Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς ουρές η Black Friday στην Ξάνθη 

Χωρίς ουρές η Black Friday στην Ξάνθη 

0

Είχε κίνηση αλλά όχι εντυπωσιακή– Το «Ε» στην αγορά της πόλη μας

 

 Συγκρατημένοι και απογοητευμένοι από τις προσφορές οι καταναλωτές – Κυμάνθηκαν από 20% – 50% 

 

 

Black Friday για 3η χρονιά στην αγορά της Ξάνθης και η εικόνα είναι εμφανώς πιο …ήρεμη καθώς τίποτε δεν θυμίζει την φρενίτιδα των προηγούμενων ετών. Τα περισσότερα καταστήματα  της πόλης έχουν μπει στο χορό των προσφορών οι οποίες κυμαίνονται από 20%- 50%. Ωστόσο αυτό που καταγράφει ο φακός του «Ε» είναι ότι εκλείπουν οι ουρές σε καταστήματα πολυεθνικών όπως αυτές που βλέπαμε αλλά και ότι οι καταναλωτές είναι πιο ενημερωμένοι αλλά και απογοητευμένοι. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο για «μούφα» προσφορές και χαρακτηρίζουν Black Friday : «μια φούσκα» που ξεφούσκωσε.

Είχε κίνηση αλλά όχι εντυπωσιακή η Black Friday στην Ξάνθη – Τι μας είπαν οι καταναλωτές  

Ώρα 11.30 το πρωί της Παρασκευής και η αγορά της Ξάνθης θύμιζε μια συνηθισμένη μέρα. Με κίνηση μεν αλλά χωρίς κάτι που να τραβά την προσοχή. Συγκεκριμένη πολυεθνική που είχε πρωτοστατήσει στην εμφάνιση της Black Friday στην χώρα με αποτέλεσμα την πρώτη χρονιά (2016)  να γίνεται το αδιαχώριστο στο υποκατάστημα της Ξάνθης με ουρές να καλύπτουν ένα χιλιόμετρο στην Black Friday είχε κόσμο μόνο μέσα στο κατάστημα. Μάλιστα μια ομάδα νεαρών που μόλις έβγαιναν από το κατάστημα με τσάντα στα χέρια τους ακούσαμε να λένε: «Σιγά τις προσφορές». Η κυρία Βέτα που μόλις αγόρασε κι αυτή κάτι από κατάστημα ρούχων μας είπε: «Μια φούσκα ήταν και ξεφούσκωσε. Δεν κάνουν μεγάλες προσφορές. Έχουν κάποια είδη κράχτες και αυτά περασμένης σαιζόν».

Αυξημένη κίνηση είχε κατάστημα καλλυντικών με προσφορές να κυμαίνονται έως και 40% αλλά και σούπερ μάρκετ με 50% στα είδη σπιτιού και λευκά είδη. Γνωστές πολυεθνικές περιορίστηκαν σε εκπτώσεις του 20% έως και 30% σε κάποια είδη.

Στο «κυνήγι» της καλύτερης προσφοράς

Παράγοντες της αγοράς μας ανέφεραν πως η Black Friday είναι μια εβδομάδα εδώ. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν το προμοτάρισμα τους έτσι ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές. Με δέλεαρ φυσικά τις χαμηλές τιμές.

Ωστόσο δεν είναι πάντα έτσι και οι καταναλωτές που περιμένουν Black Friday ή την Black week  για να κάνουν τις αγορές καλό θα είναι να έχουν κάνει έρευνα αγοράς για το είδος που θέλουν γιατί  υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούν. Είναι γνωστό άλλωστε το κόλπο να αυξάνουν τις τιμές το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για να επιστρέψει πάλι στα ίδια εν όψει Black Friday, και αυτή η τιμή να θεωρηθεί «προσφορά». Μάλιστα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος με ανακοίνωση που εξέδωσε συστήνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να μη δελεάζονται από φαινομενικά εντυπωσιακές προσφορές οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι παραπλανητικές. Καλό θα ήταν να γνωρίζουν όλοι  ότι η καταναλωτική φρενίτιδα που με τεχνικές marketing δημιουργούν μεγάλοι παράγοντες του εμπορίου (Βlack Friday, άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, λευκές νύκτες κλπ) έχει ως αποτέλεσμα την υποσυνείδητη άσκηση ψυχολογικής πίεσης στον καταναλωτή, ο οποίος αισθάνεται ότι «πρέπει» να εκμεταλλευτεί τις προσφορές, σπεύδοντας στα μαγαζιά.

Τι λένε τα στατιστικά

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η PayPal, λίγο πριν, οι καταναλωτές ενδέχεται την Black Friday να δαπανήσουν έως και 360% παραπάνω χρήματα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου. Οι Έλληνες καταναλωτές αναμένεται ότι θα αγοράσουν τις ημέρες αυτές 3 έως 3,4 είδη ανά άτομο με εκτιμώμενη συνολική αξία 180 ευρώ. Οι άνδρες σκοπεύουν να δαπανήσουν περισσότερα, 202 ευρώ κατά μέσον όρο, και οι γυναίκες 157 ευρώ κατά μέσον όρο.

Κίνημα κατά της υπερκατανάλωσης στην Γαλλία

Στη Γαλλία, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στη γαλλική έδρα της  αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon σε προάστιο του Παρισιού. Με αφορμή τη Black Friday καταγγέλλουν την υπερκατανάλωση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…