Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ποιες δαπάνες για επισκευή, ανακαίνιση και αναβάθμιση κατοικίας μειώνουν τον φόρο εισοδήματος

Ποιες δαπάνες για επισκευή, ανακαίνιση και αναβάθμιση κατοικίας μειώνουν τον φόρο εισοδήματος

0

Έως 1.600 ευρώ για τέσσερα χρόνια

Μείωση φόρου έως 1.600 ευρώ θα μπορούν να κερδίζουν κάθε χρόνο και για μια ολόκληρη τετραετία οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν στην επισκευή, ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Η νέα έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες ανακαίνισης ακινήτων ισχύει από φέτος και εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία εφαρμογής του «φορομπόνους».

Η νέα έκπτωση φόρου 40% δείχνει ότι περισσότερο κερδισμένοι είναι οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ. Για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο, εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους. Έτσι οι φορολογούμενοι αυτοί θα κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση φόρου των 6.400 ευρώ, η οποία θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια και θα αφορά μόνο τη δαπάνη για εργασίες και όχι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Ακόμη, όποιος επενδύσει για παράδειγμα 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος με στόχο την ενοικίασή του, θα μπορεί να το ενοικιάσει ακόμη και προς 550 ευρώ τον μήνα χωρίς να πληρώνει φόρο για το εισόδημα που θα αποκτήσει από την εκμίσθωσή του για μια ολόκληρη 4ετία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα Νέα, ο φόρος από την εκμίσθωση του διαμερίσματος ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ η έκπτωση φόρου από την επισκευή του ακινήτου φθάνει συνολικά τα 4.000 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια ή 1.000 ευρώ για κάθε έτος.

Για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης την έκπτωση φόρου, θα πρέπει να ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που θα αναλάβουν το έργο της ανακαίνισης και να τους πληρώσει για τις εργασίες μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

– Οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών (όχι για αγορά υλικών) που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Δηλαδή, το φορομπόνους αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών. Επίσης, όσοι έχουν υπαχθεί στις πρώτες φάσεις του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ή όσοι προτίθενται να υπαχθούν στην επόμενη φάση δεν μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης του 40%.

-Το όριο των 16.000 ευρώ οδηγεί σε μέγιστη μείωση φόρου 6.400 ευρώ, η οποία με τη σειρά της επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια, οδηγώντας σε μέγιστη έκπτωση φόρου εισοδήματος 1.600 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, από τη διάταξη δεν προκύπτει επιστροφή φόρου στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος είναι μικρότερος από την προβλεπόμενη έκπτωση. Για παράδειγμα, αν ο φόρος που αναλογεί στο δηλωθέν εισόδημα είναι 1.000 ευρώ, αλλά η δαπάνη που έχει γίνει θα μπορούσε να επιφέρει μείωση φόρου 1.600 ευρώ, η διαφορά δεν επιστρέφεται στους φορολογουμένους.

-Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών ανακαίνισης αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…