Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8 εκ. ευρώ πιο «φουσκωμένος» ο προϋπολογισμός  του δήμου Ξάνθης

8 εκ. ευρώ πιο «φουσκωμένος» ο προϋπολογισμός  του δήμου Ξάνθης

0

Με ζημιές 136.000 ευρώ κλείνουν τα Αποτελέσματα χρήσης 2018 – «Βρόγχος» τα ανείσπρακτα των 4,5 εκ. ευρώ

 

Γιατί καταψήφισαν τον προϋπολογισμό οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου – Μελισσόπουλου. Λευκό από Παπαχρόνη

 

 

Στα 49 εκ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης για το 2020. Όπως επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή είναι κατά 8 εκ. ευρώ αυξημένος σε σχέση με τον περσινό και αυτή η διαφορά προέρχεται κυρίως από το τεχνικό πρόγραμμα και τα 34 νέα έργα που έχει προϋπολογίσει και παράλληλα στην πολιτική της ανάλυση αποτυπώνει και το στίγμα της νέας δημοτικής αρχής.   Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «Δήμος Πρότυπο και «Ξάνθη για Όλους» καταψήφισαν, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» Γιάννης Παπαχρόνης επιφυλάχθηκε για αναλυτικότερη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και έδωσε λευκή ψήφο.

Γιατί καταψήφισαν τον προϋπολογισμό οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου – Μελισσόπουλου

Παρότι το θέμα του προϋπολογισμού θα συζητηθεί διεξοδικά στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας ωστόσο τα …προεόρτια έδειξαν ότι η αντιπολίτευση δεν συμμερίζεται το όραμα της δημοτικής αρχής. Σε μια ιδιαιτέρως ευθύβολη τοποθέτηση ο κ. Δημαρχόπουλος διευκρίνισε πως η παράταξή του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και όχι για λόγους ρεβανσισμού (επειδή δεν ψήφισε ο κ. Φανουράκης τους δικούς του ) αλλά για τους παρακάτω λόγους: 1) γιατί δεν εισακούστηκε η πρότασή του για την αποπληρωμή των παλαιών δανείων: «Από πέρσι ζητήσαμε να σταματήσει επιτέλους αυτή η γάγγραινα των παλαιών δανείων του δήμου και πληρώνει επιτόκιο 8,5%. Δεν είμαστε «κόκκινος» δήμος είμαστε ένας νοικοκυρεμένος δήμος. Επιτέλους ας πάρουμε ένα νέο δάνειο με 3,5% να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια με το πολύ υψηλό επιτόκιο. Το δεύτερο θέμα αφορούσε την πρότασή του για μείωση τελών κατά 20%: «Είπαμε επίσης ότι ο δήμος μέσα στο 2020 θα έχει κατά 70% εξοικονόμηση από την ΔΕΗ με την τοποθέτηση των LED. Κατά συνέπεια μπορεί να κάνει μείωση τελών σ’ όλους τους δημότες κατά 20% και τους επαγγελματίες της πόλης και των χωριών κατά 1 ευρώ το τετραγωνικό.». Επίσης ο κ. Δημαρχόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του για το «έλλειμμα» όπως είπε στην Κοινωνική Πρόνοια. Απαντώντας ο κ. Φανουράκης είπε πως το θέμα με την μείωση των τελών θα συζητηθεί από το νέο χρόνο γιατί έχουν σκοπό να εξετάσουν τα τέλη διαφορετικά. Σ’ ότι αφορά την αποπληρωμή των δανείων είπε επίσης ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την δημοτική αρχή. Ο κ. Σταυρακάρας μετά από μια σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων προς την Διευθύντρια της Οικονομικής υπηρεσίας κα Σπανού δανείστηκε την φράση του δημάρχου: «Δεν είμαστε διορισμένοι είμαστε εκλεγμένοι» και είπε ότι ψηφίζει κατά γιατί δεν είχε καμιά ενημέρωση ούτε καμιά συμμετοχή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.  Ο κ. Παπαχρόνης επιφυλάχτηκε με Λευκό για μια πιο διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά και γιατί τον ξάφνιασε η αναφορά  του κ. Δημαρχόπουλου στα παλαιά δάνεια τα οποία έδειξε να αγνοεί.

«Βρόγχος» τα ανείσπρακτα κατά 4,5 εκ. ευρώ

Από τις απαντήσεις της κας Σπανού αποκαλύφθηκε ότι ο δήμος έχει  μεγάλο πρόβλημα με τα ανείσπρακτα περασμένων ετών που ανέρχονται σε 4,5 εκ ευρώ και παρότι έχουν γίνει κάποιες ρυθμίσεις και στα έσοδα προϋπολογίζονται επισφάλειες παραμένει ένας «βρόγχος» για το δήμο. Επίσης σ’ ότι αφορά τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού σε σχέση με τον πραγματικό παρελθόντων ετών η κα Σπανού ανέφερε πως δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις και ότι ανά τρίμηνο γίνεται ανάρτηση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ η  εκτέλεση του προϋπολογισμού οπότε οι  σύμβουλοι μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση και να διαπιστώσουν τις αποκλίσεις. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία θα τους δοθούν στο δημοτικό συμβούλιο.

Με ζημιές 136.000 ευρώ κλείνουν τα Αποτελέσματα χρήσης 2018

Επίσης κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε τον προέλεγχο του ισολογισμού διαπιστώθηκε ότι το 2018 κλείνει με ζημιές 138.000 ευρώ ενώ το 2017 με κέρδη 900.000 ευρώ. Επίσης παρατηρήθηκαν αποκλίσεις στον ισολογισμό και όπως ανέφερε ο κ. Θεοδοσάκης προέρχονται από τις δαπάνες για το ΤΕΒΑ και την αύξηση των εξόδων στις διοικητικές υπηρεσίες που αφορά μισθοδοσία υπαλλήλων ορισμένου χρόνου κ.λ.π. Επίσης να σημειώσουμε ότι ο δήμος έχει μετοχές στα συνεταιριστικά εργοστάσια ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ που έκλεισαν και έχει αποτιμήσει την αξία τους σε μηδενική καθαρή θέση. Έχει μετοχές επίσης και στην Αναπτυξιακή (που είναι σε εκκαθάριση) αλλά και στην ΠΑΕ SKODA Ξάνθης.

Το Παρατηρητήριο και το Κολυμβητήριο

Δυο άλλα θέματα που απασχόλησαν την οικονομική Επιτροπή εκ περιτροπής ήταν το μεν ένα με αφορμή μια διευκρίνηση του κ. Φανουράκη το δε άλλο του κ. Ζερενίδη.

Ειδικότερα ο κ. Φανουράκης είπε πως η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται χωρίς να έχει να έρθει η απάντηση του Παρατηρητηρίου (υπηρεσία ΥΠΕΣ που εξετάζει τους προϋπολογισμούς των δήμων). Διευκρίνισε ωστόσο ότι α ν υπάρχουν παρατηρήσεις και κρίνει η υπηρεσία ότι είναι σημαντικές τότε θα ξανασυζητηθεί ο προϋπολογισμός στην Οικονομική και στο δημοτικό συμβούλιο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν είναι δεσμευτικές αλλά ο δήμος συνήθιζε να συμμορφώνεται με τις παρατηρήσεις.  Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δημαρχόπουλου που ζήτησε να συζητηθεί το θέμα το προϋπολογισμού αφού έχει απαντήσει το Παρατηρητήριο και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για καθυστέρηση. Ομοίως και ο κ. Μελισσόπουλος αλλά ο κ. Φανουράκης είπε πως δεν βγαίνουν διαφορετικά οι χρόνοι και πως αν γίνει αυτό θα φτάσουμε στον Γενάρη χωρίς προϋπολογισμό.

Σ’ ότι αφορά το θέμα του Κολυμβητηρίου συζητήθηκε με αφορμή το αίτημα για παράταση 4,5 μηνών που έκανε ο ανάδοχος. Η υπηρεσία πρότεινε 1 μήνα παράταση καθώς όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν μόνο κάποιες εργασίες που μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σ’ ένα μήνα. Ο κ. Δημαρχόπουλος πρότεινε επειδή μεσολαβούν οι γιορτές να δοθεί παράταση μέχρι τέλος Φλεβάρη. Η πρότασή του έγινε δεκτή από τον κ. Ζερενίδη και τελικά υιοθετήθηκε ομόφωνα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστό ότι μέχρι τέλος του μήνα θα παραδοθεί η μελέτη της β΄ φάσης και έπεται η δημοπράτηση του έργου που αφορά ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επίσκεψη του βουλευτή Ξάνθης, Σπύρου Τσιλιγγίρη στην Σταυρούπολη και το ΚΥ

Συζήτησε με τον αντιδήμαρχο της περιοχής για την ανάγκη στήριξης των ορεινών περιοχών και …