Επέστρεψαν από Μιλάνο και παρακολουθούνται οι μαθητές και οι καθηγητές τους
Αναβλήθηκε η εκδρομή του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης στην Ιταλία
Διοικητής Νοσοκομείου Ξάνθης, Ε. Ροφαέλα: «Είμαστε έτοιμοι και έχουμε πλήρη επάρκεια σε εξοπλισμό»
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλες οι υγειονομικές μονάδες και υπηρεσίες της χώρας καθώς θεωρείται θέμα χρόνου πλέον η εμφάνιση κρούσματος κορωνοϊού και στη χώρα μας. Η κατάσταση στην γειτονική μας Ιταλία είναι άκρως ανησυχητική καθώς συνεχώς μεγαλώνει η λίστα των νεκρών και των νέων κρουσμάτων και ιδιαίτερα στον Ιταλικό Βορρά όπου έχει εκδηλωθεί η νόσος έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα με συνάθροιση κοινού. Όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή έχει εντείνει την ανησυχία και στην χώρα μας. Καθησυχαστικός ήταν στις δηλώσεις του ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά την έκτακτη σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Κικίλιας συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη, έχοντας 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. «Ο ιός (σ.σ. κορωνοϊός) προσομοιάζει της γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Η χώρα είναι θωρακισμένη», τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή, σωστή και θεσμική ενημέρωση των πολιτών.
Επέστρεψαν από Μιλάνο και παρακολουθούνται οι μαθητές και οι καθηγητές τους
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» το Σαββατοκύριακο επέστρεψαν στην Ξάνθη από το Μιλάνο όπου βρίσκονταν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus, 4 μαθητές και 4 καθηγητές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έχουν τεθεί σε καραντίνα αλλά τους έχουν γίνει συστάσεις να μην παρουσιαστούν στο σχολείο τους και να ελέγχονται καθημερινά αν έχουν πυρετό ή αν παρουσιάσουν συμπτώματα ώστε να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο. Αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 μέρες και αν στο διάστημα αυτό δεν έχουν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα θα σταματήσει ο έλεγχος. Στην περίπτωση όμως που εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα τότε τα μέτρα περιλαμβάνουν εργαστηριακό έλεγχο και αν μεν το δείγμα βγει θετικό θα υποβληθούν σε θεραπεία αλλά αν βρει αρνητικό θα τεθεί υπό παρακολούθηση για 15 μέρες για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εκδήλωσης της νόσου αργότερα. Αυτές είναι οι οδηγίες που έχει δώσει ο Εθνικός Οργανισμός δημόσιας Υγείας.
Αναβλήθηκε η εκδρομή του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης στην Ιταλία
Με εντολή της υπουργού Παιδείας αναβλήθηκαν όλες οι εκδρομές των Σχολείων προς Ιταλία. Από την Ξάνθη είχε προγραμματίσει εκδρομή το 1ο ΓΕΛ για τον Μάρτιο και η οποία αναβλήθηκε.
Διοικητής Νοσοκομείου Ξάνθης, Ε. Ροφαέλα: «Είμαστε έτοιμοι και έχουμε πλήρη επάρκεια σε εξοπλισμό»
Καθησυχαστική και η διοικήτρια του νοσοκομείου Ξάνθης η οποία σε δηλώσεις της στο «Ε» τόνισε πως όλος ο μηχανισμός του νοσοκομείου είναι σε ετοιμότητα: «Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Το νοσοκομείο μας έχει επάρκεια από όλον τον προβλεπόμενο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουμε πιθανά κρούσματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κρούσμα. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να εφαρμόσουμε το σχέδιο του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες που έχουμε». Να σημειώσουμε ότι το νοσοκομείο Ξάνθης διαθέτει ΜΕΘ με 6 κλίνες ενώ νοσοκομείο αναφοράς έχει οριστεί από το υπουργείο Υγεία το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης για όλη την ΑΜΘ.
Μέτρα προστασίας για κορωνοϊό ζητούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Έκκληση στον Πρωθυπουργό και Υπουργό Υγείας απευθύνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας. Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΥΝ αναφέρει: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο προσωπικό με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στην Ιταλία απεδείχθη ότι δεν έφθασαν τα μέτρα ενημέρωσης και πρόληψης καθ’ ότι έχουμε αρκετά κρούσματα και νεκρούς.
Χρειάζεται να βελτιωθεί η υγειονομική ετοιμότητα της χώρας μας. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία εντοπισμένα μεμονωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Θα πρέπει όμως να βελτιωθούν τα μέτρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για την περίπτωση εμφάνισης μη εντοπισμένου κρούσματος στα ΤΕΠ.
Χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 2000 υγειονομικών υπαλλήλων για να ανοίξουν οι 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.
Απαιτείται να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και να εφοδιαστούν με μάσκες υψηλής προστασίας ώστε όλοι όσοι επισκέπτονται τα νοσοκομεία ασθενείς – συνοδοί υποχρεωτικά να φοράνε μάσκα. Έκκληση κάνουμε στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας να ληφθούν άμεσα πριν να είναι αργά».
Συνιστάται ψυχραιμία, κοινωνική αυτοπροστασία και συνεργασία των πολιτών με τις αρχές
Και μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να δηλώνει ετοιμότητα όμως ένα σημαντικό κομμάτι στην αυτοπροστασία της έχει στα χέρια της η κοινωνία. Είναι αυτή που πρέπει να είναι συνειδητοποιημένη και προετοιμασμένη να αποδεχτεί και να εφαρμόσει τα μέτρα ενίοτε πολύ αυστηρά, ξεκινώντας από την πλήρη απομόνωση και καραντίνα έως και πιο ήπια όπως απαγόρευση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που γίνονται με συνάθροιση κοινού προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του. Έτσι μπορεί να απαγορευτεί η συνάθροιση στις εκκλησίες ή στα τεμένη και να είμαστε ως κοινωνία να το αποδεχτούμε χωρίς αντιδράσεις. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν γίνει κατανοητή η κρισιμότητα της κατάστασης. Σ αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται ψυχραιμία και η αποφυγή κινήσεων πανικού. Επίσης είναι σημαντικά τα μέτρα προφύλαξης με ειδικού τύπου μάσκες που πρέπει να διατεθούν και σε κάθε περίπτωση η συνεργασία των πολιτών με τις αρχές.
Να σημειώσουμε ότι η περιοχή μας θεωρείται υψηλού κινδύνου καθώς είναι πέρασμα παράτυπων μεταναστών που δεν υπόκεινται σε ελέγχους ενώ επίσης έχουμε πολλούς οικονομικούς μετανάστες που δουλεύουν σε ναυπηγεία ή οικοδόμους σε Αραβικές χώρες.
Οδηγίες για ταξιδιώτες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :
Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :
Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
Μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :
Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).
Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου