Έχουν πληθύνει και καταστρέφουν τις καλλιέργειες – Αποτελούν κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα – Εθεάθησαν αγέλες λίγο έξω από την Σταυρούπολη
Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης: «Να μην υπάρχει αυτοδικία αλλά μια αρμονική συνύπαρξη της άγριας ζωής με την ζωή του ανθρώπου»
Δασαρχείο Σταυρούπολης: «Τελευταία έχουν πληθύνει και προκαλούν πολλές καταστροφές στις καλλιέργειες. Ωστόσο δεν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα»
«Νόμισμα με δύο όψεις», η περίπτωση των αγρίων αλόγων που διαβιούν στην ορεινή και παρόχθια του Νέστου περιοχή. Ναι μεν προσδίδουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα οικολογικής σημασίας στην περιοχή παρέχοντας την προοπτική ανάπτυξης μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού που έγκειται στην παρατήρηση της άγριας πανίδας, μια μορφή ανεπτυγμένη σε διάφορα οικοσυστήματα της Ευρώπης, απ’ την άλλη όμως αποτελούν μια πληγή για τις γεωργικές καλλιέργειες ενώ εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών. Ζητούμενο λοιπόν η σωστή διαχείρισή τους ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη της άγριας ζωής με τις κοινωνίες ανθρώπων.
Άγρια άλογα λίγο έξω από την Σταυρούπολη – Καταστρέφουν τις καλλιέργειες
Αυξάνονται και πληθύνονται τα άγρια άλογα στην Σταυρούπολη και στην γύρω περιοχή καθώς δεν έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς και τώρα τον χειμώνα κατεβαίνουν ως τα χωριά προς ανεύρεση τροφής. Κάτοικοι της Σταυρούπολης μας ανέφεραν ότι είδαν αγέλη άγριων αλόγων λίγο έξω από την Σταυρούπολη και στην περιοχή της Γέφυρας του Νέστου. Η εμφάνισή τους τόσο κοντά σε οικισμούς δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για πρόκληση ατυχημάτων. Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε από τότε που ένας κάτοικος της περιοχής παρ’ ολίγο να χάσει την ζωή του όταν ενεπλάκη σε ατύχημα με άλογο. Όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκαλούν τα άγρια άλογα είναι η καταστροφή των καλλιεργειών. Όπως και τα αγριογούρουνα στα χωριά του κάμπου έτσι και τα άγρια άλογα στα χωριά του βουνού πέφτουν σαν «βιβλικές ακρίδες» στα σπαρτά και δεν αφήνουν τίποτε όρθιο.
Και το ζήτημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώνει ενώ χάνουν και τις επιδοτήσεις γιατί είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή που …δεν παραδίδουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τελεί υπό εξαφάνιση η γεωργία στην περιοχή και να προστίθεται ένας ακόμη παράγοντας ερημοποίησης. Και το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει;
Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης: «Να μην υπάρχει αυτοδικία αλλά μια αρμονική συνύπαρξη της άγριας ζωής με την ζωή του ανθρώπου»
Στο ερώτημα απαντά ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου: «Γνωρίζουμε το πρόβλημα και το προσεγγίζουμε στην κατεύθυνση του να μην υπάρχει αυτοδικία αλλά μια αρμονική συνύπαρξη της άγριας ζωής με την ζωή του ανθρώπου. Στην προσπάθειά μας να διαχειριστούμε το θέμα και να βρούμε λύσεις Έχουμε κάνει συναντήσεις με αρμόδιους φορείς. Έχουμε ζητήσει να γίνει μια μελέτη καταγραφής του πληθυσμού των ατόμων (αλόγων). Σ’ ότι αφορά τα μέτρα που προτείνουμε είναι αυτά που εφαρμόζουμε στις αρκούδες και στους λύκους και είναι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, κανονάκια και άλλες μεθόδους εκδίωξης όπως συσκευές ήχου , λάμψης. Διανείμαμε κάποιες ηλεκτροφόρες περιφράξεις περισσότερο όμως σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Πρόσφατα υποβάλλαμε τεχνικό δελτίο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να μας χρηματοδοτήσει για να μπορέσουμε να εφοδιαστούμε με αυτές τις αποτρεπτικές μεθόδους και να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τους αγρότες το οποίο και κατανοούμε».
Δασαρχείο Σταυρούπολης: «Τελευταία έχουν πληθύνει και προκαλούν πολλές καταστροφές στις καλλιέργειες. Ωστόσο δεν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα»
Απ’ την πλευρά τους στο Δασαρχείο Σταυρούπολης όπως μας αναφέρει ο Δασάρχης κ. Θόδωρος Τσολακίδης, κάνουν ότι μπορούν με το προσωπικό τους που απαρτίζεται από 7 άτομα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε μια δασική περιοχή 300.000 στρεμμάτων που ξεκινά από τον Γέρακα και το Πίλημα και φτάνε ως την Γαλάνη: «Το θέμα μας απασχολεί από παλιά. Τα άλογα αυτά πριν πολλές δεκαετίες που είχε κτηνοτροφία η περιοχή είχαν εγκαταλειφτεί και τώρα έχουν μεταβληθεί σε άγρια. Παλαιότερα όταν η Σταυρούπολη ήταν δήμος είχε αναλάβει να αναθέσει στο ΑΠΘ μια μελέτη καταγραφής των αλόγων. Έκτοτε δεν έγινε κάποια προσπάθεια. Τελευταία έχουν πληθύνει και προκαλούν πολλές καταστροφές στις καλλιέργειες. Ωστόσο δεν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα. Να θυμίσουμε ότι εκκρεμεί από το 2012 στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο η προσφυγή της Ορνιθολογικής εταιρείας για το περιστατικό με τις φόλες που είχε σαν αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν πολλά άγρια πτηνά. Η παράβαση είναι πολύ σημαντική και ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο στην χώρα μας για ελλιπή μέτρα.», επεσήμανε ο κ. Τσολακίδης υπενθυμίζοντας την υπόθεση που είχε ταράξει την κοινωνία όταν άγνωστοι σκότωσαν ένα άγριο άλογο και στην συνέχεια του δηλητηρίασαν τα εντόσθιά του μετατρέποντας τα σε δηλητηριώδη βορά για τα πτηνά και τα άγρα ζώα της περιοχής. Μια εγκληματική ενέργεια που δεν έχει μέχρι τώρα εξιχνιαστεί ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Να επισημάνουμε επίσης πως δολοφονίες άγριων αλόγων έχουν σημειωθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν και έχουν απασχολήσει την δημοσιότητα.
Στο δια ταύτα, αυτό το θέμα χρήζει την λήψη μέτρων από τους αρμόδιους φορείς ώστε να προφυλαχθεί και η άγρια πανίδα αλλά και η αγροτική παραγωγή.
Μαριάννα Ξανθοπούλου