Μείωσε σε πέντε έτη την ποινή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΠΑΞ το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων
Δεν αποδείχθηκε πραγματική ζημία στην εταιρεία – Παρέμεινε μόνο το αδίκημα της απιστίας- Αθώος για χρήση πλαστού εγγράφου ο Γιώργος Δερές
Με ψήφους 3-2 ο Θεολόγος Καλαϊτζής, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΠΑΞ πλησίασε «μία ανάσα» την αθώωση στην εκδίκαση της υπόθεσή του που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, σε δεύτερο βαθμό. Ο επί σειρά ετών αυτοδιοικητικός, που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε δις ισόβια για υπεξαίρεση και απάτη στην υπηρεσία για έλλειμμα 1.483.128 € στην ΕΑΠΑΞ, τελικά αφού ολοκληρώθηκε η 9ωρη ακροαματική διαδικασία της έφεσης καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξη για απιστία στην ανώνυμη εταιρεία. Για τον ίδιο που παρέμεινε στη φυλακή από τον Ιούλιο του 2015 σημαίνει ότι αποφυλακίζεται και πλέον μπορεί να επιστρέψει στην Ξάνθη. Αθώος έφυγε από το δικαστήριο και ο Γιώργος Δερές που είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια κάθειρξη για χρήση πλαστού εγγράφου και του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
Στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης κατέθεσαν οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές που κατέγραψαν το έλλειμμα, όλοι οι λογιστές που πέρασαν από την εταιρεία, Μανώλης Εγγλεζάκης ως πραγματογνώμονας, ορκωτός λογιστής καθώς και ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων της εταιρείας, την πληρωμή των τιμολογίων, τη διαδρoμή των πόρων από το δήμο για να τονίσει ότι στην πράξη δεν μπορούσαν να υπολείπονται ποσά που να δικαιολογούν τη δημιουργία τόσο υψηλού ελλείμματος. Στο δικαστήριο βρέθηκε και ο Μανώλης Φανουράκης αλλά δεν κλήθηκε τελικά να καταθέσει.
Η πρόταση του Εισαγγελέα αφορούσε μόνο την ενοχή για το αδίκημα της απιστίας αποδεχόμενος ωστόσο ότι το αμφισβητούμενο ποσό δεν ήταν περισσότερο από 128.000 ευρώ.
Απόφαση-θρίαμβος λένε οι συνήγοροί του
Συνήγοροι του Θεολόγου Καλαϊτζή, όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο ήταν ο καθηγητής Νομικής του ΔΠΘ Θεοχάρης Δαλακούρας και ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου.
«Ήταν μία δίκη-στοίχημα που έγινε θρίαμβος», σημείωσε ο κ. Δαλακούρας, σχολιάζοντας την απόφαση στο «Ε». Ο ίδιος τόνισε: «το δικαστήριο έδειξε τη δέουσα δικαστική επιμέλεια και με το χρόνο που είχαμε καταφέραμε να αναδείξουμε ότι το έλλειμμα για το οποίο καταδικάστηκε ο Θεολόγος Καλαϊτζής σε πρώτο βαθμό, σε μία δίκη μόλις δύο ωρών, ήταν αμιγώς λογιστικό. Οι ατασθαλίες που εντοπίστηκαν ήταν λογιστικές και όχι οικονομικές, αφού ακόμη κι αν ήθελε δεν υπήρχε το περιθώριο να υπάρχουν διαθέσιμα τόσο μεγάλα ποσά» και συμπλήρωσε: «μέσα από μία δικαιοκρατικά υψηλού επιπέδου αντιμετώπιση αναπτύχθηκαν εις βάθος όλες οι πτυχές της υπόθεσης και οδηγηθήκαμε σε μία απόφαση νίκης. Θα περίμενα και την αθωότητα, αφού η υπόθεση κρίθηκε οριακά. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη αλλάζει συνολικά το θέμα της διαχείρισης της εταιρείας και με τη δικαστική βούλα και καταδεικνύει ότι δε θα μπορούσε η ΕΑΠΑΞ να είναι το όχημα της διαφθοράς».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στέργιος Γιαλάογλου χαρακτήρισε θρίαμβο την απόφαση, επισημαίνοντας ότι ήταν «ανακουφιστική, αλλά και αναμενόμενη». «Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έδωσε την ευκαιρία να διορθωθεί το λάθος σε μεγάλο βαθμό. Στην πράξη κρίθηκε ένοχος για απιστία μόνο για τις 128.000 ευρώ και αυτό γιατί τα ποσά αυτά ήταν αμφισβητούμενα. Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι δεν αποδείχθηκε η ζημία που απαιτεί ο νόμος».
Ο Θεολόγος Καλαϊτζής από σήμερα, Δευτέρα επιστρέφει στην Ξάνθη. Η ποινή των πέντε ετών που του επιβλήθηκε είναι ακριβώς όση απαιτούνταν για να μη μπορεί να εγείρει αξίωση αποζημίωσης, αφού παρέμεινε 4,5 χρόνια στη φυλακή. Ο ίδιος έχει δικαίωμα να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ωστόσο αυτό θα το κρίνει ο ίδιος με τους συνηγόρους του.
Η απόφαση ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία για το δήμο Ξάνθης, αφού πλέον δεν καλείται να διαχειριστεί μία δημοτική ανώνυμη εταιρεία με τεράστιο έλλειμμα και γι’ αυτό η δημοτική αρχή έχει κάθε λόγο να υποδεχθεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη δικαστική απόφαση.
Ελένη Διαφώνιδου
ediafonidou@empros.gr