Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αυξημένες κατά 11% οι οδικές αφίξεις Τούρκων το 2019

Αυξημένες κατά 11% οι οδικές αφίξεις Τούρκων το 2019

0

Την ανάκαμψη των επισκέψεων Τούρκων υπηκόων από τα συνοριακά σημεία διέλευσης Κήπων και Καστανέων παρουσιάζει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης

 Οι οικονομικές συγκυρίες στη γείτονα ευνόησαν για να έρθουν στη χώρα μας συνολικά 755.249 Τούρκοι

Τα στοιχεία των οδικών αφίξεων από τα συνοριακά σημεία διέλευσης Κήπων και Καστανέων στον Έβρο, όπου αποτυπώνεται ανάκαμψη των αφίξεων -και συνεκδοχικά της επισκεψιμότητας- και αύξηση κατά 11% παρουσιάζει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης.

Τα πρωτογενή στοιχεία που παραχωρούνται από την Ελληνική Αστυνομία, έχουν υποστεί επεξεργασία στα πλαίσια επιστημονικής έρευνας και αφορούν τις οδικές αφίξεις υπηκόων τρίτων χωρών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Τούρκοι υπήκοοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η αύξηση των οδικών αφίξεων είναι της τάξης του 11,08% δηλαδή προκύπτουν από τη διέλευση 75.340 περισσότερων αλλοδαπών εντός του 2019.

Η μείωση που αποτυπώθηκε τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς αναστράφηκε με κορύφωση τον Ιούνιο (αύξηση 23,53%), το Δεκέμβριο (αύξηση 23,29%) και κυρίως το Νοέμβριο όταν η αύξηση έφτασε το 86,37%.

«Στην αύξηση επιδρά καθοριστικά το γεγονός της σταθεροποίησης και ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2019»
Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ
Πρόεδρος ΟΕΕΘ

Στη σχετική ανάλυσή του ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ συνολικά σημειώνει: «ανάκαμψη των οδικών αφίξεων από την Τουρκία σε επίπεδο δωδεκαμήνου καταγράφεται για το 2019, με τις τελικές οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα να ξεπερνούν τις επτακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες (755.000), ενισχυμένες κατά 11% συγκριτικά με το 2018.

Σε τούτο φαίνεται να επιδρά καθοριστικά το γεγονός της σταθεροποίησης και ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2019, παρά τις αναταράξεις του πρώτου εξαμήνου. Η δραστική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η σχετική σταθερότητα της τουρκικής λίρας, η κατά 25% υποχώρηση του πληθωρισμού και η σταδιακή έξοδος της τουρκικής οικονομίας από την ύφεση αποτέλεσαν μεταξύ άλλων κρίσιμες παραμέτρους  στη βελτίωση των τουρκικών ροών προς τη χώρα μας με περισσότερους από εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) Τούρκους να επισκέπτονται την Ελλάδα το 2019 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Το συνοριακό σημείο διέλευσης των Κήπων Αλεξανδρούπολης παραμένει το μεγαλύτερο σε όγκο αφίξεων σημείο εισόδου καθώς από εκεί εισέρχεται οδικώς το 80% των Τούρκων υπηκόων. Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία δωδεκαμήνου οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται στις εξακόσιες τέσσερις χιλιάδες (603.966), αυξημένες κατά σχεδόν 10% συγκριτικά με τα ετήσια στοιχεία του 2018,με πενήντα τέσσερις χιλιάδες (54.203) περισσότερες τουρκικές εισόδους.

Ανάλογη εικόνα διαπιστώνεται και στο σημείο διαβατηριακού ελέγχου των Καστανέων Ορεστιάδος όπου η αντίστοιχη θετική μεταβολή δωδεκαμήνου ξεπερνά το 16% και τις είκοσι μία χιλιάδες (21.137) απόλυτες τουρκικές αφίξεις, με τον συνολικό αριθμό των αφίξεων στις Καστανιές να διαμορφώνεται στις εκατόν πενήντα μία χιλιάδες (151.283)».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πατάει γκάζι» ο ΕΦΕΠΑΕ για την Μη Επιστρεπτέα

Καταβλήθηκαν 2.563.200€ σε  1.047 επιχειρήσεις – Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση 15.03…