Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νομός Ξάνθης: Θα μας πνίξουν τα σκουπίδια μας!

Νομός Ξάνθης: Θα μας πνίξουν τα σκουπίδια μας!

0

Ανεξέλεγκτες χωματερές παντού – Χωρίς ίχνος ντροπής και περιβαλλοντικής συνείδησης πετούν σκουπίδια στο ποτάμι!  Κάντε κάτι τώρα!

 

Χωματερές στο γήπεδο της Ασπίδας και στον Κόσυνθο! Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν

Στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποίηση όλων των φορέων

 

 

Εικόνες ντροπής αντικρίζει ο επισκέπτης που περιδιαβαίνει τα χωριά τους δήμου Μύκης, εικόνες που προσβάλλουν κάθε πολίτη αυτού του τόπου γιατί καταδεικνύουν ένα χαμηλό μορφωτικό και  πολιτισμικό επίπεδο, μια νοοτροπία αναχρονιστική, ένα κράμα ωχαδερφισμού με παράλληλα μετάθεση ευθυνών στο δήμο και στο κράτος. Έτσι για παράδειγμα ο δημότης που πετά τις σακούλες των σκουπιδιών του στο ποτάμι και όχι στον κάδο είναι υπεράνω κάθε υποψίας! Πληρώνει τα δημοτικά του τέλη και σηκώνει και το δάκτυλο στον δήμο ενώ ο δήμος με την σειρά του στο κράτος  και πάει λέγοντας!

Χωρίς ίχνος ντροπής πετούν σκουπίδια στο ποτάμι! Ένας απέραντος ΧΑΔΑ στα χωριά του δήμου Μύκης

Η κατάσταση με τα σκουπίδια στην ορεινή περιοχή έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και η δημοτική αρχή σηκώνει τα χέρια ψηλά. ΟΙ αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Μύκης  κ. Μπουγιουκλού αρκέστηκε να πει ότι: «Το ξέρουμε και προσπαθούμε να το διορθώσουμε αλλά δεν έχουμε άτομα στην υπηρεσία και γι αυτό φταίει το κράτος»! Στο ερώτημα με ποια μέτρα προσπαθούν να το διορθώσουν ο κ. Μπουγιουκλού ανέφερε ότι υπάρχουν κάδοι και ο Σύνδεσμος που κάνει την αποκομιδή αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος δεν συμμορφώνεται και πετάει σκουπίδια όπου βρει!

Προφανώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αγνοεί ότι αυτό είναι μια παραδοχή ότι ο δήμος Μύκης έχει ανεξέλεγκτες χωματερές και ότι αυτό τιμωρείται με τσουχτερά πρόστιμα στο κράτος από την Ε.Ε.

Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν

Κι ενώ όλοι γνωρίζουν την κατάσταση με τα σκουπίδια κάποιοι προτιμούν να στρουθοκαμηλίζουν ή να πιστεύουν ότι το φαινόμενο είναι περιορισμένο, κάποιοι να επιρρίπτουν ευθύνες εδώ κι εκεί και όχι να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες. Είναι πολύ βολικό να ρίχνουμε πάντα τις ευθύνες στους δήμους ή στο κράτος και πολύ ενοχλητικό να πούμε ότι φταίμε κι εμείς: Ναι φταίει κάποιος που για να ξεφορτωθεί το άδειο κυπελάκι καφέ το αφήνει σ΄ ένα πεζούλι κι όχι σε ένα καλάθι ή κάδο, φταίει όταν πετά το σακουλάκι με τα πατατάκια από το αυτοκίνητο, φταίει όταν αφήνει όπου βρει τα σκουπίδια τους τα έπιπλα ή τα στρώματα χωρίς να ειδοποιήσει τον δήμο να στείλει συνεργείο να τα συλλέξει.  Είναι κοινώς αποδεκτό ότι όταν ο καθένας σ’ αυτό τον τόπο αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και πράξει αναλόγως τότε θα μπορούμε να λογιζόμαστε για «ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες» και θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι θα πάει καλύτερα. Μέχρι τότε όμως ας πάρουμε δραστικά μέτρα,  ξεκινώντας πρώτα από την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά στα σχολεία,  την ενσυναίσθηση της ντροπής  έως την ενεργοποίηση του φιλότιμου στους ενήλικες μέσω εκστρατείας ενημέρωσης και τέλος την επιβολή προστίμων από τους δήμους για τους ανεπίδεκτους ως μέτρο αποτροπής και τιμωρίας.

«Δεν σας αξίζει αυτή η φύση…»

Και ίσως ένας λόγος να ενεργοποιηθεί το φιλότιμο μας είναι η απαξιωτική φράση μιας εκπαιδευτικού από την Λιθουανία που επισκέφτηκε με μια ομάδα παιδιών την περιοχή της Μύκης στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος με Σχολείο της Σμίνθης. «Δεν σας αξίζει αυτή η υπέροχη φύση ούτε αυτή η πολιτιστική κληρονομιά αφού δεν τα σέβεστε και δεν τα προστατεύετε», είπε και ο υπεύθυνος του Περιβαλλοντική Κέντρου Βιστονίδας που τους ξεναγούσε   κ. Νίκος Γερμαντζίδης ένιωσε την φράση της σαν γροθιά στο στομάχι.

Στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποίηση όλων των φορέων

Μιλώντας στο «Ε» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: « Είναι τραγική η κατάσταση με τα σκουπίδια στον δήμο Μύκης. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός το περιβάλλον , καμιά περιβαλλοντική συνείδηση. Πετούν τα σκουπίδια στο ποτάμι όπου βρουν. Η κατάσταση μας ντροπιάζει όλους… Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ενώ ό δήμος Μύκης έχει τον ίδιο πληθυσμό με τον δήμο Αβδήρων κάνει αποκομιδή τον μισό όγκο σκουπιδιών. Τα υπόλοιπα ήταν πεταμένα εδώ κι εκεί. Προσπαθούμε σαν Κέντρο να κάνουμε κοινές ενημερωτικές δράσει με τον δήμο Μύκης, με τον Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παρανεστίου. Δεν αρκούν όμως οι εκκλήσεις χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα., Να επιβάλλονται πρόστιμα σ’ όσους ρυπαίνουν πετώντας σκουπίδια παντού. Βλέποντας αυτή την κατάσταση είμαστε σε απόγνωση. Νιώθουμε ότι ρίχνουμε νερό σε τρύπιο βαρέλι. Χρειάζεται κινητοποίηση όλων των φορέων και στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια. Πως περιμένουμε να αναπτυχτούμε τουριστικά όταν έχουμε καταντήσει τα αξιοθέατά μας σκουπιδότοπους;».

Σκουπιδότοπος κ αι η περιοχή στο γήπεδο της Ασπίδας και στον Κόσυνθο – Κανονισμό για επιβολή προστίμων ετοιμάζει η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Ξάνθης

Μια πολύ σημαντική επισήμανση του κ. Γερμαντζίδη που ενστερνίζεται και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης Σιαμπάν Μπαντάκ. Να σημειώσουμε ότι ανεξέλεγκτη χώροι ρίψης κάθε είδους απορριμμάτων από ογκώδη μπάζα και έπιπλα έως οικιακά… διαθέτει και ο δήμος Ξάνθης στην ευρύτερη περιοχή του γηπέδου της Ασπίδας και κατά μήκος του Κόσυνθου: «Για τα ογκώδη με απόφαση Δημοτικού συμβουλίου κάναμε διαγωνισμό για να τα αναλάβει εργολάβος. Αν όλα κυλήσουν ομαλά με τις ενστάσεις την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβει». Όμως δεν πρόκειται μόνο για ογκώδη αλλά για παντός τύπου σκουπιδιών. Η περιοχή όμως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες βρίθει σκουπιδιών: «Πριν 15 μέρες στείλαμε συνεργείο στην περιοχή αυτή. Θα επιληφθούμε άμεσα» είπε ο κ. Μπαντάκ δηλώνοντας έκπληκτος για την ταχύτητα των επιτήδειων ασυνείδητων που δημιουργούν αυτή την κατάσταση. Όπως τόνισε ο κ. Μπαντάκ έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες να καταρτίσουν Κανονισμό που θα προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όποιον  εναποθέτει σκουπίδια εκτός κάδων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Σκουπιδότοπος δίπλα σε παιδικό σταθμό και σε πεζοδρόμιο

(Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Γερμαντζίδη για το υλικό)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …