Προβλέπει ποινές αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών
Με 156 ψήφους υπέρ και 90 κατά, πέρασε από τη βουλή η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία τροποποιείται ο νόμος για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό σε περίπτωση παραβίασης διατάξεων ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυϊδιοκτησίας αθλητικών Ανώνυμων Εταιρειών.
Σύμφωνα με την τροπολογία αντί της αποβολής της ομάδας από το πρωτάθλημα επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.
ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ απείχαν, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ψήφισαν κατά στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία κίνηση που είχε σκοπό να φέρει σε δύσκολη θέση την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ειδικά τους βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια του Πειραιά. Ωστόσο αρκετοί βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέλεξαν την αποχή, προκειμένου να μην εκτεθούν στους ψηφοφόρους τους. Το Μέγαρο Μαξίμου διαβλέποντας τον κίνδυνο να υπάρξουν διαρροές έστειλε σαφές μήνυμα στους βουλευτές ότι δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε διαφοροποίηση από την κυβερνητική γραμμή. «Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Δεν μας αφορά αν διαμαρτύρεται ο ΠΑΟΚ γιατί αφαιρούνται βαθμοί ούτε αν διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός γιατί δεν υποβιβάζεται ο ΠΑΟΚ» ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους βουλευτές. Άλλωστε, η διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη από την ευρωομάδα του κόμματος ήταν και ένα έμμεσο μήνυμα στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.
Από την ψηφοφορία έλειπαν μόνο δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς που βρίσκεται σε ταξίδι στις ΗΠΑ, και ο βουλευτής ΝΔ Χαλκιδικής Γ. Βαγιωνάς που ήταν ασθενής.
Μενδώνη: Στάση ευθύνης η νομοθετική πρωτοβουλία
Η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις» την οποία και παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη στην ολομέλεια.
Είπε η κυρία Μενδώνη ότι με την τροπολογία (που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης) επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβάσεων του αθλητικού νόμου, ιδίως των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Η ρύθμιση, παρατήρησε, “σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανά τους τη νέα ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός του πλαισίου που καθορίζει ο νομοθέτης”.
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, “όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η οποία είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, είναι στάση ευθύνης. Η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνοχή της κοινωνίας, να μην επιτρέψει ένα νέο κοινωνικό διχασμό, με αφορμή το συγκεκριμένο ο θέμα του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά μας” είπε η κα Μενδώνη.
Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι “στην παρούσα φάση, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για κανενός είδους ένταση ούτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της”.
Τι σημαίνει η τροπολογία για Ξάνθη και ΠΑΟΚ
Πλέον, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, η υπόθεση θα περάσει στον αθλητικό δικαστή της Super League (αφού επιδοθεί πρώτα στην ΕΠΟ) και εκείνος είναι αυτός που θα αποφασίσει για τις ποινές που θα επιβληθούν στον ΠΑΟΚ και στην Ξάνθη για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και του μετοχολογίου, αντίστοιχα. Η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ήταν να αφαιρεθούν τα πιστοποιητικά από τις δύο ΠΑΕ (κάτι που θα σήμαινε υποβιβασμό), ωστόσο με την τροπολογία της κυβέρνησης οι ποινές πλέον είναι μικρότερες και αφορούν αφαίρεση βαθμών (από -5 έως -10) και χρηματικό πρόστιμο.
Ο αθλητικός δικαστής, λοιπόν, αφού εξετάσει τον φάκελο της υπόθεσης (συμπεριλαμβανομένης της εισήγησης της ΕΕΑ), θα αποφασίσει για τις ποινές που θα επιβληθούν σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Το πιθανότερο σενάριο είναι αφαίρεση βαθμών και για τις δύο ομάδες, αλλά και βαρύ πρόστιμο.
Συνεπώς, στη βαθμολογία θα είναι πρώτος ο Ολυμπιακός, δεύτερος ο ΠΑΟΚ (ακόμα κι αν του αφαιρεθούν 10 βαθμοί), ενώ στην τρίτη θέση θα είναι η ΑΕΚ.
Όσο για την Ξάνθη, θα πέσει από την εξάδα στην οποία βρίσκεται τώρα (ισόβαθμη με τον ΟΦΗ στην 6η θέση, με 27 βαθμούς) και θα βρεθεί σε θέση πλέι άουτ, τα οποία θα προσπαθήσει να αποφύγει στις εναπομείνασες αγωνιστικές της Super League.