Μπαίνουν στα Επιχειρηματίες στην ίδρυση νέων Φαρμακείων – Μόνο το 33% του φαρμακείου στα χέρια του φαρμακοποιού
Πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης Δ. Κάλφα: «Δεν μας αρέσει να γίνουμε υπάλληλοι στο φαρμακείο ενός ιδιώτη επιχειρηματία …»
Αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο– Τι λένε οι φαρμακοποιοί σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Με σκεπτικισμό και έντονο προβληματισμό παρατηρούν την πορεία των εξελίξεων στο επάγγελμά τους οι φαρμακοποιοί. Η απόφαση του ΣτΕ που απορρίπτει την προσφυγή του Πανελλήνιου συλλόγου Φαρμακείων κατά του Π.Δ. 64 του 2018 που αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δημιουργεί νέα δεδομένα στον κλάδο και αντιδράσεις.
Μόνο το 33% του φαρμακείου στα χέρια του φαρμακοποιού – Υπάλληλοι οι φαρμακοποιοί στα φαρμακεία
Να σημειώσουμε ότι οι Φαρμακοποιοί με την προσφυγή τους ζητούσαν να παραμένει το 51% σ’ αυτούς και κατά συνέπεια ο έλεγχος των φαρμακείων στα χέρια τους. Όμως το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή τους και έτσι το ποσοστό των φαρμακοποιιών θα είναι αυτό που ορίζει το Π.Δ. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, βασική προϋπόθεση είναι ότι τα φαρμακεία θα λειτουργούν υπό τη μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος του φαρμακείου θα είναι φαρμακοποιός και παράλληλα θα συμμετέχει στην ΕΠΕ με ποσοστό τουλάχιστον 33%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρέχεται η δυνατότητα να μπουν επιχειρηματίες αγοράζοντας το πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο στα φαρμακεία και να μεταβληθούν οι φαρμακοποιοί σε υπάλληλοι επιχειρηματιών που μπορεί να είναι και άσχετοι με το χώρο της υγείας.
Πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης Δ. Κάλφα: «Δεν μας αρέσει να γίνουμε υπάλληλοι στο φαρμακείο ενός ιδιώτη επιχειρηματία…»
Το αρχικό μούδιασμα μετατρέπεται σε προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου και της μετεξέλιξης από το φαρμακείο της γειτονιάς με τον γνώριμο πρόσωπο φαρμακοποιό …σε απρόσωπο υπαλληλικό προσωπικό πολυεθνικής. Σ’ αυτό εστιάζει η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα επισημαίνοντας: «Και βέβαια δεν μας αρέσει να γίνουμε υπάλληλοι στα φαρμακείο ενός ιδιώτη επιχειρηματία… Είναι σαν να είναι ένα ιατρείο που το 1/3 του ωραρίου θα είναι ο γιατρός και το άλλο ένας υπάλληλος επιχείρησης. Όλα είναι συνέπεια της παγκοσμιοποίησης και των πολυεθνικών. Σ’ ότι αφορά τον κλάδο αυτό συμφέρει μόνο στην περίπτωση από ένα φαρμακείο δεν έχει έσοδα και κινδυνεύει με λουκέτο». Αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην κοινωνία η κα Κάλφα σημείωσε ότι αφορούν μόνο το σκέλος της διαπροσωπικής σχέσεις φαρμακοποιού – πολίτη: «Ο πολίτης είναι συνδεδεμένος με τον φαρμακοποιό. Τον γνωρίζει θα τον ρωτήσει διάφορα, θα ζητήσει την συμβουλή του. Σ’ αυτό το σκέλος, ναι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις».
Αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο φέρνει η απόφαση του ΣτΕ – Τι λένε οι φαρμακοποιοί σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Οικονομικά συμφέροντα υποστηρίζει πως κρύβονται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος: «Τη σέβομαι, αλλά με βρίσκει πλήρως αντίθετο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θεωρώ ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι μια απόφαση αλά καρτ», επεσήμανε.
«Στη Γερμανία το 51% του φαρμακείου ανήκει στον φαρμακοποιό, ενώ στην Ουγγαρία όταν δεν υπήρχε περιορισμός για την ίδρυση φαρμακείου η δημόσια υγεία ισοπεδώθηκε και αμέσως το συγκεκριμένο μέτρο καταργήθηκε», τόνισε εν συνεχεία ο κ. Λουράντος και διερωτήθηκε γιατί πρέπει να δοκιμάσουμε μια συνταγή που έχει αποτύχει στο παρελθόν σε άλλες χώρες.
Την ίδια ώρα, παρόμοια άποψη έχει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι αντίθετη ακόμα και με αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
«Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με εμάς τους φαρμακοποιούς, ενώ ακόμη αντιτίθεται και με αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Ο φαρμακοποιός δεν πρέπει να γίνεται ουσιαστικά υπάλληλος κάποιου ιδιώτη ή επιχειρηματία», είπε ο κ. Ευγενίδης συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω απόφαση έχει μικρό πεδίο εφαρμογής. «Δεν είναι κάτι πάντως που μας επηρεάζει άμεσα».
Μαριάννα Ξανθοπούλου