε..
Γ.Δ.


 Στο Ισραήλ ο Θεματικός Τουρισμού
Από 10 έως 14 Φεβρουαρίου η Περιφέρειά μας συμμετέχει σε έκθεση Τουρισμού. Τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Α. Τσώνη συνοδεύουν 13 επιχειρηματίες απ’όλες τις περιφερειακές ενότητες. Μάλιστα στις 14 του μηνός θα γίνει ξεχωριστή συνάντηση με τουριστικούς πράκτορες ώστε να υπάρξει κλείσιμο συμφωνιών.
Συμπληρωματικά τέλος του μήνα 12 Ισραηλινοί δημοσιογράφοι θα έρθουν στην Περιφέρεια και θα γίνει περιήγηση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με τη στήριξη του ΕΟΤ.
Τέλος ο Α. Τσώνης δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα συμμετάσχει και στην έκθεση στο Βουκουρέστι στην Ρουμανία.
-Κινητικότητα λοιπόν στον τομέα του τουρισμού στην Περιφέρεια.
Γ.Δ.


Ελληνικό 100%
Ό,τι συμβαίνει τελευταία με την άρνηση κοινωνιών να γίνουν κλειστές δομές υποδοχής προσφύγων στον τόπο τους, συνέβαινε παλαιότερα με το θέμα των σκουπιδιών.
Αντιδράσεις, φωνές, απειλές, άρνηση με την άποψη «να μην γίνει εδώ αλλά παραπέρα».
Τελικά σιγά-σιγά, με τα χρόνια, αυτή η αντίδραση άρχισε να κάμπτεται διότι όλοι κατάλαβαν πως τα σκουπίδια ήταν και δικά τους. Άρα, η κοινή λογική άρχισε να υπερτερεί και το πρόβλημα βρίσκει τη λύση του, χώρια που από τα σκουπίδια βγάζουν και χρήματα.
Εσχάτως, εμφανίστηκαν κάποιοι άλλοι ευαίσθητοι. Δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες, τα αιολικά πάρκα. Με διάφορες αστείες δικαιολογίες πάντα.
Όλες αυτές οι αντιδράσεις και άλλες πολλές είναι καθαρά ελληνικής πατέντας. Δηλαδή μόνο στη χώρα μας τις συναντά κανείς και στο μυαλό «βαρεμένων» ανθρώπων που το παίζουν μάλιστα και «προοδευτικοί», τρομάρα τους. Άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της διαμαρτυρίας και της άρνησης στο νέο, το καινούριο, το αναπτυξιακό.
Γ.Δ.


Χωρίς Συμπαραστάτη ο Δημότης της Ξάνθης – Άς όψεται το δημοτικό συμβούλιο
Μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης δεν κατάφεραν να συναινέσουν και να εκλέξουν έναν Συμπαραστάτη του Δημότη και των επιχειρήσεων στο δήμο μας. Υπήρχαν 5 υποψήφιοι, έγιναν δύο ψηφοφορίες και παρόλα αυτά σε κανέναν δεν έδωσαν 23 ψήφους για να γίνει η εκλογή.
Είναι ένα αρνητικό γεγονός και αποτελεί την πιο τρανταχτή ένδειξη ότι η απλή αναλογική δεν λειτουργεί στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης κι αυτό το πληρώνουν οι δημότες που στερούνται έναν θεσμό που αν λειτουργήσει σωστά και όχι απλά και μόνο απλά για να υπάρχει θα μπορούσε να βοηθήσει και να ωφελήσει τους δημότες και την επιχειρηματικότητα με τις παρεμβάσεις του στις δοσοληψίες τους με τον δήμο.
Είναι κρίμα και άδικο και χρεώνεται σ’ όλες τις παρατάξεις!
Μ.Ξ.


Να σταματήσουμε να μεγαλώνουμε …τη ρύπανση του περιβάλλοντος με πλαστικά
Τελικά έπιασε τόπο το μέτρο της χρέωσης της πλαστικής σακούλας καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία έχει μειωθεί η χρήσης της κατά 98,6% από το 2017 έως σήμερα ενώ πάνω από 17 εκατ. επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες έχουν προμηθευτεί τα ελληνικά νοικοκυριά την τελευταία τριετία, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.
Αυτό βέβαια είναι πολύ θετικό για την μείωση των πλαστικών που προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον, την θάλασσα, ενώ ενοχοποιούνται για μόλυνση και θανάτους μεγάλων θηλαστικών όπως φαλαινών και δελφινιών.
Είναι καιρός να συνειδητοποιηθούμε όλοι και να ευαισθητοποιηθούμε και όπως το παιδί που σταμάτησε να μεγαλώνει όταν αντίκρισε ένα δελφίνι νεκρό από πλαστικά. Η πολλή επιτυχημένη διαφήμιση γνωστής αλυσίδας μάρκετ που προκάλεσε προβληματισμό. Και μπορεί να μην μπορούμε να σταματήσουμε να μεγαλώνουμε (αν και θα ήταν πολύ καλό αυτό) αλλά μπορούμε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά μη βιοδιασπώμενα.
Μ.Ξ.


Ευχάριστα νέα για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ
Νέα παράταση ρύθμισης προθεσμίας οφειλών των γνωστών δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Έτσι, ευχάριστα είναι τα νέα για όσους έχουν οφειλές από δάνεια που χορηγήθηκαν από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Με απόφαση του Γιάννη Βρούτση παρατείνεται η προθεσμία της ρύθμισης οφειλών μέχρι τις 30 Ιουνίου για όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν τα δάνεια αυτά.
Οι οφειλέτες μπορούν αν υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στο portal του ΟΑΕΔ http://www.oaed.gr/,  μέχρι στις 30 Ιουνίου 2020.
Μεταξύ μας, τα περισσότερα των δανείων αυτών μένουν απλήρωτα κι έτσι θα συνεχίσουν. Στο τέλος θα τα διαγράψουν λόγω παρέλευσης πολλών χρόνων.
Γ.Δ.


Επισήμανση από ειδικό
«… μέρος της ανάπλασης που πρέπει να δημιουργήσουμε στις πόλεις μας είναι να φτιάξουμε δημόσια κτίρια με χρησιμότητα και σημασία, καθώς και ελεύθερους χώρους.
Στις πόλεις υπάρχουν υπερδομημένες περιοχές. Το πρόβλημά τους, όμως, δεν είναι μόνο λειτουργικό, αισθητικό ή λάιφσταϊλ. Είναι και πρόβλημα ασφαλείας για τις σπάνιες έστω περιπτώσεις απρόβλεπτων συνθηκών. Σε κάθε πυκνοδομημένη περιοχή  πρέπει να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, χρήσιμοι για την καθημερινή ανάπαυλα και αναψυχή, αλλά και να μπορούμε να καταφύγουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αν, για παράδειγμα, γίνει ένας ισχυρός σεισμός, πού θα πάμε;»
Τα παραπάνω είναι λόγια του αρχιτέκτονα- πολεοδόμου και καθηγητού αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού Γιώργου Πανέτσου.
Ο καθηγητής είπε κι άλλα σημαντικά. Μένουμε εμείς στην επισήμανση για τους ελεύθερους χώρους που πριν 2 μήνες έγινε αναφορά από τη στήλη αυτή.
Επισημαίνουμε τη σοβαρότητα της επισήμανσης προς κάθε αρμόδιο, της πόλης κυρίως.
Γ.Δ.


Αυτόνομη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου!
Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου διακόπτει λέει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση. Επόμενο βήμα να αυτοανακηρυχθεί και αυτόνομο κράτος, διαμαρτυρόμενη για την δημιουργία κλειστών κέντρων φύλαξης στα νησιά. Και τι θέλουν οι αγαπητοί -και ταλαιπωρημένοι- νησιώτες μας από την κυβέρνηση; Να μετακινήσει τα νησιά τους πιο μακριά από τις τουρκικές ακτές; Να βυθίζει τις βάρκες με τους μετανάστες; Να τους πάει σε ξερονήσια;  Ή να συζητάμε αενάως, χωρίς ποτέ να συμφωνούμε σε ποιες περιοχές θα γίνουν κέντρα φύλαξης;
Οι νησιώτες ζητούν απλά να τελειώσει το πρόβλημα, να φύγουν όλοι οι μετανάστες από τον τόπο τους, και με το που πατούν το πόδι τους νέοι, αυτομάτως να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Έλα όμως που η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε– εξυπηρετώντας τότε την κυρία Μέρκελ – ότι μόνο όσοι παραμένουν στα νησιά θα μπορούν να επιστραφούν πίσω, κι αν φύγουν από εκεί όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα παραμείνουν στη χώρα.
Δυστυχώς όταν ανοίγεις τις πόρτ

ες και λες «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», αφήνεις ελεύθερα χιλιάδες ανθρώπους «να λιάζονται και μετά να εξαφανίζονται», ενώ επιτρέπεις σε εκατοντάδες ΜΚΟ διεθνιστών και χρηματοδοτούμενων «ανθρωπιστών» να καλοδέχονται όλης της γης τους κολασμένους, τότε το αποτέλεσμα είναι οι ροές να γίνουν… ορδές και να σε πνίξουν.
Οι νησιώτες μας άργησαν πολύ να αντιδράσουν και τώρα το κάνουν με τρόπο αμετροεπή και ακραίο γιατί βλέπουν ότι το πρόβλημα μονιμοποιείται. Όμως δυστυχώς δεν λύνεται με μαγικό τρόπο, ούτε με ακρότητες…
Π.Κ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …