Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

0

Θα μας τρελάνει αυτή η ομάδα
Η ποδοσφαιρική μας ομάδα, το δηλώνω, είναι μια ανεξήγητη περίπτωση. Μέσα χάνει, έξω κερδίζει και μάλιστα συχνά. Στην έδρα της βάζει ένα γκολ κι αυτό δύσκολο, έξω ρίχνει τριάρες!
Η υπόθεση ασανσέρ. Χαρά και λύπη, υπερηφάνεια και ντροπή.  Όλα τα’ χει, όλα τα προσφέρει όταν θέλει όπως θέλει. Άνοδος εδώ, κάθοδος εκεί, δεν μπορείς να την πιάσεις από πουθενά. Έχει τους δικούς της κανόνες και ζει σ’ ένα σύστημα ζεστό-ψυχρό ντους.
-Άντε να δούμε τι άλλο μας ετοιμάζει…
Γ.Δ.


Βασιλόπιτα για… γλωσσολόγους
Μία ευφάνταστη πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το Εργαστήριο Γλωσσολογίας, του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ! Η βασιλόπιτα ανέγραφε την εξήγηση από το λήμμα της λέξης βασιλόπιτα και αυτό αναμφίβολα έκανε απόλυτα… ταιριαστή τη βασιλόπιτα με όσους μοιράστηκαν τα κομμάτια της πίτας. Την πίτα με ευχές και ευχαριστίες για τις ακαδημαϊκούς που την επιμελήθηκαν Σοφία Αυγέρη και Ειρήνη Κατσαρού ανάρτησε η καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. Πηνελόπη Καμπάκη–Βουγιουκλή.
Ε.Δ.


Έρευνα για βιασμό στο Δροσερό
Ένα νέο περιστατικό καταγγελίας για βιασμό ερευνάται στο συνοικισμό του Δροσερού. Αφορά την περίπτωση κοριτσιού 13 ετών, η οποία μετά την καταγγελία εξετάστηκε από ιατροδικαστή και προέκυψε ότι οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνουν την καταγγελία.
Η υπόθεση είναι στα χέρια της αστυνομίας, ωστόσο δεν έχει γίνει προβεί σε κάποια σύλληψη και τα όσα έχουν καταγγελθεί ερευνώνται.
Ε.Δ.


Τι θυμήθηκε…
Γιορτινή και γκλάμουρους ατμόσφαιρα στην κοπή πίτα του ΕΒΕ. Ευχές, χαμόγελα φιλοφρονήσεις και καλή διάθεση μεταξύ των αιρετών που ξέχασαν για λίγο αυτά που τους χωρίζουν και έβαλαν νερό στο κρασί τους… Μοναδική εξαίρεση ο δήμαρχος Τοπείρου που δεν χαρίστηκε και έριξε ένα …καρφί προκαλώντας μια χλωμάδα σε κάποιον!  Ειδικότερα στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τοπείρου είπε πως ο ίδιος υποστηρίζει στην επιχειρηματικότητα και για να το αποδείξει έφερε  παράδειγμα. Θυμήθηκε όταν ήταν στον ΣΔΑΝ ότι συγκρούστηκε με συνάδελφο – όπως είπε αυτολεξεί – γιατί ήθελε το έργο των 5 εκ. ευρώ της επέκτασης του ΧΥΤΑ να το πάρουν τοπικές επιχειρήσεις και μάλιστα ανέφερε ότι τώρα βρίσκεται στα δικαστήρια ενώ το έργο έχει απενταχθεί!
Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Μα για τον πρώην δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο ο οποίος και του έριξε μια …δηλητηριώδη ματιά!
Μ.Ξ.


Παρουσίαση βιβλίου
Παρότι έχουμε μέρες ακόμη, να πούμε δυο λόγια για την παρουσίαση του πνευματικού έργου-τέκνου του συμπολίτη μας Γιάννη Αλεξόπουλου. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Παράθυρο σε θολές μνήμες».
Όπως αναφέρει ο ίδιος, «πρόκειται για το πρώτο πνευματικό του έργο στο οποίο προσπάθησε ν’ αποτυπώσει στο χαρτί, παλιές θύμισες κι βιώματα, από έναν κόσμο φανταστικό μα και τόσο οικείο. Για εποχές περασμένες μα και τόσο κοντινές. Γι’ ανθρώπους και καταστάσεις ξένες προς εμάς μα τόσο κοντά μας…»
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος στις 7 το απόγευμα.
Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής με έργα του ιδίου, ζωντανή μουσική και μπουφές. Την παρουσίαση θα κάνουν οι Θανάσης Μουσόπουλος και Γιάννης Διαφωνίδης.
Γ.Δ.


Αγωνία και λαχτάρα για το Megxit
Είναι απ’ τις ειδήσεις που δεν σου πάει καρδιά να τις αφήσεις ασχολίαστες. Και αναφερόμαστε στην είδηση που κυριαρχεί παντού και αφορά τους γαλαζοαίματους της Βρετανίας και το λεγόμενο Megxit. Χάρι και Μέγκαν αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα και να ζήσουν σαν κοινοί θνητοί! Δεν άντεξαν την κούραση από τα πριγκιπικά καθήκοντα,  να χαιρετούν τον κόσμο, να φωτογραφίζονται, να επισκέπτονται χώρες και άλλα τεράστιας σημασίας για την ανθρωπότητα. Και όλοι οι κοινοί θνητοί, ξεχνούν τα προβλήματα τους  και πολύ περισσότερα τα προβλήματα του κόσμου, τα παιδιά πού πεθαίνουν από πείνα στον τρίτο κόσμο, τα παιδιά που σκοτώνονται στη Συρία,  τα προσφυγόπουλα που έχασαν τις οικογένειές τους, κι ασχολούνται με ανθρώπους που δεν δούλεψαν ποτέ και εκπροσωπούν θεσμούς –  απολιθώματα ενός παρελθόντος που έχει προ πολλού ξεπεραστεί.
Αν αυτό δεν είναι παράνοια τι είναι;
Μ.Ξ.


Ρόλο στους νέους
Ήταν πρόταση γραπτή και κυρίαρχη προεκλογικά από τον δημοτικό συνδυασμό του Σάββα Μελισσόπουλου που δεσμευόταν ότι «στηρίζεται στους νέους και μ’ αυτούς θα προχωρήσει για μια διαφορετική Ξάνθη».
Ακόμη και σήμερα, τόσο στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα μας, αλλά και σε κάθε ευκαιρία παραμένει πιστός στην άποψή του αυτή, κι αυτό δείχνει συνέπεια.
Προσωπικά, υποστηρίζω ότι η κοινωνία μας πρέπει να παραχωρήσει πραγματική εξουσία σχεδιασμού αλλά και υλοποίησης στους νέους ανθρώπους. Ακόμα και στους αιρετικούς.
Γι’ αυτό και από την αρχή της νέας δημοτικής αρχής με ικανοποίηση χαιρετήσαμε την αξιοποίηση νέων ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης. Πρόσφατα μάλιστα μια νέα κυρία ανέλαβε Γενική Γραμματέας στον δήμο, γεγονός που χαιρετίστηκε ιδιαίτερα.
Συμπέρασμα;  Οι νέοι συν την εμπειρία των παλαιών, έχουν στα χέρια τους την ευθύνη του δήμου και βέβαια θα κριθούν για το έργο που θα παραγάγουν για να δικαιώσουν την επιλογή τους από τον Μανώλη Τσέπελη.
Γ.Δ.


Ιδού η ευκαιρία
Ό,τι μέχρι χθες γνωρίζαμε για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Το νέο Νομοσχέδιο είναι ήδη σε διαβούλευση και η βάση του στηρίζεται στη λογική της αγοράς ενώ δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών στο Διοικητικό Συμβούλιο σε ποσοστό 35%. Έτσι μπολιάζεται ο Συνεταιρισμός και με το πνεύμα της αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας.
Ακόμη μειώνεται από 20 σε 10 ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού.
Ξεκινάει δηλαδή μια νέα εποχή για τους Συνεταιρισμούς για να μπορέσουν με τη λειτουργία τους να προσφέρουν ένα θετικό έργο υπέρ των συμφερόντων των μελών και όπως δήλωσε ο Αλέκος Κοντός, ο νέος νόμος λέει όχι στον κρατισμό και κινείται στη λογική της αγοράς.
-Ιδού λοιπόν το νέο πεδίο για τους φιλοπρόοδους αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ του πρωτογενούς τομέα.
Γ.Δ.


Δυο χαροκαμένες μάνες
Μάγδα Φύσσα, Κούλα Τοπαλούδη. Δύο άγνωστες γυναίκες με κοινή μοίρα. Έθαψαν τα παιδιά τους από τα οποία τους αφαιρέθηκε η ζωή άδικα και βίαια. Οι δράστες των δολοφονιών στο εδώλιο. Και οι δύο αναμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για την ψυχή του Παύλου και της Ελένης.
Εχθές, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ξεκίνησε η δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας στη Ρόδο και η Μάγδα Φύσσα έσπευσε στο δικαστήριο για να συμπαρασταθεί στον Ιωάννη και την Κούλα Τοπαλούδη, που σήμερα συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τους δολοφόνους της κόρης τους.
Η δυο γυναίκες μοιράστηκαν τον πόνο τους και ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη συνάντηση.


Βγήκαν στους δρόμους οι Έλληνες της Γερμανίας για να μην κλείσει το ελληνικό σχολείο στο Μαϊνχάιν
Βγήκαν στους δρόμους εκατοντάδες Έλληνες της περιοχής Μανχαϊμ στη Γερμανία το Σάββατο 11 Ιανουαρίου. Κρατώντας ελληνικές σημαίες διαδήλωσαν ειρηνικά εναντίον της κατάργησης των ενταγμένων μαθημάτων της μητρικής γλώσσας στο γερμανικό σχολείο Waldhofshule. Μια κινητοποίηση που είχε μεγάλη συμμετοχή. Να σημειώσουμε ότι το αίτημά τους στηρίζουν και πολλοί Γερμανοί θεσμικοί παράγοντες αλλά και πολίτες. Το «Ε» έχει αναδείξει το θέμα και έχει ενημερώσει τους αρμόδιους αλλά ακόμη απάντηση δεν έλαβε.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…