Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Βαμβακοπαραγωγοί: Τους… κόβουν με το βαμβάκι οι έμποροι

Βαμβακοπαραγωγοί: Τους… κόβουν με το βαμβάκι οι έμποροι

0

Άνθρακες ο «λευκός χρυσός»: Ούτε 40 λεπτά η τιμή

 

Λείπουν εργατικά χέρια από τα χωράφια – Όσοι πάνε θέλουν το μεροκάματο «μαύρο»

 

Μέσα με το κεφάλι είναι οι βαμβακοπαραγωγοί την φετινή χρονιά. Κόπιασαν, ξόδεψαν, μάζεψαν αλλά με την τιμή που τους δίνουν οι έμποροι δεν μπορούν ούτε τα έξοδά τους να βγάλουν και είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τον Φεβρουάριο να ισοφαρίσουν την χασούρα από την συνδεδεμένη!

Άνθρακες ο «λευκός χρυσός»: Ούτε 40 λεπτά το κιλό δίνουν οι έμποροι

Μέχρι 39 λεπτά το κιλό αγοράζουν οι έμποροι το βαμβάκι. Μια μείωση 11 – 15 λεπτών στο κιλό από πέρυσι. Να σημειώσουμε πως το βαμβάκι είναι  χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή του είναι διεθνής:

«Μ’ αυτή την τιμή δεν καλύπτουμε τα έξοδα έχουμε ζημιά. Το βαμβάκι είναι ακριβή καλλιέργεια έχει ποτίσματα , ραντίσματα, εργατικά. Χρειάζονται τουλάχιστον 220 ευρώ το στρέμμα για να καλυφθούν. Φέτος η μέση παραγωγή είναι 350 – 400 κιλά το στρέμματα αλλά η τιμή είναι πολύ χαμηλή. Οι παραγωγοί περιμένουν την συνδεδεμένη για να καλύψουν τη ζημία αλλά και πάλι δεν την καλύπτουν», επισημαίνει  ο πρόεδρος του συλλόγου Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστα Δαλάτσης.

Να σημειώσουμε ότι η συνδεδεμένη είναι επιδότηση από την Ε.Ε. και δεν είναι σταθερή αλλά συνδέεται  με το πλαφόν ανά στρέμμα. Συγκεκριμένα για την περιοχή μας το πλαφόν είναι 200 κιλά το στρέμμα και πρέπει να το πιάσει αυτό ο παραγωγός ώστε να πάρει την επιδότηση η οποία καταβάλλεται τον Φεβρουάριο – Μάρτιο αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταγράψει τα στοιχεία. Επισημαίνεται ότι η παραγωγή της Ξάνθης διοχετεύεται στην Κομοτηνή όπου υπάρχουν δύο εταιρείες που την απορροφούν.

Λείπουν εργατικά χέρια από τα χωράφια – Όσοι πάνε θέλουν το μεροκάματο «μαύρο»

Η βαμβακοκαλλιέργεια φθίνει  και η αιτία δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές αλλά και ότι οι αγρότες δεν βρίσκουν εργατικά χέρια δεδομένου ότι είναι μια καλλιέργεια που απαιτεί χειρωνακτική εργασία παρότι σε μεγάλο μέρος έχει μηχανοποιηθεί. Σ’ αυτό το πρόβλημα αναφέρεται ο κ. Δαλάτσης: «Δεν βρίσκουμε εργάτες. Και αυτούς που βρίσκουμε δεν θέλουν να δουλέψουν νόμιμα. Εμείς πάλι θέλουμε να τους απασχολούμε νόμιμα πληρώνοντας το εργόσημο για να μπορούμε να έχουμε έκπτωση και στην Εφορία. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε εργατικά χέρια. Η αλήθεια είναι πως δεν έρχονται να δουλέψουν αφού βολεύονται με τα επιδόματα και τις κάρτες».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…