Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο «Ε» για τους επτά πρώτους μήνες της κοινοβουλευτικής του θητείας. Πώς άλλαξε τη ζωή του η Βουλή-Τι απαντά στους επικριτές του
Στην πρώτη γραμμή πολύπλευρες ενέργειες για την αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό. Ζητά διευκόλυνση των επενδυτών για φαρμακευτική κάνναβη και ΑΠΕ
Τα χαρτιά του ανοίγει στο «Ε» ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Τσιλιγγίρης, έχοντας συμπληρώσει επτά μήνες της πρώτης του κοινοβουλευτικής θητείας και επιδεικνύοντας το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα, με επαφές και επερωτήσεις προς την κυβέρνηση. Στη συνέντευξή του ο νέος βουλευτής παρουσιάζει τους τομείς που θέτει ως προτεραιότητα, επισημαίνοντας συγκεκριμένες προτάσεις με αιχμή του δόρατος την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και τις επενδύσεις σε φαρμακευτική κάνναβη και ΑΠΕ.
“E”: Είστε ένας από τους νέους βουλευτές στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Νιώθετε ότι έχετε εγκλιματιστεί; Κάντε μας ένα σχόλιο για το περιβάλλον της Βουλής.
Σ.Τ.: Δεν χωρά αμφιβολία ότι η εκλογή μου ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια μεγάλη αλλαγή .Η ιδιότητα του βουλευτή αποκτάται την επομένη της ψήφου των συμπολιτών μας και φυσικά ήταν δύσκολα τον πρώτο καιρό. Όμως πλέον έχω καταφέρει να εγκλιματιστώ με την βοήθεια τόσο του Πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και των συναδέλφων βουλευτών. Οι επαφές με τα Υπουργεία δημιούργησαν τους κατάλληλους διαύλους επικοινωνίας και πλέον έχουμε μια αγαστή συνεργασία για το καλό του Νομού μας και των πολιτών. Από την πρώτη μέρα της ορκωμοσίας ένιωσα τόσο το δέος που δημιουργεί το κτήριο της βουλής και η ιστορία αυτού αλλά συνάμα και την μεγάλη ευθύνη που έχω αναλάβει .
Βέβαια θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η αλλαγή δεν με επηρέασε στον χαρακτήρα μου διότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός αλλά βασικό μου κίνητρο είναι η προσφορά .
“E”: Συμπληρώσατε ήδη 7 μήνες της κοινοβουλευτικής σας θητείας. Αναφέρετέ μας έναν σύντομο απολογισμό των προτεραιοτήτων που θέσατε;
Σ.Τ.: Οι προτεραιότητες που έθεσα από την πρώτη κιόλας μέρα ως βουλευτής βασίζονται σε τρεις άξονες . Πρώτον να αφουγκράζομαι και να επιλύσω τα προβλήματα των συμπολιτών μου , δεύτερον να διεκδικήσω τα μέγιστα για τον Νομό μου και τρίτον να αξιοποιήσω την παρουσία μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς όφελος όλων των Ελλήνων μέσω του Κοινοβουλευτικού μου έργου .
Βασική προτεραιότητα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης όμως απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η προώθηση νέου τύπου καλλιεργειών και η καλύτερη ενημέρωση των αγροτών . Η ολοκλήρωση των αναδασμών και του αρδευτικού τα οποία έχουμε θέσει επί τάπητος στα αρμόδια υπουργεία και βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας αποτελεί ακόμα μια προτεραιότητα. Δυστυχώς η περιοχή μας παρά τις μεγάλες δυνατότητες δεν έχει αναπτύξει μια τουριστική βιομηχανία ικανή να κρατήσει επισκέπτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για αυτό βέβαια εν μέρη ευθύνεται και το ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει η ΚΥΑ του 2008 βάση της Συνθήκης Ραμσάρ και του δικτύου Natura .Η ερώτηση μου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη είχε ακριβώς αυτό το περιεχόμενο έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η τουριστική ανάπτυξη του παραθαλάσσιου και παραποτάμιου μετώπου της περιοχής μας .
Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι η αξιοποίηση των Εγκαταστάσεων της Φωνής της Αμερικής είναι κομβική διότι μπορεί να δώσει ώθηση σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο και να αλλάξει την εικόνα των περιοχών του κάμπου. Ακόμα η αξιοποίηση του ορεινού όγκου και κυρίως της περιοχής της Σταυρούπολης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μου και για αυτό το λόγο έχω έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών έτσι ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση προς τον ορεινό όγκο του Νομού μας καθώς και να γίνει μεγαλύτερη προώθηση των ορεινών περιοχών μέσω διαφημιστικών σποτ του ΕΟΤ .
Άλλη μια βασική προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των εργοστασίων που παραμένουν ανενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα . Τόσο οι εγκαταστάσεις της πρώην χαρτοποιίας Θράκης όσο και οι εγκαταστάσεις της ΣΕΒΑΘ και του πρώην εργοστάσιου Ζάχαρης ερημώνουν χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική . Αυτή την προοπτική πρέπει να την αναζητήσουμε. Βέβαια παρόλο που σε συνομιλίες με διάφορους επενδυτές υπάρχει ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις το τίμημα που έχει ορισθεί στους πλειστηριασμούς καθιστά σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος .
Το τίμημα μετά και τους πρώτους άγονους διαγωνισμούς έχει τοποθετηθεί στα 4 εκ ευρώ για τη ΣΕΒΑΘ ενώ στις εγκαταστάσεις την πρώην χαρτοποιίας Θράκης το τίμημα είναι περίπου 9 εκ ευρώ. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τα ποσά αυτά είναι τεράστια και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των εν λόγω ακινήτων .
Παρόλα αυτά θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί λύση και να πείσουμε ανθρώπους να επενδύσουν στο νομό μας αξιοποιώντας υπάρχουσες εγκαταστάσεις και δίνοντας με αυτό τον τρόπο πνοή στα ερειπωμένα εργοστάσια .
“E”: Σε ποιες παρεμβάσεις έχετε προβεί προς την πολιτική ηγεσία που αφορούν σε θέματα του νομού;
Σ.Τ.: Πέραν αυτών που προανέφερα έχω καταθέσει σειρά προτάσεων στους αρμόδιους υπουργούς οι οποίες πιστεύω ότι θα έχουν πολλαπλά οφέλη για τον Νομό μας .
Για παράδειγμα πρότεινα την ίδρυση Γαλακτοκομικής σχολής στην Ξάνθη με σκοπό να αναπτυχθεί περαιτέρω η τυροκομεία και γαλακτοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα .
Ακόμα μια πρόταση που έθεσα στην Υπουργό Παιδείας είναι η ίδρυση Κτηνιατρικής σχολής στην Αλεξανδρούπολη έτσι ώστε ενισχυθεί η έρευνα πάνω στον συγκεκριμένο τομέα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και γενικότερα στη Βόρειο Ελλάδα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κτηνοτροφικών μονάδων και η ύπαρξη κτηνιατρικής σχολής κρίνεται απαραίτητη .
Επιπρόσθετα, πρότεινα την Ίδρυση Πρότυπης Σχολής Νέων Αγροτών και Καινοτόμου Αγροτικής Παραγωγής με χρήση Νέων Τεχνολογιών, η οποία θα δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο αγροτών-επιχειρηματιών . Η ίδρυση μιας τέτοιας σχολής στη Βόρειο Ελλάδα θα δημιουργήσει νέους αγρότες με γνώσεις που θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν την αγροτική παράγωγη και να της δώσουν την εξωστρέφεια που έχει ανάγκη .
Εκτός από αυτές τις προτάσεις που αφορούν ως επί το πλείστον το Υπουργείο Παιδείας , έχω τονίσει στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Βρούτση το θέμα του εργόσημου για τους απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες. Είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί το εργόσημο και στους παράκτιους αλιείς και να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης του έτσι ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των παράνομων εργατών γης, οι οποίοι αν και στην παρούσα συγκυρία είναι αναγκαίοι λόγω της μεγάλης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού για την πραγματοποίηση των διάφορων αγροτικών εργασιών, εν τούτοις εργάζονται εκτός οποιουδήποτε θεσμικού, νομικού και ασφαλιστικού πλαισίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να εισπραχθούν οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος και να μην παρέχεται στους εργάτες η απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη για όσο χρόνο εργάζονται, ενώ οι αγρότες που προσφέρουν εργασία στα χωράφια τους είναι εκτεθειμένοι σε υψηλά πρόστιμα χωρίς ουσιαστικό λόγο.
“E”: Έχετε δεχθεί κριτική ότι είστε «αφανής» στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου. Τι απαντάτε;
Σ.Τ.: Δεν νομίζω ότι είμαι αφανής . Θεωρώ την κριτική αυτού του είδους κακοπροαίρετη. Είμαι πάντα παρών στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου και την ίδια στιγμή προσπαθώ να βρίσκομαι δίπλα στους συμπολίτες μου, ακούγοντας τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους . Αν θυμάστε προεκλογικά έλεγα ότι όλοι έχουμε λόγο και αυτό κάνω πράξη .Επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ τα χωριά της περιοχής μας , συνομιλώ με τους καταστηματάρχες και τους απλούς πολίτες.
Δυστυχώς δεν μπορώ να παρευρίσκομαι παντού ,εξαιτίας και του φόρτου εργασίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά ούτε θέλω υποκριτικά να παρευρίσκομαι σε κοινωνικές εκδηλώσεις .Όπως θα έχετε παρατηρήσει αυτή η κυβέρνηση βαδίζει με γρήγορο ρυθμό γιατί γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αφήσει να πάει χαμένη ούτε μια μέρα .
Είχαμε μείνει αρκετά πίσω σε πολλούς τομείς και τώρα χρειάζεται να τρέξουμε . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται να είμαι αρκετές μέρες στην Αθήνα αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την κριτική που μου ασκείται . Ίσως για κάποιους που θεωρούν ότι είμαι αφανής να ισχύει επειδή δεν διασταυρώνεται η πορεία μας για την πλειοψηφία όμως των συμπολιτών μου είμαι και θα είμαι πάντα παρών .
“E”: Ζητούμενο παραμένει η προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή μας που παραμένει απομονωμένη και με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης. Τι προτίθεστε να κάνετε σε αυτή την κατεύθυνση;
Όπως προανέφερα αποτελεί για έμενα πρώτη προτεραιότητα η προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή μας . Δεν χωρά αμφιβολία ότι στην Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει .
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με στοχευμένες κινήσεις προωθεί πολιτικές που άλλαξαν το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας και την ίδια στιγμή αποτέλεσαν ένα κάλεσμα σε επιχειρηματίες να επενδύσουν στην χώρα μας .
Η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της φορολογίας δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Επιπλέον , το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία. Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν και υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας. Όπως καταλαβαίνεται αυτό το θετικό κλίμα θα επηρεάσει θετικά και της περιοχή μας .Βέβαια δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά αλλά εγώ βλέπω να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις και εμείς πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε να γίνουν πράξη .
Για παράδειγμα, θα πρέπει να διευκολύνουμε περισσότερο τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στον Νομό Ξάνθης, όπως επίσης και επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .
Επιπλέον θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες της Εταιρείας Ακινήτων Δημόσιου για μια σειρά ακινήτων που βρίσκονται στο Νομό μας , ένα από αυτά είναι και το Κάμπινγκ Εράσμιου .
Επιπρόσθετα η αξιοποίηση των λιμένων Αβδήρων και Πόρτο Λάγος και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των γεωθερμικών πεδίων μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να φέρουν επενδύσεις στον κάμπο μας.
Ακόμα θεωρώ το Πανεπιστήμιο μας ως έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ευρηματικότητας και νέων ιδεών . Διότι δεν θα πρέπει μόνο να στοχεύσουμε στην προσέλκυση επενδυτών αλλά και να ωθήσουμε και τα δικά μας παιδιά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο επιχειρείν .
“E”: Ποια είναι η θέση σας για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στην τοπική μας ομάδα; Θεωρείτε ότι η τροπολογία λύνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε;
Σ.Τ.: Η ΠΑΕ Ξάνθη είναι άρρηκτα δεμένη με την πόλη της Ξάνθης και την Βόρειο Ελλάδα γενικότερα . Δεν αμφισβητεί και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την προσφορά της στο ελληνικό ποδόσφαιρο . Διαφωνώ πλήρως με την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής καθώς και με τον φανατισμό που υπάρχει γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο .Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τροπολογία έρχεται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αφορά την πολυιδιοκτησία . Ο υποβιβασμός μια ομάδας είναι μια πολύ σκληρή ποινή και για αυτό με αυτή την τροπολογία προβλέπεται μια πιο ήπια ποινή όπως είναι η αφαίρεση βαθμών .
Η τροπολογία ούτε λύνει αλλά ούτε δημιούργησε το πρόβλημα ,ήρθε για να θέσει εκ νέου τα πλαίσια της τιμωρίας σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας μπροστά στον κίνδυνο που παρουσιάστηκε ,να χωριστεί η Ελλάδα με οπαδικά κριτήρια και να τεθεί η ενότητα της χώρας σε κίνδυνο .
Θεωρώ ότι η τροπολογία πέτυχε τον σκοπό της αφού οι τόνοι έπεσαν και τώρα θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να κάνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο αντάξιο των ευρωπαϊκών .
“E”: Διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης πανελλαδικά και στο νομό μας. Ως γιατρός, πιστεύετε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση η τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης στην αγορά φαρμάκων;
Σ.Τ.: Όντως είναι υπαρκτό το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης και για αυτό το λόγο άμεσα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έλαβε μέτρα όπως είναι η απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί, η εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος και η δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα.
Όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά “το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή” και αυτό κάνει πράξη το υπουργείο Υγείας το οποίο έρχεται να υλοποιήσει ακόμα μια προεκλογική δέσμευση νομοθετώντας όχι μόνο για μηδενικές αυξήσεις αλλά και για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ως 7% .
Επιπλέον , σύμφωνα με την υπ. αρ. 145/13/27-1-2020 Υπουργική Τροπολογία προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για το χρονικό διάστημα από 1-1-2020 έως 31-12-2020, ως αντισταθμιστικό μέτρο σε όσους στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ, με το Νόμο 4387/2016.
Η Κυβέρνηση με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έδωσε λύση σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα επέφερε την αντίστοιχη κατάργηση της μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής τους στα φάρμακα.
“E”: Πώς έχει επηρεαστεί η προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική σας ζωή από την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων ως βουλευτή;
Σ.Τ.: Η προσωπική μου ζωή έχει επηρεαστεί αρκετά . Δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο να αφιερώσω στην οικογένεια μου και αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί αρκετές φορές επιπλέον δεν έχω την δυνατότητα να ασκήσω το επάγγελμα του χειρουργού όπως το ασκούσα πριν από την εκλογή μου .Παρόλα αυτά δεν θα άλλαζα τίποτα .