Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

0

Αξιέπαινη πρωτοβουλία
Ομολογούμε πως δεν το γνωρίζαμε και με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την κοινωνική παρέμβαση της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος που έχει στην Ξάνθη την ΡΟΔΟΠΗ.
Διαβάστε: «Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος των αδελφών Σαράντη, από τη Θεσσαλία, εκτός από το μπόνους 1,2 εκ. ευρώ που έδωσε στους εργαζομένους για την επίτευξη των εταιρικών στόχων, αποφάσισε να μοιράσει το κονδύλι 300.000 ευρώ για τους εργαζόμενους που αποκτούν παιδιά, αλλά και γι’ αυτούς που ήδη έχουν. Ειδικότερα, η εταιρεία δίνει κάθε χρόνο 400 ευρώ για το πρώτο παιδί, 600 ευρώ για το δεύτερο, 1.000 ευρώ για το τρίτο και 2.000 ευρώ για το τέταρτο».
Γ.Δ.


Στην αρχή μείωση, μετά κατάργηση
Μείωση στην αρχή και κατάργηση στη συνέχεια της γνωστής «εισφοράς αλληλεγγύης». Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε, μετά και τις δεσμευτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, να ξεκινήσει μείωση 30% για τα εισοδήματα που θ’ αποκτηθούν το 2020 και για την κατάργηση πλήρως το 2021.
Θυμίζουμε πως η εισφορά αλληλεγγύης ήρθε ως έκτακτη στα μνημονιακά χρόνια και δυστυχώς παραμένει. Στόχος του υπουργείου είναι η εν λόγω εισφορά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες, να σβήσει και καταργηθεί.
Έτσι, τον προσεχή Μάιο του ’20 θα γίνει το πρώτο βήμα μείωσης και το 2021 η κατάργηση της άδικης αυτής φορολογίας.
Γ.Δ.


Τιμή και συγκίνηση
Η τιμή προήλθε από τον δήμο που είχε την πολύ καλή ιδέα να διοργανώσει την εκδήλωση και η συγκίνηση από τις επιτυχίες των νέων παιδιών που με αγώνα δύσκολο, καταφέρνουν να διακριθούν στο άθλημά τους. Για την βράβευση από μέρους του δήμου των αθλητών που διακρίθηκαν σε Πανελλήνιους Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες ο λόγος.
Για τους υπερήφανους γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, για τους φίλους. Για μια ενέργεια που θα γίνει θεσμός για να τιμούνται αυτοί που διακρίνονται.
Ήταν εκεί λοιπόν κόσμος πολύς, γεμάτη η αίθουσα και με όρθιους. Και βέβαια ήταν επίσης ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης και οι αντιδήμαρχοι Μ.Φανουράκης, Απ.Ελευθεριάδης, Σουά, δημοτικοί σύμβουλοι όπως οι Μελισσόπουλος, Παπαχρόνης, Παπαδόπουλος, Γούναρη, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Σοφία Ψωμά και άλλοι που πιθανόν δεν είδαμε.
-Συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Γ.Δ.


Καπνεργάτες μεταφέροντας δέματα καπνού το 1935 έξω από το «Π».
Αρχείο Στ. Χρηστίδη

 

 

 

 

 


Εργαλειοποιώντας τη Μάγδα Φύσσα
Μόνο η γελοιότητα κάποιων χαβαλέδων που υποδύονται τους αντισυστημικούς θα μπορούσε να εργαλειοποιήσει μια δολοφονία και τη μητέρα του δολοφονημένου, σαν ένα παιχνίδι εντυπώσεων για ανήλικα. Σαν τις παραστάσεις του Κλέωνα Γρηγοριάδη στη Βουλή.
Με την απάντηση της Μάγδας Φύσσα στην πρόταση του ΜέΡΑ25 να είναι υποψήφια για πρόεδρος της Δημοκρατίας (!) μάθαμε επίσης ότι κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να την ρωτήσει. Ίσως έκριναν ότι δεν χρειάζεται. Με άλλα λόγια: μαζεύτηκαν οι επαγγελματίες της αντισυστημικής ευαισθησίας σε μια αίθουσα και κάποιος πέταξε το όνομα μιας τραγικής μητέρας. Οι άλλοι τον κοίταξαν και ενθουσιάστηκαν… «Μπράβο ρε μεγάλε» θα του είπαν. «Πολύ ωραία ιδέα… Θα είμαστε πρωτότυποι και θα στείλουμε μήνυμα με συμβολισμούς…!».
Ίσως κάποια στιγμή, ένας από την ομάδα, να αναρωτήθηκε: «Ρε παιδιά, μήπως πρέπει να την ρωτήσουμε;» Οι άλλοι θα τον κοίταξαν περιφρονητικά. Σιγά μην έλεγε όχι για ένα τέτοιο αξίωμα. Κρίνοντας προφανώς από τους εαυτούς τους.
Μιλάμε για μια ομάδα νοητικά ανηλίκων, που κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο, έφτιαξαν έναν δικό τους κόσμο όπως θα ήθελαν να είναι, δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν τους την πραγματικότητα και τις πιθανές αντιρρήσεις της, έφτιαξαν μια ιστορία που τους βόλευε και την ανακοίνωσαν. Και φυσικά έγιναν ρεζίλι. Γιατί η πραγματικότητα τους άδειασε.
Πιστεύει πλέον κανείς ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών –και οι συν αυτώ- κατά τις διαπραγματεύσεις του 2015, δεν έκαναν ακριβώς το ίδιο;
Ν.Ζ.


«Φάγαμε πόρτα» στην διάσκεψη του Βερολίνου
Μια πολύ σημαντική διάσκεψη έγινε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο και αφορούσε την Λιβύη. Στο τραπέζι κάθισαν Άγγλοι , Γάλλοι, Ιταλοί και Γερμανοί, Αραβικές ενώσεις υπό τον ΟΗΕ και η Τουρκία αλλά όχι η χώρα μας. Δεν προσκλήθηκε η χώρα μας που είναι μέλος της Ε.Ε. και έχει κάθε λόγο αφού θίγονται κυριαρχικά της δικαιώματα με το Σύμφωνο της Τουρκίας με τον Σάρατζ της Λιβύης μετά από βέτο της Τουρκίας που αποτελεί μέρος του προβλήματος στην Λιβύη και ήδη έχει στείλει δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τον Χάφταρ. Με τέτοιες συμπεριφορές κυρίως από την Γερμανία παίρνει αέρα ο Ερντογάν και μετά ποιος τον …μαζεύει! Ήδη άρχισε πάλι να απειλεί γιατί ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Χάφταρ τη χώρα μας λίγο πριν τη διάσκεψη. Στα θετικά της διάσκεψης είναι ότι αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός, ειρήνευση και αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων. Απομένει βέβαια να δούμε αν θα τηρηθούν αυτά και ποιες χώρες θα συμμετέχουν στην επιτήρηση. Γιατί όμως πάντα στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος! Σ’ ότι αφορά εμάς και το  σύμφωνο της Τουρκίας με την Λιβύη δεν τέθηκε καν στο τραπέζι!
Για άλλη μια φορά οι ευρωπαίοι εταίροι  μας δείχνουν να νοιάζονται πιο πολύ για την Τουρκία παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι ο μεγάλος ταραξίας στην περιοχή παρά για μας που είμαστε υποτίθεται τα «καλά παιδιά» και προπάντων εταίροι τους!
Μ.Ξ.


Αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέα σοβαρή εν όψει αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο κ. υπουργός σκοπεύει να αλλάξει και τον εκλογικό νόμο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρεί ότι η αλλαγή που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι δυσλειτουργική και ήδη δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στη διοίκηση των δήμων.
Έχει την άποψη ότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες πρέπει να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή ακόμη και με το 40% των ψήφων. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «με 40% βγαίνει κυβέρνηση και πρωθυπουργός».
Κατ’ αυτόν, με το αυτό ποσοστό μπορούν να εκλέγονται και οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κατατείνει η αλλαγή του σχετικού νόμου.
Γ.Δ.


Χρειάζεται γενναιότητα
Είναι απολύτως λογικό να κάνει κάποιος λάθη και δεν εξαιρείται κανείς από αυτό, πλην του Πάπα ίσως. Το να εμμένει όμως κανείς στην αρχική του θέση όταν εκ των πραγμάτων αποδεικνύονται λάθος οι επιλογές του, αυτό δείχνει άνθρωπο ημιμαθή και μονολιθικό.
Ειδικά στην πολιτική η παραδοχή ενός σφάλματος είναι σχεδόν απαγορευτική. Αλήθεια θυμάστε πολλές περιπτώσεις πολιτικών να παραδέχονται ότι κάπου έσφαλαν και είχαν άδικο; Μάλλον είναι ελάχιστες σε βάθος χρόνου. Συνήθως επιρρίπτουν τις ευθύνες κάπου αλλού ή ψελλίζουν άστοχες δικαιολογίες ή στη χειρότερη περίπτωση επιμένουν μέχρι τέλους στο λάθος τους παρά τις οφθαλμοφανείς αρνητικές συνέπειες.
Αντίθετα ο Κυρ. Μητσοτάκης προχθές σε συνέντευξή του παραδέχθηκε με γενναιότητα ότι δεν ήταν σωστή η απόφασή του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γι’ αυτό και προχώρησε άμεσα στην επανασύστασή του. Χωρίς εγωκεντρισμό παραδέχθηκε το σφάλμα του και με αποφασιστικότητα και χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος και την κριτική των αντιπάλων του το διόρθωσε, επιδεικνύοντας ασυνήθιστα για την Ελλάδα πολιτικά χαρίσματα…
Κ.Λ.


Δύσκολα θα ξαναγίνει
Αυτό που συνέβη με την ομιλία προς τους Ξανθιώτες του καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, δύσκολα θα ξαναγίνει. Εννοούμε βέβαια το πλήθος των ανθρώπων που προσήλθε να τον ακούσει. Δύο αμφιθέατρα γεμάτα και υπήρχαν και όρθιοι.
Μάλιστα, είχε προηγηθεί συνάντησή του στις 4.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Κι εκεί λοιπόν, γέμισαν δύο αμφιθέατρα και πολλοί φοιτητές έμειναν όρθιοι, άλλοι αποχώρησαν γιατί δεν μπορούσαν να μπουν μέσα. Αυτή η κοσμοσυρροή, δύσκολο έως απίθανο, να επαναληφθεί από άλλον ομιλητή.
Κλείνουμε με μια σοβαρή επισήμανση του Κ.Δασκαλάκη. Είπε για την Τεχνολογία: «Πρέπει να ξέρεις τις διεργασίες που γίνονται και πως λειτουργούν οι αλγόριθμοι. Αλλιώς δεν μπορείς να θεωρείσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος και να είσαι υπεύθυνος πολίτης σήμερα».
Γ.Δ.


Η θερμή υποδοχή στον Κ. Δασκαλάκη και ο …εκλογικός αλγόριθμος του Μ. Τσέπελη!
 Πολύ θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι Ξανθιώτες στον διεθνούς φήμης καθηγητή του Μ.Ι.Τ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Το αμφιθέατρο στα Κιμμέρια ήταν κατάμεστο και το κοινό παρακολουθούσε με προσήλωση την ομιλία του που ήταν εξαιρετική. Διατύπωνε με απλότητα και σαφήνεια, πολυσύνθετες και εξειδικευμένες έννοιες και πολλές φορές διανθισμένες με χιούμορ.  Κυριολεκτικά το κοινό «ρουφούσε» τα λόγια του και για ένα θέμα όχι ιδιαίτερα γνωστό όπως οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη. Νωρίτερα έγινε το αδιαχώρητο στην ομιλία του στους φοιτητές. Ο λαός της Ξάνθης νέοι και μεγαλύτεροι έδειξαν ότι διψούν για τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης, διψούν για γνώση και ξέρουν να τιμούν τους ανθρώπους που τους την προσφέρουν. Ήταν πράγματι  εντυπωσιακή η συμμετοχή του κοινού που διατύπωνε ερωτήματα πολύ εύστοχα.
Και βέβαια υπήρξαν και τα χιουμοριστικά στιγμιότυπα  όπως όταν ο δήμαρχος κ. Τσέπελης στο τέλος της διάλεξης και αφού είχαν διατυπωθεί και απαντηθεί όλα τα ερωτήματα ζήτησε από τον κ. Δασκαλάκη να του βρει έναν αλγόριθμο για να κερδίζει τους αντιπάλους τους στις εκλογές!
«Ο καθένας με τον πόνο του» βέβαια αλλά ήταν πολύ εύστοχο όντως!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …