Καταβάλλονται εξισωτική, ενιαία ενίσχυση, 10% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και οι επιδοτήσεις για τα βιολογικά. «Απ’ την μια τσέπη μπαίνουν απ’ την άλλη βγαίνουν για φόρους. Κάνουμε τον μεσάζοντα του κράτους», υποστηρίζει ο πρόεδρος των αγροτών κ. Δαλάτσης
Κίνητρα από το ΥΠΑΑΤ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τους αγρότες – Το «κλειδί» όμως το κρατούν οι τράπεζες
Σημαντικά κίνητρα για τους αγρότες να μειώσουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παρέχει η τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΑΑΤ και συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και στην οποία προβλέπεται η αύξηση από το 20% στο 75% του πλεονάσματος της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή Δίκτυο της ΔΕΗ, από σταθμούς παραγωγής οι οποίοι «εξυπηρετούν αποκλειστικά αγροτική εκμετάλλευση». Αυτό ευνοεί τα μέγιστα όσους έχουν ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά κάνοντας χρήση προγραμμάτων προηγούμενων ετών καθώς αυξάνει από 20% στο 75% την ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούν να διαθέτουν στην ΔΕΗ. Αποτελεί όμως και κίνητρο για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών εφόσον υπάρξουν συνδυαστικά και κάποιες άλλες βασικές προϋποθέσεις.
Το «κλειδί» το κρατούν οι τράπεζες
«Ναι είναι πολύ θετικό γιατί δίνει κίνητρο στους αγρότες να βάλουν φωτοβολταικά και να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους αλλά και να έχουν μια επιχείρηση αλλά αν δεν συνδυαστεί με τραπεζικό δανεισμό δεν θα υπάρξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον. Είναι ένα καλό εργαλείο που ευνοεί αυτούς που ήδη έχουν και είναι ένα ποσοστό τις τάξης του 1 – 2% τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Είναι μια επένδυση που κοστίζει. Για να πετύχει πρέπει να δοθούν δάνεια από τις τράπεζες κι αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία. Συνήθως έχουν ένα δεσμευμένο ποσό και το κατευθύνουν σε μεγάλες εταιρείες όχι σε αγρότες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης.
Μειώθηκε το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών αλλά και η τιμή της κιλοβατώρας
Όπως εξηγεί έχουν επέλθει αλλαγές στα αγροτικά φωτοβολταϊκά από τότε που πρωτοεγκαταστάθηκαν. Ειδικότερα έχει μειωθεί το κόστος της εγκατάστασης αλλά παράλληλα και το κόστος της κιλοβατώρας. Έτσι μια επένδυση των 500 MW κοστίζει 300.000 – 400.000 ευρώ: «Αυτό είναι περίπου το κόστος και αυτό πρέπει ένα μέρος τουλάχιστον να καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό» επιμένει ο κ. Δαλάτσης.
Δεκέμβριος, ένα καλός μήνας για τους αγρότες;
«Βρέχει λεφτά» ο Δεκέμβριος για τους αγρότες καθώς πρόκειται μέσα στον μήνα να καταβληθούν οι επιδοτήσεις για όσους έχουν βιολογικές καλλιέργειες ή έχουν δηλωθεί στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Επίσης θα καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ και το 10% της εξόφλησης των αποζημιώσεων (έχει καταβληθεί το 90%) για όσους έπαθαν καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών. Επιπλέον θα καταβληθούν οι εξισωτικές και η εξόφληση ενιαίας ενίσχυσης: «Ναι μεν αλλά» , σχολιάζει ο κ Δαλάτσης τονίζοντας πως: «Τον μεσάζοντα για το κράτος κάνουμε. Απ’ την μια μας τα δίνουν και απ’ την άλλη μας τα παίρνουν σε φόρους, σε τέλη κ.λ.π.. Απλά από την μια τσέπη μπαίνουν απ’ την άλλη βγαίνουν. Αυτό που είναι βασικό να γνωρίζουμε είναι πολύ απλό και μόνο έτσι μπορεί να έχει μέλλον η γεωργία: Όταν πουλάς προϊόν ενός στρέμματος να καλύπτει το κόστος παραγωγής. Αυτό δεν γίνεται στους Έλληνες αγρότες. Το κόστος το καλύπτουν οι επιδοτήσεις. Γι αυτό άστα να πάνε…»
Πληρώνουν την υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Ένας σημαντικός παράγοντες που οι Έλληνες αγρότες μειονεκτούν έναντι των συναδέλφων τους της Ε.Ε. και καθιστούν μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους είναι ότι πληρώνουν την υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης. Ειδικότερα το πετρέλαιο κίνησης κοστίζει 70 – 80 λεπτά για τους Ευρωπαίους αγρότες και 1,20 ευρώ για τους Έλληνες όσο και το θέρμανσης δηλαδή. Αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής γι αυτό και χρόνιο αίτημά τους είναι η μείωση της τιμής στο αγροτικό πετρέλαιο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου