Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Φ.Ε.Ξ. ετοιμάζει Μουσείο του Πρόσφυγα –Καπνεργάτη

Η Φ.Ε.Ξ. ετοιμάζει Μουσείο του Πρόσφυγα –Καπνεργάτη

0

Αξιοποιώντας τη δωρεά του πατρικού της συμπολίτισσάς μας κας Άννας Τενέζη

 

Στόχος να λειτουργήσει το 2022 που είναι το έτος του προσφυγικού ελληνισμού.

Μιλά στο «Ε» ο Διευθυντής στη ΦΕΞ Πασχάλης Ξανθόπουλος

 

 

 

Ένα σημαντικό κομμάτι – ιστορικό αφήγημα της  προσφυγομάνας Ξάνθης του 1922 θέτει η ΦΕΞ επιχειρώντας  να φωτίσει αυτή την πτυχή της ιστορίας της συνθέτονται τα παράλληλα όλο το παζλ που χαρακτηρίζει την Ξάνθη του μεσοπολέμου. Απ’ την Παλιά Πόλη με τα αρχοντόσπιτα των καπνεμπόρων ως τα προσφυγικά χαμόσπιτα της νέας πόλης που φιλοξένησαν τους πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και την Μικρασία μετά το 1922. Ενδιάμεσος και συνδετικός κρίκος τα καπνομάγαζα που ρουφούσαν τον ιδρώτα των καπνεργατών και παράλληλα τους βοήθησαν να σταθούν και να ριζώσουν στην νέα τους πατρίδα. Χρυσή ευκαιρία για την ανάδειξη αυτού του κομματιού της ιστορίας της πόλης που δεν είναι πολύ γνωστό δόθηκε στην ΦΕΞ από την δωρεά του πατρικού της συμπολίτισσάς μας κας Άννας Τενέζη που έζησε τα παιδικά της χρόνια σ’ αυτό το σπίτι. Ένα χαρακτηριστικό προσφυγικό σπίτι που φέρει το βάρος της ιστορίας των προσφύγων που αφηγείται την πορεία της ζωή τους στο διάβα του χρόνου και φιλοδοξεί να στεγάσει το Μουσείο του πρόσφυγα – καπνεργάτη.

Μουσείο Πρόσφυγα – Καπνεργάτη στην Ξάνθη από την ΦΕΞ – Δωρεά συμπολίτισσας Άννα Τενέζη

Όπως ανέφερε στο «Ε»  ο διευθυντής της Φ.Ε.Ξ. κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος είναι μια πολύ σημαντική δωρεά που βρίσκεται στο στάδιο των νομικών διαδικασιών ενώ ήδη έχει συνταχθεί η πρόταση και η μουσειολογική μελέτη για την δημιουργία του Μουσείου: «Ευελπιστούμε πως μέχρι το 2022 που είναι το έτος του προσφυγικού ελληνισμού θα είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε λειτουργία το Μουσείο του Πρόσφυγα – Καπνεργάτη. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας γιατί με το μουσείο αυτό ολοκληρώνεται το ιστορικό αφήγημα μιας εποχής που ξεκινά από τα σπίτια των καπνεμπόρων στην Π. Πόλη όπως αυτό που στεγάζεται το Μουσείο της ΦΕΞ και επεκτείνεται στις προσφυγικές κατοικίες που παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον καθώς κάθε γωνιά τους καταγράφει της ζωή της οικογένειας αλλά και της περιοχής καθώς βρίσκονται πλάι στα καπνομάγαζα όπου δούλευαν οι πρόσφυγες»,  επισημαίνει ο κ. Ξανθόπουλος ενώ συμπλήρωσε πως το σπίτι χρειάζεται εργασίες ανακατασκευής καθώς είναι σχεδόν ετοιμόρροπο. Το σπίτι βρίσκεται στην οδό Φιλαδελφείας και Αβέρωφ όπου βρίσκονταν οι προσφυγικές κατοικίες κοντά στο 4ο δημοτικό το οποίο και έκτισαν οι πρόσφυγες.  Σ’ ότι αφορά τα εκθέματα ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρει: «Τα εκθέματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς αφηγούνται την εξέλιξη της οικογένειας. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν ξεριζωμένοι τους δίνανε ένα σπιτάκι με 2 δωματιάκια. Τα εκθέματα ταπεινά, ένα τραπέζι, δυο καρέκλες. Μετά καθώς μεγάλωνε η οικογένεια έβρισκαν τρόπους να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της. Ένα υπόγειο, ένα κουζινάκι έξω και μια ολόκληρη περιοχή από μικρά προσφυγικά σπίτια κοντά στα καπνομάγαζα.  Έτσι έζησαν έτσι δούλεψαν και ρίζωσαν αυτοί οι άνθρωποι. Θέλουμε να αναδείξουμε κι αυτή την ιστορική κληρονομιά της πόλης μας».

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΦΕΞ έχει μισθώσει και ένα καπνομάγαζο στην οδό Πλάτωνος όπου λειτουργεί 2 εργαστήρια καθώς επίσης και μέχρι πρότινος την έκθεση τα «Νήματα με νοήματα» που πλέον έχει μεταφερθεί στο Μουσείο Λαογραφικών Φορεσιών και Βαλκανικών Χωρών στην Γενισέα. Μ’ αυτό τον τρόπο η ΦΕΞ έχει διευρύνει το δίκτυο δραστηριοτήτων της  και μέσα από το σύνολο των δράσεων της καταγράφεται με ευκρίνεια η ανθρωπογεωγραφία της Ξάνθης.

Τέλος να αναφέρουμε ότι μέσα στον Ιανουάριο ξεκινά τη λειτουργία δύο ακόμη εργαστηρίων, της ψηφιακής φωτογραφίας και της εκμάθησης αρχαίας ελληνικής λύρας ενώ προετοιμάζει τα ετήσια φεστιβάλ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…