«Υπεύθυνος πολίτης δεν μπορείς να είσαι αν δεν γνωρίζεις την τεχνολογία» – «Θα πρέπει να κάνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»
Φράσεις του διεθνούς φήμης καθηγητή του Μ.Ι.Τ. κατά την συνέντευξη τύπου στην πόλη μας – Θερμή υποδοχή από τον δήμαρχο Ξάνθης
Στο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης του μέλλοντος μας μετέφερε ο καθηγητής του Μ.Ι.Τ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Τον κ. Δασκαλάκη που συνοδεύονταν από τον αντιπρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Μάρη και την γραμματέα του Ιδρύματος των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca Βίκυ Μπαφατάκη υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης με ένα θερμό χαιρετισμό ενώ τη συνέντευξη παρακολούθησε ο πρόεδρος και το σύσσωμο το Δ.Σ. του ΕΒΕ Ξάνθη καθώς και μαθητές των Λυκείων της πόλη μας που συνομίλησαν μαζί του μετά το πέρας της συνέντευξης.
Δήμαρχος Ξάνθης: Η κοινωνία μας έχει ανάγκη τους άριστους …σας θεωρούμε καθοδηγητικό φάρο οξυδέρκειας γνώσης και ανθρωπιάς»
Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσέπελης αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση του έργου και της προσωπικότητας του κ. Δασκαλάκη: «Ζούμε σε μια περίοδο που την διακρίνει η πτώση θεσμών και αξιών. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που η θαυμαστή τους διαδρομή αποτελεί σύμβολο. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη τους άριστους. Επιτρέψτε μας να σας θεωρούμε καθοδηγητικό φάρο οξυδέρκειας, γνώσης και ανθρωπιάς. Η Ξάνθη και όλη η Θράκη αισθάνεται σήμερα υπερήφανη, είναι τιμή μας που είστε σήμερα εδώ. Να είστε γερός και να οδηγείται την ανθρωπότητα στο φως της γνώσης και της αλήθειας».
Η κα Μπαφατάκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρότασης προς τον κ. Δασκαλάκη να επισκεφτεί την πόλη μας που όπως είπε την αποδέχτηκε αμέσως, για να καταλήξει: «Οι νέοι μας έχουν την ανάγκη να εμπνευστούν από ένα νέο άνθρωπο με ήθος, με ταλέντο πολύ μυαλό, με όνειρα. Τον ευχαριστώ πολύ, ευχαριστούμε το δήμο και όλο το δημοτικό συμβούλιο που ενέκρινε την πρόταση. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με το ΔΠΘ και τον δήμο και αυτό αποτελεί εφαλτήριο για άλλες συνεργασίες μακριά από κακεντρέχειες και μικροπρέπειες. Αυτά ας τα αφήσουμε σε άλλους που διακατέχονται από άλλα συναισθήματα και όχι αισθήματα αγάπης».
Αντιπρύτανης Φ. Μάρης: Ο Κ. Δασκαλάκης είναι πρότυπο για τους νέους μας για μια κατάκτηση κορυφής…»
Για επίδραση της προσωπικότητας του κ. Δασκαλάκη στους νέους μίλησε ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Φ. Μάρης: «Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον καλύτερο έλληνα επιστήμονα διεθνώς, με μια πορεία αναγνωρισμένη στα πιο υψηλά επίπεδα. Έχουμε επίσης την χαρά να προτείνουμε στην κοινωνία, στην νέα γενιά, στους μαθητές και στους φοιτητές αυτής της πόλης, της χώρας μας πρότυπα. Πρότυπα που συζητάμε πολύ καιρό και αναζητούμε. Στο πρόσωπο του κ. Δασκαλάκη που έχει διακριθεί με την δουλειά του, που είναι φιλικός και εύκολα προσεγγίσιμος, δίνεται στους νέους μας η δυνατότητα να ονειρευτούν μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη προσπάθεια, μια κατάκτηση κορυφής ο καθένας ανάλογα με τους στόχους του.
Το ΔΠΘ έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με την τοπική κοινωνία. Η επίσκεψη αυτή ενεργοποιεί διαδικασίες σε μια περιοχή της χώρας που το έχει ανάγκη».
Κ. Δασκαλάκης: «Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ. Ευχαριστώ για την πρόσκληση και την φιλοξενία»
Ο κ. Δασκαλάκης ευχαρίστησε το δήμο και το ΔΠΘ για την πρόσκληση με τα εξής λόγια: «Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ. Ευχαριστώ για την πρόσκληση και την φιλοξενία τους στην περιοχή . Είναι μεγάλη μου χαρά γιατί δεν έχω επισκεφτεί ξανά την Θράκη, ούτε την Ξάνθη και το ΔΠΘ. Ο λόγος της επίσκεψής μου είναι για να γνωρίσω την περιοχή αλλά και γιατί με ενδιαφέρει η επαφή με το ευρύ κοινό. Να επικοινωνώ την επιστήμη στο ευρύ κοινό και να έρχομαι σε επαφή με φοιτητές και καθηγητές ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές της χώρας.
«Ε»: Ποια είναι τα νέα επιτεύγματα στην τεχνητή νοημοσύνη και πως θα επηρεάσουν την ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις και όχι τεχνολογικά αναλφάβητοι; Κατά πόσο μπορεί να καταστεί εφικτό, η τεχνική νοημοσύνη να επηρεαστεί από την συναισθηματική νοημοσύνη;
Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε το «Ε» ο κ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε ακροθιγώς στις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και στα διλήμματα που θέτουν, στις επερχόμενες αλλαγές που θα προκύψουν σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο αλλά και πως πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για να είμαστε ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.
Κ. Δασκαλάκης: «Υπεύθυνος πολίτης δεν μπορείς να είσαι αν δεν γνωρίζεις την τεχνολογία»
«Η τεχνολογία έχει αρχίσει να μπαίνει στην ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα με την εξάπλωση του internet. Οι κίνδυνοι που τίθενται δεν είναι του μέλλοντος είναι του παρόντος. Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για την επιλογή του περιεχομένου που όλοι μας διαβάζουμε στο internet μπορούν να μας χειραγωγήσουν. Έχουμε δει και στις αμερικανικές εκλογές πόσο μεγάλη επίδραση μπορεί να έχουν οι αλγόριθμοι στο τι περιεχόμενο καταναλώνεις και πόσο έτσι διαμορφώνουν την πολιτική σου συνείδηση. Αυτό μας δείχνει ότι όλοι μας και όχι μόνο οι νέες γενιές πρέπει να κατανοήσουμε πως λειτουργούν οι αλγόριθμοι, τι γίνεται στο παρασκήνιο το οποίο καθορίζει με τι περιεχόμενο θα ερχόμαστε σε επαφή στην καθημερινότητα μας. Αν δεν γνωρίζουμε ποιο είναι αυτό το παρασκήνιο, που είναι τεχνολογικό, δεν ξέρουμε με ποιους πιθανούς τρόπους μπορεί να χειραγωγηθεί η πληροφορία που εμείς βλέπουμε και επομένως και η πολιτική μας συνείδηση.
Υπεύθυνος πολίτης δεν μπορείς να είσαι αν δεν γνωρίζεις την τεχνολογία. Γι αυτό πρέπει ήδη από το δημοτικό να διδάσκεται η πληροφορική και αυτές οι τεχνολογίες αλλά και σε όλους μας, μέσω προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης ή μέσω ενός κύκλου ομιλιών. Έχετε πανεπιστήμιο δίπλα σας και πρέπει να εκμεταλλευτείτε αυτή την δυνατότητα που σας παρέχει.
«Θα πρέπει να κάνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»
Σ΄ ότι αφορά τις αλλαγές που θα προκύψουν ο κ. Δασκαλάκης επεσήμανε ότι όπως σε κάθε βιομηχανική επανάσταση θα επηρεαστεί εργασιακός τομέας και τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν μέτρα στο ασφαλιστικό αλλά και η χρήση της τεχνολογίας να διαχυθεί στην μάζα: «Οι αλγόριθμοι θα υποκαταστήσουν το άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Θα προκύψει σίγουρα ένα θέμα εργασιακό για το οποίο αν δεν είμαστε προσεκτικοί θα έχει τεράστιες συνέπειες στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Ο κόσμος που θα εκτοπιστεί από τις δουλειές του θα πρέπει να επανεκπαιδευτεί και να χρησιμοποιηθεί σε άλλες εργασίες πιο δημιουργικές. Η ελπίδα μας είναι ότι οι μηχανές θα υποκαταστήσουν τον άνθρωπο σε πιο τετριμμένες εργασίες και θα αφήσουν το άνθρωπο να ασχοληθεί με πιο δημιουργικές. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αυτή η μετάβαση του ανθρώπινου νου που είναι από τα πιο θαυμαστά υπολογιστικά συστήματα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος θέλουμε και πρέπει να τον χρησιμοποιούμε σε ενδιαφέρονται πράγματα.
Πως γίνεται αυτή η μετάβαση; Όπως και σ’ άλλες βιομηχανικές επαναστάσεις έχει αλλάξει το εργασιακό έτσι και τώρα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί οι αλλαγές είναι πιο ραγδαίες. Θα πρέπει να έχουμε ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο γιατί η χρήση της τεχνολογία και τα οφέλη που θα προκύψουν δεν πρέπει να τα εκμεταλλεύεται μόνο ο καπιταλιστής αυτός που έχει την τεχνολογία αλλά η τεχνολογία να είναι ελεύθερη προς χρήση από όλους ώστε όλοι να μπορούμε να δρέψουμε τα οφέλη της».
Μηχανές vs ανθρώπων;
Δασκαλάκης: «Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να γινόμαστε καλύτεροι. Η τεχνολογία δεν θα είναι κάτι εκτός της ύπαρξή μας»
Δεν έχουμε φτάσει τεχνολογικά στο επίπεδο να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μας επιτεθούν οι μηχανές. Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να γινόμαστε καλύτεροι. Όπως τώρα χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας ή το κινητό μας για να βρούμε μεγαλύτερη συνεργασία και μεγαλύτερη εγγύτητα της τεχνολογίας με τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που χρησιμοποεί την τεχνολογία για να γίνεται καλύτερος. Για παράδειγμα οι υπολογιστές κέρδισαν τον Γκασπάρωφ την δεκαετία του ‘90 ωστόσο ο Γκασπάρωφ χρησιμοποιώντας αλγορίθμους κερδίζει τους αλγορίθμους. Επομένως δεν έχουμε μια ιεράρχηση μεταξύ ανθρώπων και αλγορίθμων. Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι η τεχνολογία δεν θα είναι κάτι εκτός της ύπαρξή μας. Ο υπολογιστής όπως και το ανθρώπινο μάτι προσλαμβάνουμε πληροφορία την οποία απεικονίζει σε νόημα.
Όταν κοιτάω ένα πίνακα ο εγκέφαλος μου του αποδίδει νόημα έτσι η τεχνητή νοημοσύνη αυτό προσπαθεί να κάνει. Να δώσει νόημα σε μια πληροφορία που εξ αρχής έχει πολύ αδρά μορφή . Πρέπει να την ερμηνεύσει για να της δώσει νόημα».
Μαριάννα Ξανθοπούλου