Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Αναβίωσε το έθιμο της Μπάμπως στην Νέα Κεσσάνη

Αναβίωσε το έθιμο της Μπάμπως στην Νέα Κεσσάνη

0

Για μια ακόμη χρονιά από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου

 

Παρουσία του δημάρχου Γιώργου Τσιτιρίδη και του βουλευτή Σπύρου Τσιλιγγίρη

 

Το πανάρχαιο έθιμο της Μπάμπως,  ένα έθιμο αφιερωμένο στην γυναικεία γονιμότητα που μέσα από την συμβολική αναπαράστασή του αποδίδεται φόρος τιμής στην Μπάμπω (μαμή) αναβίωσε όπως κάθε χρόνο στην Κεσσάνη του Δήμου Αβδήρων από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου, την Τετάρτης 8 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα.  Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης,  ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Γαλανόπουλος και Κώστας Κουρτίδης ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αβδήρων Σάκης Κριτσίνης καθώς και πολλοί κάτοικοι του οικισμού.

Για μια ακόμη χρονιά φέτος, οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Κεσσάνης με αγάπη, σεβασμό στην παράδοση και ενθουσιασμό φόρεσαν τις παραδοσιακές θρακιώτικες φορεσιές τους, στόλισαν το κάρο και έκαναν όλες τις προετοιμασίες που περιλαμβάνουν και διάφορες σπιτικές λιχουδιές με τις οποίες και κέρασαν τους προσκεκλημένους τους. Η αναπαράσταση της Γέννησης πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό κέντρο ενώ στην συνέχεια ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς στον αύλειο χώρο.

Λίγα λόγια για το έθιμο

Με ρίζες από την Ανατολική Ρωμυλία και μακρόχρονη παράδοση, το έθιμο της Μπάμπως περικλείεται από το πατροπαράδοτο τελετουργικό που σκοπό έχει να τιμήσει τη Μπάμπω, τη μαμή του χωριού, τη Γυναίκα της Γέννησης, της Ζωής, της Γονιμότητας. Η Μπάμπω ήτανε σημαντική γυναικεία παρουσία στα χωριά. Γυναίκα με δύναμη και θέληση, αλλά κυρίως με προσφορά, συνέβαλε στη γέννα και μεταμόρφωνε τις οδύνες του τοκετού σε ζωή. Για τις νέες γυναίκες που ήθελαν παιδιά, ο λόγος ή η ευχή της είχε ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβολική σημασία. Το τελετουργικό περιλαμβάνει την Μπάμπω να υποδέχεται τις παντρεμένες γυναίκες στο σπίτι της, τις κερνά κρασί και μεζεδάκια και μαζί τους, πάνω στο στολισμένο κάρο, με χορούς και παραδοσιακή μουσική συνοδεία κατευθύνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Κεσσάνης για την αναπαράσταση του τοκετού, που αποτελεί το αποκορύφωμα του εθίμου. Συμβολικά οι γυναίκες πρόσφεραν σαπούνι στη Μπάμπω για να πλένει τα χέρια της και αυτή στο τέλος με δύναμη σπρώχνει τη λεκάνη με το νερό για να διώξει όσο πιο μακριά γίνεται το «κακό», ώστε να κυριεύσει η καλοτυχία και η γονιμότητα. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρα και διασκέδαση γένους… αυστηρώς θηλυκού!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …