Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Έρχονται καλύτερες μέρες» για την τοπική επιχειρηματικότητα

«Έρχονται καλύτερες μέρες» για την τοπική επιχειρηματικότητα

0

Όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στην κοπή πίτας του ΕΒΕ Ξάνθης: Πρόταση του μητροπολίτη Ξάνθης για ανδριάντα του Δημοκρίτου στην είσοδο της Ξάνθης

 

Τα ευφυολογήματα και τα «καρφιά»  – Οι ατάκες που ξεχώρισαν.  Μίλησε για θέματα «ταμπού ο πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης

Βραβεύτηκαν επιχειρηματίες αλλά και προσωπικότητες της Τέχνης και των γραμμάτων

 Το επόμενο έργο του βραβευθέντα  Τριαντάφυλλου  Βαΐτση θα είναι «Το Πάρκο των Φιλοσόφων» των Αβδήρων

 

 

Με διάχυτη την αισιοδοξία και εμφανή την πεποίθηση ότι τέλειωσαν τα 10 πέτρινα χρόνια του επιχειρείν και ότι τώρα που η χώρα βγήκε στο ξέφωτο, έρχονται καλύτερες μέρες για την τοπική οικονομία , μέρες ευημερίας και ανάπτυξης , κύλησε η εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου στην αίθουσα του «Ελισσώ» και η οποία αποδείχθηκε μικρή για την μεγάλη προσέλευση η οποία και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

Από το Αίσωπο στον Δημόκριτο και στον ανδριάντα του στην είσοδο της πόλης

Το μύθο με το πάθημα του Λαγού από την χελώνα του Αισώπου δανείστηκε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων για να δώσει το δίδαγμα στον επιχειρηματικό κόσμο της Ξάνθης ότι η μεθοδική εργασία, η αφοσίωση και η σεμνότητα είναι διαχρονικές αρετές και ωφελούν τον άνθρωπο και την επιχείρηση που τις τηρεί και είναι συστατικό επιτυχίας. Την σκυτάλη όμως πήρε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέλιος Μωραΐτης για να τον δωρίσει μια πλακέτα με την εμβληματική μορφή του Δημόκριτου που είναι και στο λογότυπο του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Ο κ. Παντελεήμων δέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά το δώρο και μάλιστα του έδωσε την αφορμή που ζητούσε για να καταθέσει την πρόταση να ανεγερθεί ένας ανδριάντας του Δημοκρίτου στην είσοδο της πόλης μας στη θέση που βρίσκεται το «βαρέλι» ένα έργο που έχει αμφισβητηθεί για την αισθητική του. Η πρόταση του έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από το κοινό.

Οι παρουσίες οι απουσίες

Σύσσωμοι παρόντες οι αιρετοί με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Ξάνθης, τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους Αβδήρων, Τοπείρου καθώς επίσης και πλήθος δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Παρόντες οι δυο βουλευτές Χ. Ζεϊμπέκ και Μπαράν Μπουρχάν. Παρών επίσης ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο στρατηγός Δ΄Σ.Σ. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αστυνομικός Διευθυντής κ. Σταμπουλής αλλά απόντες τόσο ο βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης όσο και ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.  Αντίθετα παρών ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Π.Σ. Χριστόδουλος Τοψίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης.

Τα ευφυολογήματα και τα «καρφιά»  – Οι ατάκες που ξεχώρισαν

Καλή σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία ευχήθηκε στους συνδαιτυμόνες του ο βουλευτής κ. Μπαράν Μπουρχάν και τόνισε με έμφαση ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως την περιοχή μας και να δώσει κίνητρα ανάπτυξης. Δεν παρέλειψε δε χαριτολογώντας να υπενθυμίσει το επάγγελμά του (ψυχίατρος) για να πει ότι μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου παραστεί ανάγκη. Το γάντι σήκωσε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης που απευθύνθηκε στο κ. Μπουρχάν λέγοντας : «Αχρείαστος να’ σαι» και μεταξύ άλλων εξήρε το έργο του Επιμελητηρίου ενώ δήλωσε ότι ο δήμος θα είναι αρωγός και συνεργάτης σε όσες προσπάθειες προάγουν την επιχειρηματικότητα, νέες επενδύσεις,  δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και προβάλλουν τουριστικά την περιοχή μας. Το «καρφί» εκσφενδονίστηκε από τον δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου προς τον πρώην δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο ο οποίος στην προσπάθεια του να καταδείξει την στήριξη από μέρους του της τοπικής επιχειρηματικότητας  υπενθύμισε ότι δεν δίστασε να συγκρουστεί με τον συνάδελφό του για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ το οποίο και έκτοτε βρίσκεται στα δικαστήρια ενώ έχει απενταχθεί από το πρόγραμμα.

Μίλησε για θέματα “ταμπού” ο πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης

Έσπασε το πρωτόκολλο ο πρόεδρος του ΕΒΕ και κατά την ομιλία του δεν δίστασε να αναφερθεί σε κάποια θέματα που θεωρούνται «ταμπού» όπως στους επαγγελματίες συνδικαλιστές αλλά και στους δημόσιους υπαλλήλους υπερθεματίζοντας για την αξιολόγηση καθώς επίσης και την επιδοματική πολιτική που όπως είπε στερεί από την περιοχή μας εργατικά χέρια ενώ κατέθεσε την πρόταση όσοι παίρνουν επιδόματα και για όσο διάστημα τα παίρνουν να  προσφέρουν ανταποδοτική εργασία σε δήμους ή υπηρεσίες.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η νέα Κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και θα συνεχίσει την σταδιακή μείωση της φορολογίας, την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, συνταξιούχων και γενικότερα των πολιτών αλλά και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και νέων επενδύσεων, η παραγωγή πλούτου και η αύξηση των θέσεων εργασίας. Ευτυχώς η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν μας έχει απογοητεύσει, ούτε έχει διαψευσθεί.

Ήδη έχουμε δείγματα θετικά. Πρόσφατα η Σουηδή Πρέσβης επισκέφθηκε το Επιμελητήριο μας και ανέφερε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από αυτοκινητοβιομηχανίες και όχι μόνο, για την Ξάνθη από σοβαρές εταιρείες της Σουηδίας»,

«Πρόταση μας είναι όταν δίνονται αυτά τα επιδόματα σε αναξιοπαθούντες να συνδέονται με την παραγωγή και την καλή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Να καταργηθούν τα «δίμηνα» που μόνο πολιτικό ρουσφέτι παράγουν.

Όποιοι δικαιούνται αυτά τα επιδόματα, για όσο διάστημα τα λαμβάνουν, θα πρέπει να βρουν ιδιωτικές επιχειρήσεις ή δημόσιες υπηρεσίες να εργάζονται. Ο εργοδότης να συμπληρώνει το εισόδημα, να τον ασφαλίζει καθώς και το Δημόσιο. Να εργάζονται και να αξιολογούνται».

«Με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην επιδοματική πολιτική εκτός του ότι αυτό δεν ωφελεί, είναι γνωστό σε όλες στις επιχειρήσεις και στον αγροτικό κόσμο ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζομένους. Δε νοείται σε ένα νομό που σύμφωνα με το εργατικό ινστιτούτο οι άνεργοι να ξεπερνούν το 40% και να μην υπάρχουν χέρια να μαζέψουν την παραγωγή μας από την ύπαιθρο και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να βρουν εργαζομένους. Και αναγκαστικά να προσφεύγουν στη μαύρη εργασία που εκτός ότι ζημιώνονται γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδα, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με δυσβάσταχτα πρόστιμα», ήταν τα πιο σημαντικά αποσπάσματα από την ομιλία του.

Βραβεύτηκαν επιχειρηματίες αλλά και προσωπικότητες της Τέχνης και των γραμμάτων

Η φετινή καινοτομία του Επιμελητηρίου Ξάνθης είναι ότι μεταξύ αυτών που βράβευσε είναι και προσωπικότητες από το χώρο της Τέχνης όπως ο πρωτοποριακός και διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνης έργων σκιάς Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, ο συγγραφέας – ποιητής φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πνευματική και πολιτιστική του προσφορά στον τόπο μας καθώς και ο εκπαιδευτικός και ιστοριοδίφης με σημαντική προσφορά στην τοπική ιστοριογραφία κ. Πέντρο Γεωργαντζής.

Το επόμενο έργο του Τ. Βαΐτση: «Το Πάρκο των Φιλοσόφων»

Κατά την βράβευση του κ. Βαΐτσης γνωστοποιήθηκε από τον κ. Μωραΐτης ότι ο κ. Βαΐτσης θα φιλοτεχνήσει το έργο σκιάς «Πάρκο των φιλοσόφων» που θα αναφέρεται στους Αβδηρίτες φιλοσόφους. Το έργο θα εκτεθεί στην έκθεση του Επιμελητηρίου που θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο των Γιορτών Παλιάς Πόλης, σε καινούριο χώρο και θα υπάρχουν επιχειρήσεις από τις Βαλκανικές χώρες αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Οι βραβευθέντες από το Επιμελητήριο Ξάνθης

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ -ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Ο.Ε.

ΤΖΑΜΠΑΖ ΧΑΛΗΛ ΧΑΣΑΝ & ΣΙΑ ΟΕ

ΥΙΟΙ Ι. ΤΥΡΠΑΝΗ ΟΕ

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ -ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΑΕ           ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΟΥΛΙΟΣ ΑΕ

ΣΤΑΥΡΑΚΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α.Ε.                                                                                                              ΑΓΡΟΘΡΑΚΗ ΑΕ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

ΣΟΥΧΑ ΝΤΕΛΗ ΟΓΛΟΥ – ΣΟΥΚΑΝ ΝΤΕΛΗ ΟΓΛΟΥ Ο.Ε.

ΑΦΟΙ ΝΤΕΛΗ ΟΓΛΟΥ

ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΑΕ

ΚΑΣΕΡΙ ΞΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗ

ROYAL – ΑΦΟΙ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ ABEE

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ                                      Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

 

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ Δ.Σ.

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

ΣΕΡΡΑΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

ΦΟΥΡΛΑΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΡΙΚΑΣ ΖΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ – ΤΕΧΝΩΝ

ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ

ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΒΑΪΤΣΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Ο Θανάσης Μουσόπουλος με την σύζυγό του Δήμητρα Κατάκη
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…