Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Έμαθαν και γεύτηκαν τυρί απ’ τις «μυζήθρες του Πολύφημου ως τα Κασκαβάλια της Αίνου»

Έμαθαν και γεύτηκαν τυρί απ’ τις «μυζήθρες του Πολύφημου ως τα Κασκαβάλια της Αίνου»

0

Εκδήλωση της Ε.Φ.Α. Ξάνθης για την εβδομάδα της Τυροφάγου. Η συνταγή μιας …φρέσκιας τυρόπιτας του 4ου αι μ. Χ.

 

 

Διάλεξη του κ. Ματθαίου Κουτσουμανή, Προϊστάμενου του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

 

 

Στα άδυτα μιας πανάρχαιας τέχνης,  της τυροκομίας που ξεκινά από τον Όμηρο και φτάνει στις μέρες μας μυήθηκε το κοινό στην πρωτότυπη εκδήλωση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης και είχε ως θέμα ….το τυρί.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το  Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020, στις 7.30 το βράδυ στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων: «Την οργανώσαμε επιθυμώντας να συμμετέχουμε στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα την περίοδο αυτή στην Ξάνθη και την περιοχή της και με αφορμή την εβδομάδα της Τυροφάγου που ξεκινά από τη Δευτέρα», δήλωσε στο «Ε» η προϊσταμένη της Ε.Φ.Α. Ξάνθης Κωνσταντίνα Καλλιντζή.

Η τυροκομία από τις μυζήθρες του Πολύφημου ως τα Κασκαβάλια της Αίνου – Η συνταγή μιας …φρέσκιας τυρόπιτας του 4ου αι μ. Χ.

Το κεντρικό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η διάλεξη του κ. Ματθαίου Κουτσουμανή, Προϊστάμενου του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης με τίτλο: «Τυριά και τυροκόμοι: από τις μυτζήθρες του Πολύφημου στα κασκαβάλια της Αίνου». Ο κ. Κουτουμανής βασιζόμενος σε ιστορικές πηγές παρουσίασε την ιστορία του τυριού από την απώτατη προϊστορία, την Νεολιθική Περίοδο και τις πινακίδες της Γραμμικής Β, τα είδη και οι ποικιλίες της αρχαίας Ελλάδας και του Βυζαντίου, για να καταλήξουμε στις παραδοσιακές κοινωνίες και στις απαρχές της σύγχρονης τυροκομίας του Νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Παράλληλα, εκτίθενταν σκεύη και σύνεργα παραδοσιακής τυροκομίας από την προσωπική συλλογή του κ. Κουτσουμανή ενώ μοιράστηκε στους επισκέπτες μία συνταγή για τυρόπιτα του 4ου αι. μ.Χ.!

Οι παρευρισκόμενοι επίσης είχαν την ευκαιρία, πίνοντας  κρασί, να δοκιμάσουν διάφορες ποικιλίες τοπικών τυριών, που ήταν χορηγία του κ. Νίκου Δουκίδη (Τυροκομικά «ΙΣΜΑΡΟΣ – ΔΟΥΚΙΔΗΣ Ι ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΟΕ») και του κ. Παναγιώτη Μοσχίδη (ΜΟΣΧΙΔΗΣ Π. ΔΟΝΤΣΟΣ Χ. ΟΕ-ΤΥΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ) οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στην πρόταση και στην προσπάθεια της ΕΦΑ Ξάνθης  να υπάρχει δημιουργική συνέργεια με την τοπική κοινωνία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…