Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δοκιμάζονται τα όρια του Νοσοκομείου Ξάνθης

Δοκιμάζονται τα όρια του Νοσοκομείου Ξάνθης

0
nosokomio xanthis exo-empros

Επιτείνεται το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. «Το ΕΣΥ παραπαίει, χρειάζεται ανανέωση και επανασχεδιασμό», λέει ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΞ, Γ. Γεωργίου

 Καταγγελίες για εξωθεσμικές παρεμβάσεις που άλλαξαν τις ειδικότητες στην προκήρυξη για θέσεις ιατρών. Παραιτήθηκε από Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ο Δ. Νικηφορίδης. «Έπρεπε να θέσουμε προτεραιότητες», σημείωσε η Διοικήτρια Ε. Ροφαέλα

Αντιμέτωποι με τα ίδια εδώ και χρόνια προβλήματα, που επαναλαμβάνονται και επιτείνουν το αδιέξοδο, είναι οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης, λόγω σοβαρής υποστελέχωσης και οριακής λειτουργίας ορισμένων κλινικών, με εφημερίες γιατρών που φτάνουν μέχρι και τις δέκα μηνιαίως προκειμένου να καλύψουν το κενό. Την ίδια στιγμή, την παραίτησή του από τη θέση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας υπέβαλε ο χειρουργός Δημήτρης Νικηφορίδης, διαμαρτυρόμενος για εξωθεσμικές παρεμβάσεις ως προς τις ειδικότητες της προκήρυξης οκτώ θέσεων ιατρών, όπου αρχικά υπήρχε θέση νευρολόγου, αλλά στη συνέχεια «κόπηκε».

Εξωθεσμικοί «πέταξαν» τη θέση νευρολόγου-Παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος ο Δ. Νικηφορίδης

Στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις που τροποποίησαν τον σχεδιασμό που είχε διαμορφωθεί από τους θεσμικά αρμόδιους αναφέρεται με έντονη δυσαρέσκεια ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Ξάνθης κ. Γεώργιος Γεωργίου, εξηγώντας ότι, όπως διαμορφώθηκαν οι ειδικότητες στην προκήρυξη, δε σημαίνει ότι αυτές δεν χρειάζονται αλλά ότι τα θεσμικά όργανα είχαν καταγράψει άλλες ανάγκες ως πιο επείγουσες. Για το θέμα, η ΕΙΝΟΚΥΞ προτίθεται να τοποθετηθεί με ανακοίνωση, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της.

Όπως ο ίδιος εξήγησε σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Νοσοκομείο, με αφορμή την πρόσφατη Γενική Συνέλευση στη βάση της οποία εκδόθηκε αναλυτική ενημέρωση από την Ένωση, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. «Κάθε χρόνο στη ΓΣ συζητάμε σχεδόν τα ίδια και δεν αλλάζει τίποτα. Ο κεντρικός σχεδιασμός για την Υγεία παραπαίει», σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας ότι παραμένουν χωρίς κάλυψη οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Με αφορμή τον διαγωνισμό για το Τμήμα Επειγόντων που απέβη άγονος ο ίδιος σχολίασε ότι οι μισθοί είναι πολλοί χαμηλοί γι’ αυτά που καλούνται να κάνουν οι γιατροί, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό και ελλείψει ειδικευόμενων, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί μέσα από το σύστημα του ΕΣΥ, οι γιατροί καλούνται να διεκπεραιώσουν και όλα τα επιπλέον καθήκοντα. Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι μείζον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ντόπιοι γιατροί κι έτσι, όσοι έρχονται έχουν το βλέμμα τους στην ευκαιρία για να φύγουν και να βρεθούν πιο κοντά στον τόπο καταγωγής τους.

Ε. Ροφαέλα: Βάλαμε προτεραιότητες, δεν απαξιώνουμε κανένα τμήμα

Από την πλευρά της η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Έλενα Ροφαέλα σημείωσε ότι πράγματι είναι σοβαρό το ζήτημα της υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο, ωστόσο δρομολογούνται οι συνθήκες για να καλυφθούν όλες οι κλινικές που αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα. Όπως ενημέρωσε, η προκήρυξη που βγήκε και αφορά στο 2019 περιλαμβάνει οκτώ θέσεις με βάση τις προτεραιότητες εκείνες που κρίθηκαν ως πιο επείγουσες. Η διαδικασία καθυστέρησε ώστε να διεξαχθεί η διαδικασία των προσλήψεων με ταχείς ρυθμούς, με προγραμματισμό να ξεκινήσουν οι νέοι γιατροί εντός καλοκαιριού. Εκτίμησε δε ότι η προκήρυξη για τις επιπλέον θέσεις του 2020, θα βγει εντός του επόμενου εξαμήνου. Η κ. Ροφαέλα παρότι δεν έχει ανάμιξη στο ζήτημα που προκάλεσε την διαμαρτυρία των ιατρών, επεσήμανε ότι στην προκείμενη προκήρυξη τέθηκαν κάποιες προτεραιότητες, ωστόσο δεν υπάρχει πρόθεση απαξίωσης κανενός απολύτως τμήματος του Νοσοκομείου.

Γ.Σ. ΕΙΝΟΚΥΞ: Επαναλαμβανόμενη επωδός η υποστελέχωση- «Ράβε-ξήλωνε» με τις αποσπάσεις ιατρών

Με αφορμή την Τακτική Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών στις 5/2/2020, η ΕΙΝΟΚΥΞ προέβη σε αναλυτικό κείμενο διαπιστώσεων για τη σημερινή κατάσταση, όπου αναφέρει: «είναι επαναλαμβανόμενη επωδός ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης έχει σοβαρές ελλείψεις  γιατρών και λειτουργεί χάρις στις υπερπροσπάθειες των ήδη υπηρετούντων. Αντί προσλήψεων κυκλοφορούν συνέχεια εξαγγελίες προσλήψεων χωρίς υλοποίηση, επικουρικοί γιατροί προσπαθούν να καλύψουν τα κενά και όπου αυτό δεν είναι εφικτό επιστρατεύεται η γνωστή μέθοδος ράβε-ξήλωνε δηλ. αποσπάσεις γιατρών από άλλες Κλινικές ή άλλα Νοσοκομεία».

Ακόμη, επισημαίνουν ότι: «οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου να δέχεται τεράστιο φόρτο από επουσιώδη περιστατικά . Και ενώ υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές και οι χώροι, η λειτουργία Τμήματος Διαλογής στον χώρο των Επειγόντων Περιστατικών παραπέμφθηκε στις καλένδες».

Ειδικά δε, με το θέμα του νέου ιατρικού «αίματος» στο Νοσοκομείο προσθέτουν: «οι ειδικευόμενοι γιατροί τους οποίους ο ρόλος είναι σημαντικός στην λειτουργία του συστήματος  φεύγουν στο εξωτερικό και όπως διαμορφώθηκε το νέο σύστημα άσκησης ειδικότητας για να προσέλθουν ειδικευόμενοι στην επαρχία πρέπει πρώτα να γεμίσουν τα Νοσοκομεία του Κέντρου. Αποτέλεσμα αυτού, οι ειδικοί γιατροί να επιφορτίζονται επιπλέον υποχρεώσεις».

 

«Αφαίμαξη» η έλλειψη ειδικευόμενων- Ανάγκη επανασχεδιασμού στο ΕΣΥ

Επιπλέον τονίζουν: «η λίστα χειρουργείων διογκώνεται συνεχώς και για ορισμένες επεμβάσεις η αναμονή ξεπερνά τα δύο χρόνια. Συχνά είναι τα παράπονα ασθενών με αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο, να κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Οι γιατροί ακούν για τις προθέσεις σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα αλλά δεν έχουν καμιά ενημέρωση ούτε ξέρουν τι απεργάζονται σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας οι υπεύθυνοι. Οι μισθοί τους είναι δυσανάλογα χαμηλοί σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν και η κυβέρνηση αγνοεί αποφάσεις του ΣτΕ για αναβάθμιση των μισθών στα προ της κρίσεως επίπεδα. Οι συζητήσεις που γίνονται ώστε γιατροί να πληρώνουν οι ίδιοι αποζημιώσεις σε περίπτωση ιατρικού λάθους μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταλήγουν ότι: «το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν ένα καλοστημένο σύστημα σωστής έμπνευσης με γερές βάσεις που τώρα χρειάζεται ανανέωση και επανασχεδιασμό για να επιβιώσει χωρίς να χάσει τον Δημόσιο χαρακτήρα του. Αντί αυτού γινόμαστε μάρτυρες της σταδιακής αποδόμησης και της εγκατάλειψης του με τους υπεύθυνους στον Τομέα Υγείας  να αναλώνονται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για αντιπερισπασμό».

 

Καταγγελία εναντίον του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ: Δεν συναντήθηκε με θεσμικούς του ιατρικού προσωπικού

Ως λεπτομέρεια καθόλου άσχετη τα μέλη της ΕΙΝΟΚΥΞ εκφράζουν την «αλγεινή» τους εντύπωση για την επίσκεψη του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο Νοσοκομείο, «καθώς απαξίωσε να συναντηθεί με εκλεγμένους αντιπροσώπους τους και αντί αυτού ζήτησε και είχε συνάντηση με εκπροσώπους των λοιπών εργαζομένων!».

 

Απολογισμός 2019: 73.000 περιστατικά στα Επείγοντα-18.000 νοσηλευθέντες- 825 τοκετοί

Σχολιάζοντας ότι: «το νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργεί, πρωτίστως, χάρις στις προσπάθειες και στο φιλότιμο των γιατρών του», η ΕΙΝΟΚΥΞ προβαίνει σε σύντομο απολογισμό της λειτουργίας του Νοσοκομείου την προηγούμενη χρονιά για να καταδείξει τον όγκο περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με αυτόν:

Εντός του 2019 εξυπηρετήθηκαν στο ΤΕΠ 73.000 περιστατικά,

επισκέφθηκαν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία 51.000 ασθενείς,

εισήχθησαν για νοσηλεία 18000 ,

έγιναν περισσότερες από 4.000 μικρές και μεγάλες επεμβάσεις,

Πραγματοποιήθηκαν  825 τοκετοί ,

Το ακτινολογικό Τμήμα πραγματοποίησε 100.000 ακτινολογικές εξετάσεις εκ των οποίων  13 .000 αξονικές τομογραφίες.

Όπως υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί: «σε κάποιες κλινικές γιατροί εκτελούσαν και εξακολουθούν να εκτελούν 10 ενεργείς εφημερίες καθ υπέρβασιν των θεσμοθετημένων νόμιμων ωρών εργασίας, καθώς αυτό επιβάλλουν οι ελλείψεις και αυτό προτάσσουν οι ανάγκες. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η επίσκεψη του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ θα έλυνε προβλήματα. Έχουμε όμως την ισχυρή  πεποίθηση πως  είχε καθήκον και υποχρέωση να συναντήσει τους γιατρούς γιατί αυτοί κρατούν όρθιο το Σύστημα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσκολίες προσβασιμότητας στο Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης λόγω έργων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσοδο του σχο…