Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η επιβολή προστίμου σε επαγγελματία «έτσουξε» το δημοτικό συμβούλιο

Η επιβολή προστίμου σε επαγγελματία «έτσουξε» το δημοτικό συμβούλιο

0

Επιβλήθηκε για παράβαση της νομοθεσίας για υπαίθρια διαφήμιση. Επιλέχθηκε η υποχρέωση καταβολής του χαμηλότερου ορίου που ορίζει ο νόμος

 Ο επιχειρηματικός «πόλεμος» προκάλεσε δίλημμα στους συμβούλους υπό τον κίνδυνο δίωξης για παράβαση καθήκοντος- 8 λευκά και 2 κατά του προστίμου

Ενώπιον του κορυφαίου διλήμματος της επιβολής προστίμου σε επιχείρηση, προκειμένου να μην βρεθούν κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος αντιμετώπισαν για ακόμη μια φορά αργά το βράδυ της Δευτέρας, στη μακρά συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ξάνθης, με αφορμή εκτός ημερησίας θέμα, για την επιβολή προστίμου σε επιχείρηση της Ξάνθης, λόγω παραβίασης της νομοθεσίας για την υπαίθρια διαφήμιση.

Όπως σημείωσε ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης, πραγματοποιήθηκε έλεγχος μετά από καταγγελία διπλανού επαγγελματία, προς το τμήμα αδειοδοτήσεων, το οποίο πραγματοποίησε αυτοψία και διαπίστωσε την παράβαση. Η σχετική παραβίαση της νομοθεσίας συνοδεύεται από πρόστιμο 1.400 έως 29.000 ευρώ. Ο ίδιος, με το σκεπτικό ότι για πρώτη φορά εισάγεται τέτοιο θέμα, το οποίο και εκκίνησε μια συνολική καμπάνια ενημέρωσης των φορέων εκπροσώπησης των επαγγελματιών από την πλευρά του δήμου για τη σχετική νομοθεσία, και έχοντας υπόψη ότι η επιβολή προστίμου που υπάρχει στην υπηρεσιακή εισήγηση είναι δεσμευτική, πρότεινε το χαμηλότερο πρόστιμο που ο νόμος ορίζει.

Η συνήγορος του συμπολίτη εξήγησε ότι πρόκειται για νέο επαγγελματία, που δε γνώριζε το σύνολο των παραμέτρων της νομοθεσίας, ότι συμμορφώθηκε άμεσα με τις υποδείξεις (πράγμα που πιστοποίησε και η υπηρεσία) και ότι το κόστος θα τον επιβαρύνει σημαντικά. Όταν όμως, πρόσθεσε ότι εφόσον και πολλοί άλλοι παρανομούν, ο δήμος επιβάλλοντας το πρόστιμο θα παραβιάσει τις αρχές της χρηστής διοίκησης, ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης εξανέστη έντονα τονίζοντας ότι, ο δήμος χειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό βαθμό τις δυνατότητές και τις αρμοδιότητές του προς όφελος των δημοτών.

Τι ψήφισε το σώμα

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων ο Γιάννης Παπαχρόνης σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της εισήγησης της υπηρεσίας, σχολιάζοντας ότι «καλό είναι να δουλεύουν κάποια στιγμή και αυτεπάγγελμα οι υπηρεσίες, ώστε να μην υπάρχουν παραβιάσεις της νομοθεσίας». Ο Πασχάλης Λύρατζης χαρακτήρισε την επιβολή προστίμου «μονόδρομο», αφού σε διαφορετική περίπτωση, οι σύμβουλοι θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Ο Κώστας Βογιατζής, επικαλούμενος τους δύσκολους καιρούς για τους αυτοαπασχολούμενους ζήτησε να μην επιβληθεί πρόστιμο και ο Νίκος Ανταμπούφης με το σκεπτικό της τήρησης της νομιμότητας τάχθηκε υπέρ της επιβολής του χαμηλότερου δυνατού προστίμου. Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης σχολίασε ότι «η άνιση εφαρμογή του νόμου είναι η μεγαλύτερη παρανομία» και ζήτησε να ελέγχουν οι υπηρεσίες για να μη χρειάζονται οι καταγγελίες, ενώ ο Μανώλης Φανουράκης ζήτησε το λόγο προκειμένου να φέρει αντίρρηση στο διαχωρισμό που έκανε ο Νίκος Ανταμπούφης ως προς τη διαχείριση της διαφήμισης για εμπορικό σκοπό ή για διακίνηση ιδεών. Ο Σάββας Μελισσόπουλος επεσήμανε ότι «έχουμε μία άναρχη πόλη και λείπουν οι σταθεροί κανόνες που θα έκαναν τον πολίτη να νιώθει δικαιοσύνη».

Διαπιστώνοντας ο Γ. Παπαχρόνης ότι οι σύμβουλοι προβληματίζοντας σχολίασε ότι «κάποιοι αποχωρούν για να μην ψηφίσουν τις καυτές πατάτες», ενώ υπερθεματίζοντας ο Ματθαίος Σαββίδης, που εκείνη την ώρα εκτελούσε χρέη προέδρου ΔΣ είπε με νόημα ότι «το στρίβειν είναι και μέσω της λευκής ψήφου». Το σχόλιο ξεσήκωσε θύελλα αντιρρήσεων και μάλιστα, κάποιοι είπαν χωρίς να κρύβουν την εκδικητική διάθεση ότι τώρα «να βάλει μόνη της το πρόστιμο η δημοτική αρχή».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, οι παρατάξεις της συμπολίτευσης, του Παπαχρόνη και του Δημαρχόπουλου, καθώς και ο Ν. Ανταμπούφης ψήφισαν να επιβληθεί το χαμηλότερο πρόστιμο, κατά ψήφισαν Χαριτωνίδου και Σταυρακάρας και λευκό οι: Παππά, Λύρατζης, Μελισσόπουλος, Χατζηθεοδώρου, Παπαϊωάννου, Βογιατζής, Καλογερής και Τοπ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κικίλιας: «Δύσκολη η φετινή αντιπυρική περίοδος, θα δώσουμε μάχη το καλοκαίρι»

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε αναλυτικά τους τέσσερις άξονες του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και τι αυτό…