Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

0

Χαράς ευαγγέλια…
Χαρείτε κοινοί θνητοί, σαλπίστε σάλπιγγες, χτυπήστε καμπάνες σε πόλεις και χωριά. Από την διοίκηση του ΟΣΕ (ναι υπάρχει…) έγινε γνωστό ότι από αρχές Μαρτίου, καλώς εχόντων των μηχανοδηγών, υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα με συρμούς με καρότσες και μηχανές ντήζελ.
Προσέξατε παρακαλώ το τέλος; Με συρμούς ντήζελ!
Για τον ΟΣΕ ο ηλεκτρισμός και τα ηλεκτροκίνητα τρένα είναι μια ιστορία που δεν έχει μέλλον.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων ας αισιοδοξήσουμε ελπίζοντας.
Γ.Δ.


Συνέδριο Τύπου
Στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί το επόμενο συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ)  σε συνέχεια των δύο προηγούμενων επιτυχημένων κοινών συνεδρίων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, το συνέδριο, η θεματολογία του οποίου θα αφορά στον Περιφερειακό και κλαδικό τύπο, αναμένεται να γίνει στην Κομοτηνή το τριήμερο 27,28 και 29 Μαρτίου.
Ν.Β.


Άστεγοι στην Ξάνθη
Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, τα κρύα φέτος ήταν πολλά και άγνωστο πως θα εξελιχθεί ο καιρός τους επόμενους δύο μήνες. Η καιρική αυτή αναφορά έχει σχέση με τους άστεγους που ζουν στην πόλη μας.
Οι οποίοι κουρνιάζουν τα βράδια όπου βρουν, πολλές φορές στις εισόδους πολυκατοικιών. Κοιμούνται πάνω σε χαρτόνια, σκεπασμένοι υποτυπωδώς, ένα ανθρώπινο δράμα.
Οφείλουμε κι εμείς ως πολίτες και η πολιτεία, μια φροντίδα προς αυτούς, μια ένδειξη αλληλεγγύης απέναντί τους.
Βρέθηκαν που βρέθηκαν στο κατώτατο σκαλί της κοινωνίας,  όχι να πεθάνουν και από το κρύο!
-Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντί τους.
Γ.Δ.


Τι εστί Μαρούπα;
Την κυρία Μαρούπα δεν είχαμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε. Πληροφορηθήκαμε μόνον πως ήρθε στην πόλη μας και πως πήγε στις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ στα Πηγάδια. Κι αφού έκανε τον επιτόπιο «έλεγχο» διαπίστωσε, όπως φέρεται να δηλώνει, πως όλα αυτά, ξενοδοχείο και λοιπά, πως ανήκουν στον ΠΑΟΚ!
Μάλιστα η αγαπητή κυρία, κατά τα δημοσιεύματα, ισχυρίστηκε πως ο Σαββίδης τα αγόρασε για να μην τα αγοράσει Τούρκος επενδυτής!
Η κυρία Μαρούπα είπε κι άλλα πολλά και διάφορα ως μέλος μάλιστα της ΕΕΑ.
Συμπέρασμα: Ότι ο Πανόπουλος τα πήρε στο κρανίο απ’ όσα δήλωσε η κυρία Μαρούπα και δήλωσε όσα δήλωσε στη συνέχεια, ε, μάλλον και λίγα είπε για να κλείσει: «Όλα καλά. Ζούμε σε ένα απέραντο φρενοκομείο. Ο θεός μαζί μας».
Γ.Δ.


Τρεις εισαγγελείς στέλνουν τον Ρασπούτιν στο Ειδικό Δικαστήριο
Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Παν. Αθανασίου, ήταν ο 3ος εισαγγελικός λειτουργός, μετά τον Γ. Αγγελή και την Ελ. Ράικου, που με τις βαριές καταγγελίες του σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου, ανοίγει το δρόμο για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.
Ο κ. Αθανασίου κατήγγειλε τις πιέσεις που δεχόταν από τον πρώην υπουργό για να «σπρώξει» κάποιες υποθέσεις και να ασκηθούν διώξεις σε δημοσιογράφους και πρόσωπα που ήταν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Τον απειλούσε μάλιστα, πως αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος του Βγενόπουλου «θα βγει στα κανάλια να πει, ότι αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο». «Μα τι είναι αυτά που λες; Έχεις στοιχεία;» του είχε πει τότε ο Παναγιώτης Αθανασίου. «Όχι. Όμως είμαι σίγουρος πως τα έχουν αρπάξει!», του είχε απαντήσει!
Κατέθεσε μεταξύ άλλων: «Σε μια επίσκεψη μου είπε: Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου. Και σκεφτόμουν: γιατί δεν τη χρησιμοποιεί για να μας δώσουν εργαλεία για την έρευνα μας στις λίστα Λαγκάρντ; Στην πορεία με καλούσε για να πληροφορείται εξέλιξη υποθέσεων, κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για Αλαφούζο. Μου ζητούσε να υπογράψω τη διάταξη δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Αλαφούζου τον Αύγουστο του 2016 ενώ βρισκόμουν σε διακοπές, και τελικά την υπέγραψα. Δεν γινόταν διαφορετικά».
Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η περίφημη δημοπρασία των καναλαρχών, ενώ ο Παπαγγελόπουλος είχε φροντίσει να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ, για να βεβαιωθεί ότι δεν θα μπορεί να συμμετέχει στη δημοπρασία. Δηλαδή ουσιαστικά μεθόδευε το κλείσιμο ενός καναλιού που δεν ήταν αρεστό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έγινε στη συνέχεια με το MEGA…
Κ.Λ.


Το λιμάνι κι ο …καημός του
Δρομολογούνται διαγωνιστικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ για την προσέλκυση επενδυτών σε 17 λιμάνια μεταξύ των οποίων και 2 δικών μας. Της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Η πολιτική βούληση είναι να ιδιωτικοποιηθούν και να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μπουν νέα κεφάλαια και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης. Σ’ αυτό το πλάνο δεν συμπεριλάμβανε και το δικό μας λιμάνι του Πόρτο Λάγος που έμεινε με τον χαρακτηρισμό λιμάνι «εθνικής σημασίας» και από τότε δεν έγινε τίποτε που να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό που του δόθηκε. Του’ μεινε το όνομα και άλλα λιμάνια βλέπουν χάρες!
Εμείς όπως πάντα ουραγοί και βολικοί, επαναπαυμένοι στον μικρόκοσμό μας να ασχολούμαστε με μικρά και επουσιώδη και που και που να γκρινιάζουμε!
Μ.Ξ. 


«Τα ζώα μου αργά»
Όλα με πολύ μα πάρα πολύ αργούς ρυθμούς κινούνται στον τόπο μας. Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση μέσα από μια παρατήρηση  χρόνων των …μεγάλων έργων που μπορούν ν’ αλλάξουν το μέλλον του τόπου. Κοντεύει 20ετία που συζητάμε για τον κάθετο άξονα και μόλις τα τελευταία χρόνια δημοπρατήθηκε το α’ τμήμα και για τον υπόλοιπο μέχρι το 2030 έχουμε δρόμο! Το ίδιο και με την άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης που ακόμη βρισκόμαστε στο ψάξιμο προγράμματος χρηματοδότησης μετά τις δικαστικές περιπέτειες. Έτσι και με το φυσικό αέριο. Από το 2005 λέμε ότι έρχεται ότι θα γίνει σύνδεση για αστική κατανάλωση και αισίως φτάσαμε στο 2020 και τώρα κάτι πάει να γίνει με την δημοπράτηση. Και να σκεφτεί κανείς ότι σε άλλες χώρες του κόσμου γίνονται τεράστια έργα μέσα σε λίγους μήνες!
Μ.Ξ.


Κανένα πρωτάθλημα, παρά αυτό που έχουμε σήμερα
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη βουλή το βράδυ της Πέμπτης ήταν κατηγορηματικός και σαφής. Είπε: «Προτιμότερο να μη γίνει ένα πρωτάθλημα, παρά αυτό που έχουμε σήμερα»
Γενικώς ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε με σκληρά λόγια για όλη αυτή την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα το προχώρησε και πάρα πέρα για αποκλεισμό των ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πάντα βέβαια εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση και αλλαγή νοοτροπίας, ενώ ενημέρωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα βάζει σε τάξη τα πράγματα.
Γενικώς, είναι αδιανόητο η χώρα να μοιράζεται στα δύο εξαιτίας δύο ή τριών ομάδων. Αυτό είναι έσχατος ευτελισμός.
Γ.Δ.


Τίνος είναι οι Θ.Λ.Ε.;
Συζήτηση μεγάλη (!) για το ποια δεσποινίδα θα είναι η βασίλισσα, πώς θα επιλεγεί, ποιος θα την επιλέξει, εάν θα πρέπει να είναι Ξανθιώτισσα ή όχι, πόσα χρήματα θα πάρει.
Μία χαμηλού επιπέδου συζήτηση εκτός σοβαρότητας, διότι ελάχιστα όλα τα παραπάνω ενδιαφέρουν τους Ξανθιώτες.
Εξάλλου, για λίγες ώρες παρουσίας γίνεται όλη αυτή η ιστορία. Η οποία βέβαια είναι ευθύνη των ανθρώπων που έχουν οριστεί για να ασκήσουν αυτήν των υποχρέωσή τους.
Κάθε χρόνο ακολουθείται μία διαδικασία. Μήπως ο Λύρατζης τι έκανε; Ό,τι του λέγανε ή ό,τι κατέβαζε η κούτρα του. Τότε όμως όλα ήταν καλώς καμωμένα. Ενώ τώρα, όλα είναι λάθος, κακές επιλογές, και φταίει ο Ασκαρίδης, ο Φανουράκης, ο Τσέπελης.
Οι Γιορτές για να τελειώνουμε με το θέμα, είναι του Δήμου Ξάνθης και μόνον. Και ο δήμος έχει τον φορέα που δεκάδες χρόνια τώρα αναλαμβάνει και υλοποιεί τον θεσμό. Ο θεσμός δεν είναι ιδιοκτησία κάποιων ανεγκέφαλων, ας το χωνέψουν αυτό.
Το ίδιο ισχύει για όλες τις υπηρεσίες και Οργανισμούς. Για τη σωστή δε λειτουργία ή όχι όλων αυτών, λογοδοτεί η δημοτική παράταξη που έχει την ευθύνη στις εκλογές.
Οι ΘΛΕ είναι του Δήμου Ξάνθης μόνον.
Γ.Δ.


The Invisible Guest (ο αόρατος καλεσμένος)
Μου τυχαίνει για δεύτερη φορά. Η πρώτη το 2011. Εκπροσωπώ ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης τον πρωθυπουργό σε εκδήλωση, του ΕΒΕΑ αν δεν απατώμαι, στο Hilton. Στην εκδήλωση παρίστανται ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Αντώνης Σαμαράς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θάνος Μωραΐτης και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Απηύθυνα σύντομη ομιλία, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Το βράδυ στα δελτία ειδήσεων (ακόμη και της … κρατικής ΕΡΤ) παρέλασαν οπτικά και αναφέρθηκαν λεκτικά ΟΛΟΙ, εκτός από τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ειδησιογραφικά δεν παρέστην στην εκδήλωση. The Invisible Guest Νο1.
Χθες παραβρέθηκα σε εκδήλωση των HELLAS PRESS στη Ξάνθη. Μου ζητήθηκε μάλιστα από τους διοργανωτές να μιλήσω στο πάνελ με την δημοσιογράφο-παρουσιάστρια εν είδει συνέντευξης. Φυσικά και είπα τα καλά μου λόγια. Στο εκτενές ρεπορτάζ και φωτορεπορτάζ της XANTHIPRESS που ακολούθησε, εμφανίζονται οι δύο από τους τρεις που μιλήσαμε στο πάνελ διαδοχικά (Δήμαρχος,  κ.Γιαλάογλου) και όλοι όσοι από τους καλεσμένους απηύθυναν τις ευχές τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και το φωτορεπορτάζ  δεν υπήρξα ως παρουσία στην εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκα και για να συμμετάσχω ως εις εκ των τριών ομιλητών! Ούτε καν στο ευρύτερο πλάνο εμφανίζομαι, παρότι υπάρχουν φωτογραφίες όλων των διπλανών μου. The Invisible Guest Νο2.
Αφού δεν με αντέχετε γιατί με καλείτε και εκτίθεστε; Καλή αντικειμενική δημοσιογραφική αρχή κ.Δώρα Αυγουλίδου. Ποιος σας μάλωσε μάλλον δεν θα μας πείτε …
Σωκράτης Ξυνίδης


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…