Ρώσοι και Αυστριακοί επιστήμονες πολύ κοντά στο φάρμακο
Ο κορωνοϊός πλέον έχει διαχυθεί σχεδόν σ’ ολόκληρο τον πλανήτη και απέχουμε πολύ λίγο από το να θεωρείται πανδημία. Η αντιμετώπιση του ιού απασχολεί τους επιστήμονες σε πάρα πολλές χώρες, με τους Αυστριακούς και τους Ρώσους να δηλώνουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην εύρεση φαρμάκου.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας «Apeiron» η οποία έχει την έδρα της στη Βιέννη, ανακοίνωσε ότι δοκιμάζεται ουσία που φέρεται να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Η ουσία δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς στην Κίνα που έχουν προσβληθεί από βαριές λοιμώξεις όπως του SARS-CoV-2.
Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, στο πλαίσιο της έρευνας – που διενεργείται από ερευνητική ομάδα ειδικών, χορηγείται σε 29 ασθενείς για επτά ημέρες η πειραματική ουσία APN01.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την τρέχουσα έρευνα, θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες έρευνες η ουσία ΑΡΝΟ1 που έχει ως βάση της το ένζυμο rhACE2.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το γενετικό υλικό του νέου κορωνοϊού ταυτίζεται σε ποσοστό 80% με εκείνο του παθογόνου SARS που είχε εμφανιστεί το 2003, και όπως παρατηρεί ο ‘Αρτουρ Σλάτσκι του St. Michael’s Hospital του Τορόντο, ο νέος κορωνοϊός‚ SARS-Cov-2, χρησιμοποιεί τον παθογόνο για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, και οι επιστήμονες ευελπιστούν πως με την χορήγηση της νέας ουσίας μπορεί να αποτραπεί η βλάβη του πνεύμονα και η ανεπάρκεια των οργάνων.
Η Ρωσία παρασκεύασε 5 πρωτότυπα εμβόλια
Ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι παρασκεύασαν πέντε πρωτότυπα εμβόλια κατά του λοιμώδους κορωνοϊού. Ωστόσο, η όλη επεξεργασία τους βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης α.
«Μέχρι στιγμή έχουν δημιουργηθεί πέντε πρωτότυπα εμβόλια, αλλά αυτό είναι το αρχικό στάδιο της επεξεργασίας. Θέλω να σας πω ότι οι συνάδελφοι ασχολούνται εντατικά με αυτό το ζήτημα και μόλις έχουμε πιο συγκριμένα αποτελέσματα θα σας ενημερώσουμε περαιτέρω» πρόσθεσε. Η Γκολίκοβα ανακοίνωσε επίσης ότι οι ρωσικές αρχές έχουν λάβει από την Κίνα το στέλεχος του κορωνοϊού, βάσει του οποίου οι Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να παρασκευάσουν το εμβόλιο.