Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επανήλε ως διμερής υπόσχεση η Σιδηροδρομική Εγνατία

Επανήλε ως διμερής υπόσχεση η Σιδηροδρομική Εγνατία

0

Πραγματοποιήθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα οι εργασίες του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία των δύο πρωθυπουργών

 Μήνυμα Μητσοτάκη σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο: «Μην έρχεστε». Μεγάλη έμφαση στην επενδύσεις στην Ενέργεια και στον κάθετο άξονα του Έβρου από τον Boyko Borissov

Με έμφαση στην ενέργεια, τον τουρισμό και τις οδικές συνδέσεις πραγματοποιήθηκε το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας χθες στην Αλεξανδρούπολη, με την παρουσία των δύο πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Boyko Borissov.

Κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου υιοθετήθηκε Κοινή Διακήρυξη, με την οποία οι διμερείς σχέσεις διευρύνονται και ενδυναμώνονται στους τομείς της άμυνας, ασφάλειας, πολιτικής προστασίας, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, υποδομών, διασυνοριακής συνεργασίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού.

Στις κοινές τους δηλώσεις οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάζει παρουσία του Βούλγαρου ομόλογού του τις πρακτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Boyko Borissov να καλεί να επιλυθεί το θέμα μεταξύ των δύο χωρών και να επανέλθει σε ειρηνική βάση η διμερής σχέση.

Υπεγράφη Συμφωνία για την επιτάχυνση της Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας – Βουλγαρίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ισχυρή επενδυτική παρουσία της Ελλάδας στη γειτονική χώρα και την διαφαινόμενη εξωστρέφεια βούλγαρων επενδυτών στην Ελλάδα. Μίλησε με αισιοδοξία για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό με 3,5 εκ. Βούλγαρους επισκέπτες στην Ελλάδα το 2019 και 1,5 εκ. Έλληνες στη Βουλγαρία.

Ανέδειξε το ζήτημα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας για τη σύνδεση της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με το Δούναβη μέσω Μπουργκάς και Βάρνας, για την οποία στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου υπεγράφη Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, με σκοπό να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διμερή διασυνοριακή συνεργασία. Ακόμη, υιοθετήθηκαν i) Κοινή Δήλωση για τη συμπλήρωση 140 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ii) Κοινή Δήλωση για την προώθηση της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού.

Άκουσε ο πρωθυπουργός το αίτημα των φορέων της Κομοτηνής για τη διέλευση λεωφορείων από τη Νυμφαία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο αίτημα που του μεταφέρθηκε μετ’ επιτάσεως από τους παραγωγικούς φορείς της Κομοτηνής για τη δυνατότητα διέλευσης φορτηγών και λεωφορείων από τον κάθετο άξονα Νυμφαίας-Μακάζα, βεβαιώνοντας την πρόθεση των δύο πλευρών να αναθέσουν το θέμα για εξέταση στα αρμόδια υπουργεία.

Με ιδιαίτερη βαρύτητα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις στην ενέργεια στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, καθώς και στην αμυντική συνεργασία. Ακόμη έκανε αναφορά στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου και του διασυνοριακού εγκλήματος.

«Να πέσουν οι τόνοι στα νησιά» ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό κάνοντας έκκληση στους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου: «Να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος, τελικά, των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλω από εδώ, την ακριτική Αλεξανδρούπολη, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας: Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές -τους οποίους πληρώνετε αδρά- δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδος και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής» τόνισε.

Ο Β. Borissov ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Τις πολύ θερμές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαίωσε και ο βούλγαρος πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις, ο οποίος επέμεινε στις βουλγαρικές επενδύσεις για το φυσικό αέριο στην περιοχή του Έβρου και τις Θράκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του έλληνα πρωθυπουργού να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα, ζήτησε από την Ελλάδα να προχωρήσει τον έλεγχο για το υγροποιημένο αέριο ώστε από φέτος κιόλας να λειτουργήσει ο σταθμός.

Ο κ. Borissov αναφέρθηκε ακόμη με έμφαση στους οδικούς άξονες που συνδέουν το Βορρά με το Νότο σημειώνοντας με ικανοποίηση ότι προχωράει η σύνδεση Ρουντοζέμ-Ξάνθη και νέα προτεραιότητα αποτελεί η σύνδεση Μαρίτσα-Αλεξανδρούπολης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πριν λίγα χρόνια υπήρχε μόνο η σύνδεση μέσω προμαχώνα-Κούλατα, αλλά οι νέες δίοδοι απέδειξα ότι «οι λαοί (σ.σ. των δύο χωρών) θέλουν κι άλλους δρόμους».

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ο ίδιος υπογράμμισε με βαρύτητα ότι χάρη στην διαχείριση των ροών στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα παράνομης διακίνησης μεταναστών στη γειτονική χώρα και οι έλεγχοι λειτουργούν αποτελεσματικά. Στο ίδιο πλαίσιο, θέλησε να ευχαριστήσει και τις τουρκικές αρχές στα σύνορα για την καλή συνεργασία και αποτελεσματικότητα.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευχήθηκε να επιλυθεί η διαφορά όσο γίνεται πιο γρήγορα, καθώς, όπως είπε, «θέλουμε ολόψυχα να σας στηρίξουμε, αλλά πρέπει αυτή η αντιπαράθεση να τελειώσει, αυτοί είναι οι γείτονές μας», εννοώντας ότι η επαναφορά των σχέσεων θα είναι προς όφελος και των τριών κρατών.

Μνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece –  Invest Bulgaria Agency

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, υπεγράφη ακόμα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βουλγαρίας, Invest Bulgaria Agency, που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για  επενδυτές στις δύο χώρες, παροχή πληροφοριών για επενδυτικές ευκαιρίες και αμοιβαία ενημέρωση για έρευνα αγοράς και παροχή στατιστικών στοιχείων.

Ειδικότερα, κατά τις διαβουλεύσεις που είχαν, τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και από κοινού με τις δύο αντιπροσωπείες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν το στενό συντονισμό και την αλληλοϋποστήριξη που υπάρχει σε πολυμερείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβαν τη στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπογραμμίστηκε δε η προσήλωση των δύο χωρών στη διατήρηση του διεθνούς συστήματος, βασισμένου σε κανόνες (rules-based order), με όλα τα κράτη να σέβονται τις αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Παράλληλα εξήραν τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην Αλεξανδρούπολη το μισό υπουργικό συμβούλιο

Στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δημητριάδης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…