Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επικαιροποίηση της Ραμσάρ για την περιοχή μας ζητά ο Σπύρος Τσιλιγγίρης

Επικαιροποίηση της Ραμσάρ για την περιοχή μας ζητά ο Σπύρος Τσιλιγγίρης

0

Με επερώτηση στον υπουργό περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη

 Υπογραμμίζει τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και τη δυναμική που μπορεί να δοθεί στην τουριστική ανάπτυξη του παραθαλάσσιου και παραποτάμιου μετώπου

Ο Βουλευτής Ν. Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης κατάθεσε  ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη αναφορικά με την επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης στην Περιοχή Ραμσάρ Δέλτα Νέστου –Βιστονίδα – Πόρτο Λάγος και την ανάγκη της επανεξέτασης της ΚΥΑ 44549/ 17.10.2008 έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η τουριστική ανάπτυξη του παραθαλάσσιου και παραποτάμιου μετώπου της περιοχής μας .

Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει: «η Συνθήκη Ραμσάρ αποτελεί την πρώτη διακυβερνητική συνθήκη για την προστασία και την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων που υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην περσική πόλη Ραμσάρ και άρχισε να ισχύει στις 21 Δεκεμβρίου 1975.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει την συγκεκριμένη σύμβαση και την επικύρωσε με το Ν.Δ 191/74 και το νόμο 1950/1991 «για την επικύρωση των τροποποιήσεων της Σύμβασης». Η χώρα μας ήταν η 7η χώρα που υπέγραψε και ενεργοποίησε την συγκεκριμένη Σύμβαση, ανακηρύσσοντας έντεκα (11) υγροτοπικές περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στο κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας. Από τις έντεκα υγροτοπικές περιοχές οι δυο (2), Λίμνη Βιστωνίδα, Πόρτο Λάγος, Λίμνη Ισμαρίδα και παρακείμενη λιμνοθάλασσα και Δέλτα Νέστου και παρακείμενη λιμνοθάλασσα υπάγονται εν μέρη ή εξ ολοκλήρου στην Π.Ε. Ξάνθης .

Με την ΚΥΑ 44549/17.10.08(ΦΕΚ 497/Δ/17.10.08) γίνεται ο χαρακτηρισμός των υγροβιοτόπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας με λιμνοθαλάσσια και λιμνιαία χαρακτηριστικά, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους ως Εθνικό Πάρκο με Περιφερειακή Ζώνη έχοντας υπόψη τόσο τις διατάξεις του ν.δ/τος 191/1974 (Α΄ 350) «Κύρωση της εν Ραμσάρ (Ramsar) του Ιράν στις 2.2.1971 υπογραφείσας Διεθνούς Συμφωνίας για την προστασία των Διεθνούς ενδιαφέροντος υγροτόπων ιδίως ως υγροβιοτόπων» της οποίας το πρωτόκολλο και οι τροποποιήσεις αυτού έχουν κυρωθεί με το ν. 1751/1988 (Α΄ 26) και το ν. 1950/1991 (Α΄ 84) καθώς και τις Ειδικές Ζώνες Προστασίας (SPA) και Ζώνες Περιοχών Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (SCI), οι οποίες περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ πραγματοποιείται ο χαρακτηρισμός και η οριοθέτηση περιοχών και ζωνών επιτρέποντας υπερβολικά περιορισμένη αξιοποίηση των εν λόγω εκτάσεων».

Ο βουλευτής καταληκτικά σημειώνει: «επειδή η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές μεταβολές έχουν αλλάξει άρδην την κατάσταση των περιοχών υπό καθεστώς προστασίας της Συνθήκης Ραμσάρ και επειδή η αξιοποίηση των εν λόγω περιοχών δύναται να αναδείξει το κάλος της περιοχής και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη του παραθαλάσσιου και παραποτάμιου μετώπου» ρωτά τον υπουργό «1)σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να επικαιροποιηθεί η ΚΥΑ 44549/17.10.08(ΦΕΚ 497/Δ/17.10.08) έτσι ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και φυσικών μεταβολών και ταυτόχρονα να επιτρέψει περισσότερες χρήσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας και 2) αν προτίθεται να επανεξετάσει τις Ζώνες Προστασίας που ορίζονται στην ΚΥΑ 44549/17.10.08(ΦΕΚ 497/Δ/17.10.08)».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…