Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Χαράζει νέα δεκαετία με νέους δρόμους και προκλήσεις

Χαράζει νέα δεκαετία με νέους δρόμους και προκλήσεις

0

Απολογισμός, σκέψεις και προβληματισμοί στο κατώφλι του νέου έτους

 

Τι αξίζει να θυμόμαστε για τη χρονιά που πέρασε στην Ξάνθη – Οι εξελίξεις που αποπνέουν αισιοδοξία, οι προτεραιότητες που αναμένουν υλοποίηση και τα προβλήματα που επιμένουν

 

 

Στο κατώφλι της νέας δεκαετίας η χώρα μας βρίσκεται σε ένα βηματισμό που διαφοροποιείται σημαντικά από τα προβλήματα και τις ελπίδες των προηγούμενων ετών, που στιγματίστηκαν και χαρακώθηκαν στην εθνική και προσωπική μνήμη των Ελλήνων από τα Μνημόνια και τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Η νέα δεκαετία ανατέλλει και ως μία νέα σελίδα για την Ελλάδα, όπου το κύριο ζητούμενο δεν είναι η επιβίωση σε συνθήκες κρίσης, καθώς βαδίζουμε με μεγαλύτερη πια -τολμούμε να πούμε- σταθερότητα, αλλά η χάραξη μιας προοπτικής ανάπτυξης και ευημερίας, όπου η χώρα θα διεκδικήσει στέρεες βάσεις οικονομικής ανέλιξης, επουλώνοντας παράλληλα τα κοινωνικά τραύματα που προκάλεσε η δεκαετής κρίση. Τη στιγμή της αναβίωσης μιας ξεχασμένης αισιοδοξίας από τις μικρές αυτές πρώτες ανάσες, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη ενός κυκλώνα επιδιωκώμενων γεωπολιτικών μετασχηματισμών στη Μεσόγειο που εγκυμονούν κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή και καλούν την Ελλάδα να περιφρουρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επιδεικνύοντας πυγμή και αποφασιστικότητα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τη διεθνή τάξη πραγμάτων.

Νέες προκλήσεις για: Μεταναστευτικό– Κλιματική Αλλαγή – Δημογραφικό – Brain drain

Σε αυτές τις συνθήκες η χώρα καλείται να διαχειριστεί κορυφαίες προκλήσεις που ξεπερνούν τα σύνορά της και απειλούν κάθε προσπάθεια προόδου και ευημερίας. Μείζον ζήτημα αποτελεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό που για μια ακόμη φορά βρίσκεται σε έξαρση λόγω των διεθνών πολιτικών εξελίξεων, και η χώρα μας παρά τις, κατά καιρούς, φιλότιμες προθέσεις, αδυνατεί να το διαχειριστεί, κυρίως διότι παρά τις επισταμένες προσπάθειες δεν έχει αποτελέσει ποτέ ευρωπαϊκό θέμα αν και αφορά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ωστόσο, πλέον δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το θέμα της υποδοχής, που παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και πλημμέλειες, αν σκεφτούμε τις δεκάδες χιλιάδες προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, αλλά να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει στρατηγικά το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης, με αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια, διεκδικώντας τη συμμετοχή και την συνευθύνη των κρατών-μελών στην κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, η απειλή της Κλιματικής Αλλαγής είναι πλέον επιτακτική για το σύνολο των χωρών του κόσμου, πιέζοντας ασφυκτικά για αποφασιστικές πρωτοβουλίες και μέτρα. Η φετινή ασύλληπτη καταστροφή των δασών του Αμαζονίου, λόγω πυρκαγιών, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα οξυγόνου του πλανήτη μας, θέτει προ των ευθυνών τους ηγέτες του κόσμου για μέτρα ΤΩΡΑ και ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

Στην Ελλάδα, μία ακόμη απειλή αποτελεί το δημογραφικό πρόβλημα που «τρίζει τα θεμέλια» της μελλοντικής μας ύπαρξης ως έθνος,  καθώς είναι ορατή η συρρίκνωση χρόνο με το χρόνο από την υπογεννητικότητα. Αναμφίβολα, το πρόβλημα επιδεινώνει η διαρροή νέων επιστημόνων που επιλέγουν να διεκδικήσουν το μέλλον τους έξω από τα σύνορα της χώρας, δημιουργώντας ζωές, εμπειρίες και διαδρομές σε άλλες χώρες του κόσμου, με αμφίβολη την προοπτική επιστροφής. Το λεγόμενο brain drain στερεί πλούτο και προοπτική από τη χώρα μας και παρόλο που η διάγνωση έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια εν μέσω της κρίσης, δεν έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

2019: Χρονιά πλούσια σε εκλογικά γεγονότα –  Πρόσωπο της χρονιάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ο εξοστρακισμός της Χρυσής Αυγής

Αναμφισβήτητα το 2019 ήταν μια εκλογική χρονιά καθώς διεξήχθησαν τετραπλές εκλογές ήτοι: Ευρωεκλογές  (26/5), εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄και β΄ βαθμού (δημοτικές,  περιφερειακές σε δύο γύρους 26/5 και 2/6) και εθνικές εκλογές  (7/7). Ο εκλογικός χάρτης βάφτηκε «μπλε» με την νίκη κατά κράτος της ΝΔ που έλαβε αυτοδυναμία (39,7% και 158 έδρες). Πρόσωπο της χρονιάς ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης που κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και συνεχίζει ως τώρα χωρίς μεγάλα λάθη να διατηρεί την ελπίδα για σταθερότητα και ανάπτυξη. Ωστόσο θα κριθεί για το έργο του από δω και πέρα, αφού τώρα θα κληθεί να λάβει τις πιο κομβικές πρωτοβουλίες σε εθνικά αλλά και εσωτερικά θέματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι έχασε, κράτησε δυνάμεις (31,55%) κι αυτό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική συγκυρία καθώς μένει στη συνείδηση της κοινωνίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 25 Ιανουαρίου. Μια συμφωνία που  δίχασε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε αναταραχή.  Ωστόσο μετά την υπογραφή της δεν αμφισβητείται πολιτικά από τη νέα κυβέρνηση η εγκυρότητα ή η αναγκαιότητά της.

Οι εκλογές εξοστράκισαν από τη Βουλή και τη Χρυσή Αυγή επιτρέποντας την είσοδο μιας πιο «λάιτ» εκδοχή της την Ελληνική Λύση. Η ΧΑ ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται θέμα λήξαν, καθώς το μόρφωμα μπορεί να διεκδικήσει να εισχωρήσει ξανά σε τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, και αυτό σχετίζεται άρρηκτα και με την έκβαση της πολύχρονης δίκης της οργάνωσης.

Πρόσωπο της χρονιάς ο Μανώλης Τσέπελης για την Ξάνθη

Η κάλπη των δημοτικών εκλογές επιφύλαξε ανατροπή στο δήμο Ξάνθης. Ενώ στον α’ γύρο αναδείχθηκε με μικρή διαφορά πρώτη η παράταξη του Χ. Δημαρχόπουλου «Δήμος Πρότυπο» στο β΄ γύρο επικράτησε με διαφορά άνω των 600 ψήφων η παράταξη «Δύναμη για το Αύριο». Δήμαρχος Ξάνθης ανακηρύχθηκε  ο Μανώλης Τσέπελης και πρόσωπο της χρονιάς για την Ξάνθη. Η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε με συνθήκες Κλεισθένη  και το νέο δημοτικό συμβούλιο 4 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του εμφανίζει σημάδια δυστοκίας και αδυνατεί να βρει  τον βηματισμό του. Στο πλαίσιο αυτό αποδεικνύεται χρήσιμη πλην δυσάρεστη η τροπολογία Θεοδωρικάκου. Σ’ ότι αφορά τους άλλους δήμους του νομού επανεκλέχθηκαν στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου οι δήμαρχοι Τσιτιρίδης και Μίχογλου ενώ στον δήμο Μύκης έγινε ανατροπή στον β΄γύρο με την παράταξη του Χουσεΐν Ντελή Ριτβάν να ξεπερνά σε ψήφους την παράταξη του Τζεμήλ Καπζά και να ανακηρύσσεται δήμαρχος. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή έχουμε εφαρμογή της παραδοξότητας του Κλεισθένη η παράταξη του δημάρχου να έχει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους από την μείζονα αντιπολίτευση!

Στην περιφέρεια παρέμεινε περιφερειάρχης ο Χρήστος Μέτιος αλλά με νέες συνθήκες και πιο μαχητική αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, στο κόμμα της ΝΔ είχαμε ανατροπή του σκηνικού με τη μη συμμετοχή του Αλέκου Κοντού και  πλήρη ανανέωση προσώπων με πρωταγωνιστή το Σπύρο Τσιλιγγίρη που εξελέγη βουλευτής Ξάνθης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές κατέκτησε το μεγαλύτερο ποσοστό του στην Ξάνθη, επανεξελέγη ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατακτώντας την έδρα του κόμματος στο νομό, ενώ έκπληξη αποτελεί η κατάκτηση της τρίτης έδρας από το ΚΙΝΑΛ και τον Μπαράν Μπουρχάν.

Η ανάπτυξη της Ξάνθης: Όλα όσα δεν έγιναν

-Δεν έγιναν έργα-μελέτες: Σε επίπεδο νομού δεν προκηρύχθηκε κανένα νέο έργο ή μελέτη. Συνεχίζεται η κατασκευή του α’ τμήματος του κάθετου άξονα Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ενώ δεν προκηρύχτηκε το β΄ τμήμα. Θετική εξέλιξη είναι η απεμπλοκή του αρδευτικού της Ξάνθης από το ΣτΕ με μια θετική απόφαση αλλά επιβάλλεται η επικαιροποίηση της μελέτης και ως προς αυτό δεν σημειώθηκε καμιά εξέλιξη.

-Δεν έγιναν επενδύσεις ιδιωτικές: Καμιά αξιοσημείωτη επένδυση στον ιδιωτικό τομέα δεν τέθηκε σε διαδικασία υλοποίησης.

-Δεν προχώρησε το 12% ούτε σχεδιάστηκε άλλο αναπτυξιακό κίνητρο για τη Θράκη.

-Δεν υλοποιήθηκε κάποια πρωτοβουλία ενίσχυσης του τουρισμού

-Δεν μειώθηκε η ανεργία που παραμένει σε υψηλά ποσοστά άνω του 35% σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

-Δε σταμάτησε η μετανάστευση, κυρίως μελών της μειονότητας, στο εξωτερικό

-Δεν υπήρξε σημαντική επιτυχία σε τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας.

-Η αγορά της Ξάνθης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κίνησης αλλά και σε ενεργοποίηση και πρωτοβουλίες ανάτασης.

Η Ξάνθη υποδέχεται το νέο έτος χωρίς συγκεκριμένους στόχους και προοπτικές ανάπτυξης με μόνη ελπίδα την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις νέες αρχές και την δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η υπόλοιπη χώρα ώστε να την συμπαρασύρει και να της προσδώσει αναπτυξιακή τροχιά.

100 Χρόνια Ελευθερίας: Ζήσαμε μεγάλες στιγμές με παρακαταθήκη σε ιστορική μνήμη

Μεγάλες στιγμές ανάτασης, υπερηφάνειας και συγκίνησης έζησε η Ξάνθη εορτάζοντας με μεγαλοπρέπεια την επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της πόλης. Η εικόνα των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς να παρελαύνουν υπό καταρρακτώδη βροχή και τον κόσμο να παρακολουθεί χωρίς ανάσα μένουν χαραγμένες στην τοπική ιστορική μνήμη.

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου λάμπρυνε τις εκδηλώσεις με κορυφαία την παρέλαση ενώ με επιτυχία συνεχίζονται και άλλες επετειακές εκδηλώσεις από αρχές και φορείς παράλληλα με τους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Θράκης σε Ροδόπη και Έβρο.

Κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί παρότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία εμφανίζουν σημάδια κούρασης και κάμψης και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη και σημαντικό τοπικό στοίχημα την ανανέωση, τον εμπλουτισμό, την έμπνευση, την καινοτομία για να συνεχίσει η Ξάνθη να ξεχωρίζει με τον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις της.

Καλή Χρονιά σε Όλους με Υγεία, Δημιουργικότητα, Αγάπη και Προκοπή!

Συντακτική ομάδα του «Ε»

 

Η Ξάνθη με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο καλωσορίζει το 2020
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…