Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με 20% «κλειδώνει» τη συμμετοχή της στον LNG Αλεξανδρούπολης η Βουλγαρία

Με 20% «κλειδώνει» τη συμμετοχή της στον LNG Αλεξανδρούπολης η Βουλγαρία

0

Το υπουργικό συμβούλιο της γείτονος ενέκρινε τη συμμετοχή της BULGARTRANSGAZ στο έργο της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου

 Ο τερματικός σταθμός LNG Β. Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022

«Κλείδωσε» η συμμετοχή της Βουλγαρίας στην δημιουργία της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με την εξαγορά του 20%. Η κίνηση έχει στρατηγική σημασία, αφού σημαίνει την διαφοροποίηση της χώρας με πηγές προμήθειας πέραν της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, η κρατικά ελεγχόμενη επιχείρηση Bulgartransgaz θα αγοράσει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Gastrade, θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, που αναπτύσσει το έργο.

Η ανακοίνωση της Gastrade αναλυτικά αναφέρει: «το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρικής Κυβέρνησης ενέκρινε τη συμμετοχή της BULGARTRANSGAZ EAD με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE Α.Ε. Οι όροι της συμφωνίας υπεγράφησαν στις 8 Ιανουαρίου από την Ιδρύτρια Μέτοχο & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE κ. Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BULGARTRANSGAZ κ. Vladimir Malinov παρουσία της Υπουργού Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Temenuzhka Petkova.

H GASTRADE αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό LNG Βορείου Ελλάδας στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Ο Σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην περιοχή.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχει τόσο η Βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ, η οποία έχει ήδη υπογράψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE με ποσοστό επίσης 20%. Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου κινείται στα πλαίσια της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GASTRADE K. Σπυρόπουλος, δήλωσε «Καλωσορίζουμε την BULGARTRANSGAZ στο έργο και είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε στην ανάπτυξη του. Το έργο θα εμπλουτίσει τις πηγές και τις οδούς παροχής ενέργειας στη Βουλγαρία, μειώνοντας τελικά το κόστος ενέργειας για τους Βούλγαρους καταναλωτές ενώ η εμπειρία και το μέγεθος της BULGARTRANSGAZ θα συμβάλλουν στην επιτυχημένη λειτουργία του έργου».

Ο τερματικός σταθμός LNG Β. Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τους 50 υποψήφιους του συνδυασμού της ανακοίνωσε η Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη

Για άξιους επιχειρηματίες που αγαπούν την Ξάνθη και θέλουν με συλλογική προσπάθεια να την …