Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χωρίς Συμπαραστάτη ο Δημότης και η Επιχείρηση στην Ξάνθη

Χωρίς Συμπαραστάτη ο Δημότης και η Επιχείρηση στην Ξάνθη

0

Έξι οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν. Δεν επετεύχθη, όπως αναμενόταν, η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτεί ο νόμος, στις δύο διαδοχικές ψηφοφορίες

 Αντεγκλήσεις και εντάσεις ξανά για νομικά θέματα. Πλειοψήφησε αλλά δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 23 ψήφους ο υποψήφιος για τη θέση του ΣτΔ Γιώργος Ξυνίδης

Ένα ακόμη δείγμα δυστοκίας και σοβαρής αδυναμίας επίτευξης συναίνεσης παρουσίασε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με κεντρικό θέμα την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν ήταν συνολικά έξι, αλλά καμία δεν κατάφερε, όπως αναμενόταν να συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτεί ο νόμος σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Έτσι, παρότι υπήρχε -κατά τα άλλα- η πρόθεση να δοθεί ο θεσμός στη διάθεση των δημοτών και των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ένα εργαλείο διαμεσολάβησης με τις υπηρεσίες του δήμου, όπως προέτρεψε και το ΥΠΕΣ, τελικά μετά από τρεις και πλέον ώρες, μετά από αντεγκλήσεις, εντάσεις και τη σύντομη παρουσίαση των υποψηφίων, ο δήμος Ξάνθης επιβεβαίωσε ότι είναι ανέτοιμος και στερείται συλλογικά σε ωριμότητα και σοβαρότητα, ώστε να υπηρετήσει τον πολίτη.

Μάλωσαν ξανά για την ερμηνεία του νόμου

Όλα βέβαια, ξεκίνησαν για μια ακόμη φορά, με διαφωνίες ως προς το γράμμα και την ερμηνεία του νόμου, αυτή τη φορά σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης του μέτρου της πλειοψηφίας των 3/5 που απαιτεί ο νόμος στις δύο ψηφοφορίες. Εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης εξήγησε ότι η σχετική προκήρυξη αφορούσε μόνο πτυχιούχους Νομικής και δεν συμπεριλήφθηκαν άλλα προσόντα για να μην υπάρξει κατηγορία περί «φωτογραφικής διάταξης». Ενημέρωσε το σώμα ότι αν δεν επιτευχθεί η ζητούμενη πλειοψηφία σε δύο ψηφοφορίες, δεν επιλέγεται Συμπαραστάτης, αλλά ο δήμος έχει δικαίωμα να επαναπροκηρύξει, αν το επιθυμεί τη θέση.

Τελικά, αποφασίστηκε ότι το σύνολο των παριστάμενων θα καταγραφεί πριν από κάθε ψηφοφορία για τη διαμόρφωση της αυξημένης πλειοψηφίας. Όπως προέκυψε, συνολικά παρέστησαν 39 σύμβουλοι (με την απουσία του Χάρη Διαφωνίδη, που ενημέρωσε το συμβούλιο και του Φερντούν Χασάνογλου λόγω νομικού κωλύματος).

Δεν τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις πριν την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων

Η πρώτη έκρηξη ήρθε από τον Νίκο Ανταμπούφη που ζήτησε να υπάρξει τοποθέτηση πριν την παρουσίαση των υποψηφίων για να εξηγηθεί ο τρόπος που θα ψηφίσει η κάθε παράταξη ή σύμβουλος, αλλά ο πρόεδρος Γιάννης Μπούτος το απέρριψε, με το αιτιολογικό ότι δεν προβλέπεται στη διαδικασία. Επικαλούμενος το αρθ.9 παρ. 3 του Κανονισμού Λειτουργίας του συμβουλίου ο σύμβουλος της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» ζήτησε να τεθεί η πρότασή του σε ψηφοφορία, όπου 19 ψήφισαν υπέρ, 19 κατά και λευκό ο Σινάν Τοπ. με την ισοψηφία υπερίσχυσε η ψήφος του προέδρου και δόθηκε ο λόγος στους υποψήφιους.

Τι είπαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι διεκδικώντας την εκπροσώπηση του θεσμού

Υποψηφιότητα για τη θέση του Συμπαραστάτη και της Επιχείρησης υπέβαλαν η Ιωάννα Μαρία Μαϊδανόγλου, ο Γιώργος Ξυνίδης, η Αθανασία Παπαγεωργίου, η Δέσποινα Παρτσαλίδου, η Άννα Σπυρίδου και η Ελένη Σταθούλη.

Η Ιωάννα Μαρία Μαϊδανόγλου πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια, εξήγησε τη σπουδαιότητα της ιδιότητας αυτής για τη θέση του ΣτΔ και ζήτησε από τους συμβούλους να ψηφίσουν συνειδητά και με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών.

Ο Γιώργος Ξυνίδης αναφέρθηκε στη διετή εργασιακή εμπειρία του στην Αγγλία και τόνισε ότι το νεαρό της ηλικίας του (27 ετών) δεν είναι ανσταλτικός αλλά ενθαρρυντικός παράγοντας, προκειμένου οι νέοι και κυρίως επαγγέλματα μακριά από τη σφαίρα της πολιτικής (ντελιβεράδες, μπαρμαν κλπ) να αποκτήσουν πρόσβαση στις λειτουργίες του δήμου. «Θα με τιμούσε η ψήφος του καθενός και θα ήμουν ευτυχής αν συνεργαζόμουν με ΟΛΟΥΣ σας και το τονίζω», σημείωσε ο ίδιος.

Η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Αθανασία Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην επαγγελματική της εμπειρία, που περιλαμβάνει υποθέσεις ΟΤΑ σε μεγάλο βαθμό και μέσω του μεταπτυχιακού της στις τουριστικές επιχειρήσεις εξήγησε ότι μπορεί να κατανοήσει τόσο τις ανάγκες του δήμου, όσο και των επιχειρήσεων.

Η Δέσποινα Παρτσαλίδου, σημείωσε ότι είναι μάχιμη δικηγόρος με πολυετή εμπειρία και με γνώση της αυτοδιοίκησης εκ των έσω λόγω της προηγούμενης θητείας της. Ανέδειξε την αγάπη της για τα κοινά και υπογράμμισε την άριστη συνεργασία της με τις υπηρεσίες ως αντιδήμαρχος.

Η Άννα Σπυρίδου, επεσήμανε τη συμβολή της στο θεσμό ως πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια και σημείωσε ότι γνωρίζοντας αγγλικά και βουλγάρικα μπορεί να βοηθήσει έτι περαιτέρω τη λειτουργία του θεσμού.

Η θεολόγος και νομικός Ελένη Σταθούλη και γνώστης τεσσάρων ξένων γλωσσών αναφέρθηκε στη διάθεσή της να συμβάλει με αφοσίωση για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, με γνώμονα τη διαφάνεια και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.

Δεν επετεύχθη συναίνεση, δε θα έχουμε Συμπαραστάτη

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ο Κώστας Βογιατζής δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία για ιδεολογικούς λόγους, καθώς «στο θεσμό που απαιτεί συναίνεση, εκφράζονται διαφωνίες ως προς το πρόσωπο, αλλά συναινούν στον ευρωμονόδρομο» και χαρακτήρισε «αυταπάτη» τη λειτουργία του θεσμού (και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και του λαού).

Στην πρώτη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε συγκέντρωσαν: Μαϊδανόγλου 5, Ξυνίδης 15, Παπαγεωργίου 1, Παρτσαλίδου 10, Σπυρίδου 1 και Σταθούλη 4. Δύο ήταν τα λευκά.

Στη δεύτερη ψηφοφορία, όπου απέσυρε την υποψηφιότητά της η Ε. Σταθούλη, συγκέντρωσαν: Ξυνίδης 18, Μαϊδανόγλου 2, Σπυρίδου 3, Παρτσαλίδου 14 και Παπαγεωργίου 1.

Η συζήτηση του θέματος έληξε χωρίς να συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 23 σταυρών για κανένα υποψήφιο και χωρίς, ως εκ τούτου, να επιλεγεί Συμπαραστάτης.

ΕΞΙ ΥΠΟΨΗΦΙΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

 

Ιωάννα Μαρία Μαϊδανόγλου, 1η ψηφοφορία 5 – 2η ψηφοφορία 2

Γιώργος Ξυνίδης, 1η ψηφοφορία 15-2η ψηφοφορία 18

Αθανασία Παπαγεωργίου,  1η ψηφοφορία 1-2η ψηφοφορία 1

Άννα Σπυρίδου, 1η ψηφοφορία 1-2η ψηφοφορία 3

Δέσποινα Παρτσαλίδου, 1η ψηφοφορία 10-2η ψηφοφορία 14

Ελένη Σταθούλη, 1η ψηφοφορία 4-2η ψηφοφορία Απεσύρθη

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανταμπούφης-Παπαδάκης εξηγούν γιατί είναι κατά του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΞ

Τονίζουν ότι δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και πως προβλέπει πειθαρχική ρύθμιση που «αν…