Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επενδύσεις (χωρίς χρυσό) και λεωφορεία από τον κάθετο άξονα έθεσαν στον Κ. Μητσοτάκη οι φορείς της Ροδόπης

Επενδύσεις (χωρίς χρυσό) και λεωφορεία από τον κάθετο άξονα έθεσαν στον Κ. Μητσοτάκη οι φορείς της Ροδόπης

0

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Pharmathen και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης με την ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή

Για τα προβλήματα της περιοχής και τους τρόπους επίλυσής τους συζήτησε με εκπροσώπους φορέων της Ροδόπης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποίησε περιοδεία σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη με την ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας. Ο Πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή και κατέγραψε τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των φορέων της πόλης, όπου τέθηκαν μετ’ επιτάσεων μεταξύ άλλων, από τους φορείς του γειτονικού νομού η ανάγκη επενδύσεων στην περιοχή (αλλά όχι χρυσού), το παραεμπόριο, η ενίσχυση των υποδομών και η διέλευση λεωφορείων από τον κάθε άξονα της Ροδόπης. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ, το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής και το ΔΠΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Θράκη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. Τόνισε πως το παράδειγμα της Θράκης «πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού», ενώ κατέστησε σαφές ότι η Συνθήκη της Λωζάνης προσδιορίζει «με απόλυτη σαφήνεια» το καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα, τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις της.

Προσέθεσε ότι παρά την ένταση που υπάρχει στις εξωτερικές σχέσεις δεν θέλει καν να δει ζητήματα που σχετίζονται με τη Θράκη να γίνονται μέρος της αντιπαράθεσης. «Θα ήθελα πραγματικά τα ζητήματα αυτά που αφορούν τη Θράκη να μείνουν έξω, τελείως έξω, από αυτή την αντιπαράθεση. Να μην δίνονται ερμηνείες που διαστρεβλώνουν την ιστορία αλλά και το νομικό καθεστώς το οποίο διέπει την μουσουλμανική μειονότητα», είπε.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι φορέων από το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Βιομηχανικών Σωματείων, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Θράκης, τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, το Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Θράκης, τον Σύλλογο Λογιστών Θράκης, και από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Βιοτεχνών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Κύριος Παντελεήμων, ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης και θεσμικοί παράγοντες.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με πολίτες και φοιτητές κάνοντας μια σύντομη στάση σε καφετέρια για να συζητήσει με πολίτες. Νωρίτερα επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Pharmathen στις Σάπες.

Συνάντηση με την Αγγέλα Γιαννακίδου

Την επόμενη μέρα επισκέφθηκε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Τον Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου η πρόεδρος και διευθύντριά του κ. Αγγελική Γιαννακίδου.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το πλούσιο περιεχόμενο δράσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικά προγράμματα αφιερωμένα σε χιλιάδες μαθητές που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο.

Στην ξενάγηση παραβρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος και τοπικοί φορείς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …