Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Παραμένει «βρόγχος» ο δανεισμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Παραμένει «βρόγχος» ο δανεισμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

0

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) 1 στις 5 ελληνικές επιχειρήσεις έχει πρόβλημα χρηματοδότησης

 

Αύξησαν τζίρο, αλλά όχι κέρδη. Οι τράπεζες προτιμούν τις μεγάλες επιχειρήσεις για δανεισμό

 

 

Σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και αισθητής βελτίωσης στη διαθεσιμότητα παρουσιάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης που καλύπτει την περίοδο Απριλίου- Σεπτεμβρίου 2019. Αυτό όμως που παραμένει βρόγχος γι αυτές είναι η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό παρότι τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων παρουσιάζουν βελτίωση.

1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει πρόβλημα χρηματοδότησης

Σύμφωνα με την έρευνα (σ. σ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 11.204 επιχειρήσεων, από τις οποίες οι 10.241 είχαν λιγότερους από 250 υπαλλήλους), το 21% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή πάνω από 1 στις 5, ονοματίζουν την έλλειψη χρηματοδότησης ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν (25%, δηλαδή 1 στις 4 ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη έρευνα της ΕΚΤ), Η αμέσως επόμενη χώρα όπου η χρηματοδότηση αναδεικνύεται ως η κύρια πηγή ανησυχίας είναι η Ιταλία, με το σχετικό ποσοστό όμως να είναι πολύ μικρότερο, στο 9%,

Παράλληλα, ιδιαίτερα υψηλό (23,5%) εμφανίζεται το ποσοστό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν περιορισμούς και εμπόδια στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι και εδώ καταγράφεται βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ΕΚΤ (29,9%).

Πιο διαθέσιμες οι τράπεζες σε Ελλάδα -Πορτογαλία

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μαζί με τις πορτογαλικές, αναφέρουν τη μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά τη διαθεσιμότητα τραπεζικών χορηγήσεων, με το σχετικό ποσοστό για αμφότερες τις χώρες να διαμορφώνεται στο 13%, όταν ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες χώρες του ερωτηματολογίου βρίσκεται στο 10%. Επιπλέον, στην Ελλάδα καταγράφεται η υψηλότερη αναλογία επιχειρήσεων που διαπιστώνουν αυξημένη προθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται σε 19% (από 5% στην προηγούμενη έρευνα).

Ωστόσο, την ώρα που καταγράφεται βελτίωση στον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων που αναφέρουν μείωση τραπεζικών επιτοκίων (-20% το σχετικό ποσοστό από 0% στην προηγούμενη έρευνα), το ποσοστό εκείνων που διαπιστώνουν αυξήσεις στα υπόλοιπα κόστη δανεισμού (χρεώσεις, προμήθειες, φόροι κ.λπ.) παρουσιάζεται ανεβασμένο, από το 22% στο 34%.

Παραμένει ακριβός ο δανεισμός

Το 48% των ερωτηθεισών ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν προσβλέπει σε τραπεζικό δανεισμό, με την πλειοψηφία (76%) να αναφέρει ως κύριο λόγο το γεγονός ότι δεν έχει τέτοια ανάγκη.  Ένα μικρό ποσοστό (7% από 6% στην προηγούμενη έρευνα) αναφέρει το υψηλό κόστος δανεισμού ως τον βασικότερο αποτρεπτικό παράγοντα, όμως στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν τετραπλάσιο και ανέρχεται στο 27%, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι και στην Πορτογαλία (20%).

Εξάλλου, ένα 14% των ελληνικών επιχειρήσεων (από 13% στην προηγούμενη έρευνα) κάνει λόγο για έλλειψη διαθέσιμων τραπεζικών δανείων.

Οι μεγάλες …ρίχνουν τις μικρές στον δανεισμό

Γιο πρώτη φορά από το 2009, η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια εκ μέρους των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ εμφανίζεται μειωμένη στο χρονικό διάστημα που καλύπτει η έρευνα της ΕΚΤ.

Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι η πρόσβαση τους στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι  πιο δύσκολη σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Ειδικότερα, στη διάρκεια του εξεταζόμενου εξαμήνου, το 26% των επιχειρήσεων του δείγματος αιτήθηκε τραπεζικό δάνειο και στο 72% των περιπτώσεων το αίτημα αυτό έγινε πλήρως αποδεκτό (73% στην προηγούμενη έρευνα), τη στιγμή που το ποσοστό των απορρίψεων παρέμεινε, όπως και στην προηγουμένη μέτρηση, στο 6%,

Στο ίδιο διάστημα, το 39% των μεγάλων επιχειρήσεων υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα στις τράπεζες και το 87% έλαβε έγκριση για τη χρηματοδότηση που ζήτησε, ενώ το ποσοστό των απορρίψεων δεν ξεπέρασε το 1%. Επιπρόσθετα, το μέσο επιτόκιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις ήταν μεσοσταθμικά κατά 170 μονάδες βάσης χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των μικρότερων. Όπως συμπεραίνει η ΕΚΤ, «συνολικά, οι μεγάλες επιχειρήσεις συνέχισαν να επωφελούνται από καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σε σύγκριση με τις μικρές και τις πολύ μικρές».

Αύξησαν τζίρο, αλλά όχι κέρδη

Το ποσοστό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διαπίστωσαν αύξηση του τζίρου τους ήταν για ακόμη ένα εξάμηνο διψήφιο και έφτασε το 18%, ωστόσο πιο

αποθαρρυντική ήταν η εικόνα όσον αφορά την κερδοφορία όπου συνέχισαν να αναφέρουν μειώσεις, παρά την εμφανή βελτίωση στον σχετικό δείκτη (-15% από -30%).

Στο σύνολο της ζώνης του ευρώ, για πρώτη φορά, από τα μέσα του 2016, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραφαν μικρή μείωση της τάξης του 1% στα καθαρά κέρδη, η οποία αποδίδεται στην αύξηση του κόστους, τόσο των πρώτων υλών, όσο και της εργασίας.

Η δυναμική κερδοφορίας βέβαια παρουσιάζει αρκετά μεγάλη διακύμανση από χώρα σε χώρα του ευρώ: Ανάμεσα στις «μεγάλες» χώρες, πρώτα στη Γερμανία αναφέρεται μια μικρή, αλλά αυξητική τάση, της τάξης του 5%, ενώ δεν παρουσιάζεται αλλαγή στη Γαλλία. Αντίθετα, σε Ισπανία και Ιταλία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν αρνητική δυναμική κερδοφορίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…