Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

0

Ευχές
Ευχαριστούμε θερμά από καρδιάς όλους όσους μας ευχήθηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο της αποστολής ευχετηρίων καρτών, όσους ευχήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω mail και βέβαια όσους τηλεφώνησαν ή πέρασαν από τα γραφεία της Εφημερίδας για προσωπικές ευχές και να λάβουν και το σχετικό κέρασμα.
Ανθρώπινες στιγμές, συναισθηματικές, που λειτουργούν ενισχύοντας τις κοινωνικές σχέσεις που βέβαια διαιωνίζουν και τις παραδοσιακές αρχές του νεοέλληνα.
Όλους αυτούς λοιπόν τους ευχαριστούμε και τους αντευχόμαστε να’ χουν δημιουργική και ειρηνική χρονιά, με υγεία και αγάπη.
-Χρόνια Καλά σε όλους.
Γ.Δ.


Συγχαρητήρια!
Τον γνωρίσαμε ως γιατρό στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, ως γιατρό στο Νοσοκομείο Ξάνθης αργότερα. Τον γνωρίσαμε επίσης και ως συχνό επισκέπτη των εφημερίδων με καταγγελτικό συνήθως λόγο για τις ελλείψεις του χώρου εργασίας του.
Την Συριζαϊκή περίοδο τοποθετήθηκε διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με ικανοποιητικό έργο. Πρόσφατα αποχώρησε λόγω αλλαγών των διοικητών. Αντί δε να επιδιώξει κάποια θέση στην Ξάνθη, ζήτησε ο ίδιος να τοποθετηθεί ως γιατρός στο Νοσοκομείο Ορεστιάδας στην Παιδιατρική Κλινική διότι υπάρχει έλλειψη Παιδιάτρου.
Πρόκειται για τον γιατρό Δημήτρη Αδαμίδη που αξίζει τα συγχαρητήριά μας.
Γ.Δ.


Πού πάνε τα χρήματα
Είναι ένα χρόνιο ερώτημα για το «πού πάνε τα χρήματα που συγκεντρώνει το κράτος κάθε χρόνο από τους διάφορους φόρους». Διαβάστε λοιπόν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη για τα δημόσια οικονομικά από το 1981, δηλαδή σε βάθος 37 ετών (ΤΑ ΝΕΑ, 28-12-19). Την περίοδο αυτή το Δημόσιο είχε συνολικά έσοδα 1,6 τρισ. Ευρώ, από τα οποία τα 471 δισ. πήγαν σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, τα 640 δισ. σε εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους και τα 129,9 δισ. σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Σύνολο: 1.241,5 δισ., δηλαδή το 77,5% των εσόδων!
Η πικρή αλήθεια λοιπόν είναι ότι τη χώρα τη χρεοκόπησε το κράτος της. Ένα κράτος που νέμονται όλοι ή σχεδόν όλοι, χωρίς πραγματικούς όρους  ή περιορισμούς. Οι « κάποιοι»  είναι τελικά πολλοί και σ’ αυτούς πάνε τα περισσότερα χρήματα.
Γ.Δ.


Εδώ είμαστε πρώτοι
Σε κάθε πόλη, σε κάθε δήμο ανά την επικράτεια, τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν όμως αρκετά που είναι όμοια.
Σωστό και δεκτό;
Όχι! Τα γεγονότα στην πόλη μας για κάποιους έχουν άλλη αξία, άλλη σπουδαιότητα γι’ αυτό και οι συχνές επικλήσεις να επέμβει κάποιος εισαγγελέας, κάποιος ανώτατος δικαστής, κάποιος του Αρείου Πάγου!
Γελοιότητες θα πει κάποιος και θα’ χει δίκιο. Η όλη υπόθεση έχει πλέον ξεφύγει, χρειάζεται ιατρικής παρακολούθησης και ανάλογης θεραπείας.
Η Ξάνθη και στον τομέα αυτόν κατέχει τα πρωτεία.
-Δυστυχώς για την Ξάνθη…
Γ.Δ.


Μεταρρυθμιστικό στίγμα
Πληροφορίες αναφέρουν πως με εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό εσωτερικών θα δρομολογηθούν κινήσεις για την ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η κυβέρνηση από καιρό είχε εκφράσει την πρόθεσή της να σταθεί δίπλα στην Αυτοδιοίκηση. Το είχε ξεκινήσει με την παρέμβασή της στο να δώσει λύσεις βελτιώνοντας τον «Κλεισθένη» για να υπάρξει λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Τώρα επιθυμεί την ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ξεκαθάρισμα των ορίων μεταξύ κράτους, περιφερειών και δήμων δίδοντας περισσότερους πόρους (κυρίως) και αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Άρα, θετικά τα νέα για τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα και μέσα στην Αυτοδιοίκηση. Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε πως επιτέλους θα πρέπει να δοθεί χώρος και έσοδα για να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση όπως πρέπει και της αξίζει.
Γ.Δ.


Η ώρα των έργων
Βρισκόμαστε πλέον τέσσερις γεμάτους μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης των δήμων από παλιούς και νέους δημάρχους. Διανύουμε τον πρώτο μήνα του 2020 και πλέον το παρελθόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία.
Απεναντίας, οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά είναι αυξημένες και οφείλουν οι αυτοδιοικητικοί να δικαιώσουν την επιλογή τους από τους δημότες.
Με δυο λόγια, η προσδοκία υπάρχει και δεν είναι άλλη από την επιθυμία της υλοποίησης έργων. Δηλαδή, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ξάνθης, «έφθασε η ώρα των έργων».
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να φθάσει η ώρα των μεγάλων έργων πως απαιτείται να γίνουν μελέτες, να εγκριθούν, να χρηματοδοτηθούν και στη συνέχεια να συνεχίσουν.
Πράγματα φυσικά χρονοβόρα που ταλαιπωρούν και καθυστερούν την εξέλιξη των έργων. Η γνωστή γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί παγίως την Αυτοδιοίκηση.
Γ.Δ.


Περί καπνίσματος
Λοιπόν, ομολογημένο και εξακριβωμένο: Το κάπνισμα δεν μειώθηκε αισθητά τουλάχιστον στην Ξάνθη. Η πληροφορία προέρχεται από περιπτεράδες της πόλης οι οποίοι όπως μας δήλωσαν δεν έχει μειωθεί η κατανάλωση τσιγάρων από τότε που ξεκίνησε η απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Συμπέρασμα: Οι ξανθιώτες πλέον δεν καπνίζουν εντός των καφετεριών, ταβερνών, καφέ κλπ αλλά ούτε έχουν στερηθεί την συνήθειά τους (καλή-κακή, δικό τους θέμα) ν’ απολαμβάνουν το τσιγαράκι τους.
Βέβαια κάποιοι με την ευκαιρία της απαγόρευσης κάνουν προσπάθειες να το περιορίσουν κι άλλοι να το κόψουν. Πράγμα που βέβαια δεν είναι εύκολο και χρειάζεται πείσμα και χρόνος.
Γ.Δ.


Γιορτές τέλος
Κοινότοπο μεν αλλά πραγματικότητα. Γιορτές τέλος και κατά πως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας «τα κεφάλια μέσα». Δηλαδή δουλειά και περισυλλογή για τη νέα χρονιά για να βελτιωθεί η οικονομία, τόσο συνολικά στη χώρα όσο και ατομικά όλων μας. Και για να γίνει αυτό, απαιτείται δουλειά και μόνον δουλειά.
Αλλαγές, βελτιώσεις και ευημερία δεν κερδίζονται με λόγια και όνειρα αλλά με σκληρή δουλειά και ρεαλιστικές λύσεις. Δουλειά λοιπόν. Για προκοπή, για να βγούμε από την ύφεση, να δούμε καλύτερες ημέρες κι εμείς και τα παιδιά μας.
Η μεγάλη γιορτινή παρένθεση ήταν καλή, απαραίτητη αλλά με πανηγύρια και τραγούδια ένας τόπος δεν πάει μπροστά. Ιδρώτας χρειάζεται, αγάπη για τον τόπο, για τους αγωνιστές ανθρώπους που τίμια προσπαθούν να κερδίσουν και να προκόψουν μαζί με τον τόπο τους. Όχι μόνον αυτοί, αλλά και τους υπόλοιπους που έχουν τις ίδιες αρχές και αγωνίζονται γι’ αυτές.
Γ.Δ.


Ενόψει ΘΛΕ
Οι γιορτές τελείωσαν και, όπως υποψιαζόμαστε, ο δήμος ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον χριστουγεννιάτικο στολισμό με καρναβαλικές φιγούρες ώστε η Ξάνθη να υποδεχθεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό της θεσμό.
Με την αφορμή αυτή ας μιλήσουμε σοβαρά για τις ΘΛΕ αλλά και για το σύνολο του πολιτισμού που παράγει και φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτισμού, αφήνοντας το στίγμα της πόλης στο εθνικό μωσαϊκό κουλτούρας, τέχνης και πολιτισμού.
Ο κορυφαίος θεσμός της πόλης απαιτεί εξέλιξη, φρεσκάδα, αναβάθμιση. Η νέα διοίκηση έχει μια σημαντική ευκαιρία μπροστά της, αλλά κι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Ο θεσμός είναι κουρασμένος. 55 χρόνια μετά έχει δείξει τα σημάδια κόπωσής του, σε αντίθεση με άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα που παρουσιάζουν νέες ιδέες με στοιχεία άλλοτε παράδοσης κι άλλοτε προσέγγισης με το βλέμμα στις απόκριες όλου του κόσμου.
Αν εμείς επιμείνουμε στην ομολογουμένως επιτυχημένη συνταγή χωρίς εξέλιξη, θα μείνουμε οι γραφικοί που κάποτε είχαν το πιο εντυπωσιακό καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας. Οι προθέσεις μπορεί να είναι οι καλύτερες. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι μπορεί να είναι ορεξάτοι και πανέτοιμοι. Ωστόσο, σε επίπεδο διοργάνωσης, πρωτοπορίας και προώθησης έχουμε ανάγκη από μεγάλες αλλαγές και βήματα μπροστά.
Οι κλειδαριές για την επιτυχία είναι τρεις: 1) οι προτάσεις των συμμετεχόντων, 2) η συμμετοχή ειδημόνων και τεχνοκρατών και, όπως επισταμένως πολλά πολλά χρόνια αναφέρουμε στο 3) η ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή, που σε μια πόλη με τόσο πολιτισμό παραμένει ανήκουστο ότι λείπει.
Ε.Δ.


Δεν ωφελεί η γκρίνια …χρειάζεται δράση
Για «ταμείον μείον» τις γιορτές μας μίλησαν και πάλι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας αναπτύσσοντας την ίδια επιχειρηματολογία που βέβαια και μπορεί να έχει βάση αλλά έχει και ένα στοιχείο μοιρολατρίας. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν ωφελεί η γκρίνια και η εσωστρέφεια. Πιο επωφελές θα ήταν για όλους τους επαγγελματίες να κινητοποιηθούν και συλλογικά να κάνουν δράσεις σε συνεργασία με το δήμο και με άλλους φορείς,  με στόχο να δώσουν ώθηση στην αγοραστική κίνηση. Υπάρχουν  καλά παραδείγματα σε άλλες πόλεις όπως την Κομοτηνή όπου καταστήματα συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο κάνοντας εκπτώσεις σε είδη τους που αγοράζουν φοιτητές. Στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή διοργανώνονται Λευκές νύχτες διάφορα happenings. Υπάρχουν τρόποι και καλές πρακτικές  να κινήσεις το ενδιαφέρον να προσελκύσεις κόσμο.
Ας μη τα βλέπουμε όλα μαύρα και ας μην περιμένουν οι έμποροι το καταναλωτικό κοινό να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Αυτά ανήκουν στις περασμένες εποχές. Ο νέος καταναλωτής είναι πιο συγκρατημένος και πιο ψαγμένος και θέλει αυτό που αγοράζει να αξίζει τα λεφτά του γιατί δεν έχει λεφτά για πέταμα όπως παλιά…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…