Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

0

Αρέσει ο Ζουργός
Σάββατο επτά και κάτι η ώρα στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης στην κεντρική πλατεία. Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού και ο χώρος ήδη γεμάτος που συμπληρώνεται από καρέκλες που έρχονται συνέχεια. Τελικά το αδιαχώρητο. Τόσο κόσμο σε παρουσίαση βιβλίου σπάνια συναντά κανείς.
Τα μυθιστορήματα τελικά έχουν απήχηση, αρέσουν. Και αρέσουν περισσότερο στις γυναίκες. Οι οποίες το απέδειξαν αυτό με την συντριπτική τους παρουσία. Οκτώ στους δέκα, γυναίκες. Οι οποίες λατρεύουν το Ζουργό ως συγγραφέα.  Άραγε θα τον διάβαζαν τόσο εάν έγραφε ποίηση; Η απάντηση είναι γνωστή. Όχι.   Κατά τα λοιπά η βραδιά κύλησε κατά τα γνωστά. Λεπτομέρειες σε άλλη σελίδα.
Γ.Δ.


Φίλιππος Αμοιρίδης
“Είκοσι χρόνια χωρίς τον Φίλιππο Αμοιρίδη”  διαβάζουμε στο φύλλο του ΕΜΠΡΟΣ της 6ης Δεκεμβρίου 2019. Αφήστε μας τουλάχιστον να φανταστούμε, ποια όψη θα χε η πόλη μας σήμερα μαζί του..!!!
Χ.Μ.


Μια καταπληκτική εκδήλωση
Κόσμο πολύ όμως το ίδιο βράδυ είχαμε και στην καταπληκτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος Θράκη στο Δημοτικό Αμφιθέατρο.
Κατ’ αρχάς κοσμοπλημμύρα. Γεμάτες οι θέσεις. Όμως, πέρα από την συμμετοχή, εκείνο που ξεχώρισε ήταν η ποιότητα και το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Μόνο μια λέξη βρίσκω και την χαρακτηρίζω ως ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ.
Μια ιστορική αναδρομή με λόγο, εικόνα, μουσική και χορό. Πολλές εικόνες, σωστός λόγος, πολλοί χοροί και συνολικό αποτέλεσμα. Συγκίνηση για μια καταπληκτική βραδιά που όλα ήταν άψογα δομημένα και εκτελεσμένα. Το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια απ’ όλους ήταν το ελάχιστο.
Καταγράφεται σαν μια μοναδική βραδιά ανάτασης, μνήμης και ιστορίας πολλών χρόνων. Που πήραν όλα δημόσια θέση, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ελεύθερης ζωής της Ξάνθης μας. Σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα.
Γ.Δ.


Άλλο το ένα, άλλο το άλλο
Είναι ένα σοβαρό θέμα δημοσιογραφικού περιεχομένου. Ότι τα βάζουν κάποιοι με τον δημοσιογράφο που τα γράφει, κι όχι με τον εαυτό τους που τα κάνουν.
Διαμαρτύρεται ο κλέφτης, ο απατεώνας, ο ανήθικος, γιατί το Μέσον Ενημέρωσης αναφέρεται στις παράνομες πράξεις του. Αυτό βέβαια αφού γίνει έρευνα και έλεγχος ως προς την παρανομία και την κλοπή, κι όχι να κατασκευάζεται σκόπιμα και με προφανή σκοπό να βλάψει τον πολίτη ή το δημόσιο πρόσωπο χρησιμοποιώντας ψευτιές και συκοφαντίες.
Αυτό, ναι, είναι παράνομο, ανήθικο και συκοφαντικό. Δεν είναι έλεγχος αλλά «στήσιμο» μιας ψεύτικης δήθεν πληροφορίας, σαν αυτές που δυστυχώς πάρα πολλές κυκλοφορούν κυρίως στο διαδίκτυο.  Εδώ, η δημοσιογραφία είναι «κίτρινη», είναι ποδηγετούμενη και αναξιόπιστη.
Γ.Δ.


Δήμαρχος της Θράκης εμπλέκεται σε εκμετάλλευση ηλικιωμένης!
Ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βραδυνή» έπεσε στην αντίληψή μας το Σάββατο, σχετικά με δήμαρχο μικρού δήμου της Θράκης, ο οποίος εμπλέκεται σε περίπτωση εκμετάλλευσης ηλικιωμένης γυναίκας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηλικιωμένη αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και ο συγκεκριμένος δήμαρχος που συνδέεται μαζί της με μακρινή συγγένεια, κατηγορείται από τους συγγενείς πρώτου βαθμού ότι έχει απομονώσει την ηλικιωμένη και την έχει «πείσει» να παραχωρήσει την περιουσία της, ακίνητα και μετρητά, σε μέλη της οικογένειάς του.
Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη, και ο δήμαρχος που αντιμετωπίζει και προβλήματα με το πόθεν έσχες του λόγω του ξαφνικού πλουτισμού του, ενδέχεται να εκπέσει από το αξίωμά του αν του απαγγελθεί τελικά κατηγορία για απάτη.
Θα έχουμε σύντομα εξελίξεις στην υπόθεση, οπότε θα αποκαλυφθεί και το όνομα του δημάρχου…


Ερώτηση για το «γιατί»
Ένας φίλος από τα παλιά, γνωστός κι αγαπητός, δημοκράτης βέρος, που παρακολουθεί την τοπική αυτοδιοικητική πραγματικότητα αλλά και αυτήν της κεντρικής, μου τηλεφώνησε προχθές. Δεν ξαφνιάστηκα διότι που και που τηλεφωνεί. Αυτή τη φορά, μετά τα τυπικά, με ρώτησε εάν έχω πληροφορηθεί να έχει γίνει κάποια αυτοκριτική, κάποια ανάλυση από τους Δημαρχόπουλο και Μελισσόπουλο το «γιατί» έχασαν τις εκλογές.
Του είπα πως δεν έχω πληροφορηθεί να έγινε κάτι σχετικό αλλά κι αν έγινε, από την πλευρά Μελισσόπουλου θα έμεινε μεταξύ των στελεχών πού έγινε η κριτική.
Για τον δε Δημαρχόπουλο, του είπα, πως απ’όσα γίνονται γνωστά, ξαφνιάστηκε, δεν το περίμενε, κι ακόμη δεν το έχει ερμηνεύσει πώς και γιατί έχασε.
Γέλασε, μου είπε ένα ξερό «θα τα ξαναπούμε» κι έκλεισε το τηλέφωνο.
Γ.Δ.


Προβληματισμοί
Το τηλεφώνημα με προβλημάτισε όπως ήταν φυσικό και σκεφτόμουν πράγματι αυτό το «γιατί» της ήττας. Είναι σαφές πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλή. Είναι σίγουρο πως είναι σύνθετη.
Υπάρχουν παράγοντες, συγκυρίες τοπικές, θρησκευτικές, λαϊκισμού. Υπάρχει όμως και μία διαφορά. Ο Δημαρχόπουλος έχασε ενώ κατείχε το αξίωμα, ενώ ο Μελισσόπουλος δεν ήταν καν στο δημοτικό συμβούλιο. Γι’αυτό και η ήττα του Δημαρχόπουλου έχει μεγαλύτερο βάρος, σε αντίθεση με του Μελισσόπουλου που δημιουργεί μια αξιόλογη εκλογική βάση για το μέλλον όταν η παρουσία του Δημαρχόπουλου πιθανόν να μην υπάρχει εκ νέου.
Η κοινωνία της Ξάνθης λειτούργησε στις εκλογές αυτές υπερβαίνοντας κάποια στάνταρ και πιθανότητες ανατρέποντάς τα όλα ποντάροντας στον έμπειρο και με μεγάλη όρεξη και δουλειά και προσφορά Τσέπελη. Του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί και θέλει να διακριθεί.
Όλα τα παραπάνω δικές μας προσεγγίσεις. Πιθανόν να μην ισχύουν με τις εκτιμήσεις των πρωταγωνιστών τις οποίες και δεν γνωρίζουμε. Θετικό όμως θα ήταν για το μέλλον να υπήρξαν αυτοκριτικές και αναλύσεις.
Γ.Δ.


Σενάριο
Δυο κουβέντες για ό,τι συζητιέται στα πολιτικά γραφεία και στέκια. Κι αυτό που συζητιέται είναι οι λεγόμενες διπλές εκλογές μέσα στο 2020. Σενάρια υπάρχουν, είναι βέβαιο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να στήσει κάλπες για να κάψει την απλή αναλογική.
Πώς; Κάνοντας τις πρώτες εκλογές όπου κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σχηματιστεί με την απλή αναλογική. Έτσι, πάει σε δεύτερες εκλογές με το εκλογικό σύστημα που η Ν.Δ. θα φτιάξει.
Τόσο απλό, τόσο ελληνικό. Όμως, προσέξτε, για σενάριο μιλάμε.
Το μόνο σίγουρο είναι αυτό που θα αποφασίσει τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γ.Δ.


Τα Χριστούγεννα έφτασαν στην Ξάνθη με τον καλύτερο τρόπο!
Ήταν καθ’ όλα επιτυχημένη η εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δένδρου. Πλήθος κόσμου την παρακολούθησε προκαλώντας το αδιαχώρητο σ’ όλη την πλατεία.  Η δημοτική αρχή και το Κέντρο Πολιτισμού με μια άρτια απ’ όλες τις απόψεις διοργάνωση πρόσφεραν άφθονο θέαμα και  δημιούργησαν μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα χαράς και γιορτινής διάθεσης. Ούτε φανφάρες, ούτε βαρύγδουπες εκφράσεις από τον δήμαρχο. Πολλές ευχές μόνο για τις γιορτές που περιμένουμε. Αυτό ήταν άλλωστε και το ζητούμενο. Να νιώσει ο κόσμος ότι ο δήμος είναι πλάι του και του παρέχει αφορμές γιορτής και χαράς.  Να το ευχαριστηθεί όπως πραγματικά έγινε και με την εκδήλωση και μετέπειτα με την συναυλία του αξιόλογου καλλιτέχνη Ηλία Βρεττού.
Μ.Ξ.


Μαθήματα αντιπολίτευσης
Πιστή στην τακτική που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή είναι η αντιπολίτευση που ασκείται από τον Χ. Δημαρχόπουλο και τον Σ. Μελισσόπουλο. Εμμονή στα επουσιώδη, αρνητική διάθεση, καχυποψία, φοβική, ευθυνόφοβη και τυπολατρική αντίληψη. Είναι απογοητευτικό πως αυτοί που έκαναν μαθήματα για το πώς ασκείται μια εποικοδομητική αντιπολίτευση και πως μπορεί ο δήμος να είναι αρωγός της επιχειρηματικότητας να είναι εξωστρεφής και συνεργάσιμος, να έχουν εγκλωβιστεί σε λογικές περιχαράκωσης και εσωστρέφειας προτείνοντας ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας του δήμου,  δυσκίνητο και γεμάτο αγκυλώσεις.
Είναι κρίμα γιατί θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σ’ ότι καλό γίνεται στο δήμο και αυτό να το καρπωθούν πολιτικά γιατί όλα καταγράφονται. Αντ’ αυτού επιλέγουν την άρνηση και τον μηδενισμό σ’ ότι γίνεται.
Κι αυτό καταγράφεται στην συνείδηση των δημοτών.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…