Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρόσω ολοταχώς για εκμίσθωση από ιδιώτη το Δασικό Χωριό

Πρόσω ολοταχώς για εκμίσθωση από ιδιώτη το Δασικό Χωριό

0

Μετά την τροποποίηση που δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης από το δήμο, η δημοτική αρχή προχωρά σε χρηματοοικονομική μελέτη για τον έλεγχο της βιωσιμότητάς του

Αντιδράσεις από Παπαχρόνη-Καμαρίδη, που επικαλούνται τις επιτυχημένες συνταγές λειτουργίας τουριστικών υποδομών από ΟΤΑ

Η «τύχη» και οι προοπτικές του Δασικού Χωριού Ερυμάνθου έγιναν αντικείμενο (σύντομου) προβληματισμού στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Τα τελευταία χρόνια μπορεί να μη λειτουργεί με αίγλη, αλλά συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον περιπατητών και φίλων του βουνού από την Ξάνθη και όχι μόνο για διοργάνωση εκδηλώσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων και μεμονωμένες εξορμήσεις, σε μία τοποθεσία κυριολεκτικά στην «καρδιά» του δάσους της Χαϊντούς.

Ο τρόπος λειτουργίας του έχει προβληματίσει διαδοχικά όλες τις δημοτικές αρχές και για κάποια χρόνια παρέμεινε κλειστό, απόφαση που είχε σημαντικές συνέπειες για τον τουρισμό της περιοχής, αλλά και την ίδια την επιβίωση» των εγκαταστάσεων. Τα δώδεκα σπιτάκια του Δασικού Χωριού σήμερα λειτουργούν, ωστόσο η πρόθεση που εκφράστηκε ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν να δοθεί σε ιδιώτη, ώστε να το αξιοποιήσει με όρους αγοράς και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία τους ως αντικείμενο δημοτικής εκμετάλλευσης.

Η τροποποίηση του Μαΐου επιτρέπει την εκμίσθωση των δασικών χωριών από ιδιώτη

Το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου δημιουργήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα της χώρας και ανήκει στο Δασαρχείο Ξάνθης. Αυτό, το εκμισθώνει στο δήμο (πρώτα Σταυρούπολης και στη συνέχεια Ξάνθης) με αντίτιμο σήμερα 3.000 ευρώ το χρόνο. Το θεσμικό πλαίσιο ωστόσο, δεν επέτρεπε την παραχώρηση σε ιδιώτη, ωστόσο βρέθηκε η «δικλείδα» και ενοικιάστηκε προς εκμετάλλευση ο χώρος του εστιατορίου που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με επιτυχία και εκλεκτά εδέσματα. Προκειμένου ωστόσο να δοθεί οριστική διέξοδος, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Κυριάκος Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τον πρώην βουλευτή Γρηγόρη Στογιαννίδη και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δασικών χωριών ζήτησαν την παρέμβαση της Πολιτείας για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και πράγματι, έγινε τροποποίηση που πλέον επιτρέπει την έκδοση προκήρυξης για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε από το Μάιο, όμως λόγω εκλογών, οι διαδικασίες έπρεπε να περιμένουν τη νέα δημοτική αρχή.

Εκφρασμένη η βούληση της δημοτικής αρχής-Αντιδράσεις για την εκμετάλλευση από ιδιώτη

Στο ίδιο πνεύμα ο σημερινός δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα λειτουργίας και με το σκεπτικό ότι «ο δήμος δεν είναι εργοδότης», όπως δήλωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, εξέφρασε την πρόθεσή του να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανάθεση μέσω διαγωνισμού της εκμετάλλευσης του Δασικού Χωριού σε ιδιώτη.

Με αυτό διαφώνησε ο Γιάννης Παπαχρόνης, αλλά και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων από δήμους (πχ Πόζαρ, Άγκιστρο κλπ).

Μ. Φανουράκης: Θα ξεκινήσει άμεσα έλεγχος της βιωσιμότητας

«Εντός του α’ εξαμήνου του 2020 προγραμματίζουμε να προχωρήσουμε με την εκμίσθωση»
Μανώλης Φανουράκης
Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Η απόφαση ωστόσο είναι ειλημμένη για τη δημοτική αρχή, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη σύνταξη χρηματοοικονομικής μελέτης για τον έλεγχο της βιωσιμότητας του Δασικού Χωριού. Το ποσό των 7.000 ευρώ που εντάχθηκαν ως εκτιμώμενα έσοδα στον προϋπολογισμό, ασφαλώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς η εκτίμηση είναι ότι, ειδικά χωρίς τα προβλήματα που συναντά η λειτουργία του μέσω του δήμου, η εκμετάλλευσή του μπορεί να είναι επικερδής.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης, ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή είχαν ξεκινήσει κάποιες εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και με την ολοκλήρωση όσων προγραμματίζονται ήδη εκτιμά ότι η εκμίσθωση του Δασικού Χωριού θα προκηρυχθεί χωρίς καθυστέρηση στο α’ εξάμηνο του 2020.

Κ. Παπαδόπουλος: Ο ιδιώτης-επενδυτής και όχι ο δήμος να προχωρήσει σε ανάπλαση

«Με βάση όσα αντιμετώπισα, θεωρώ ότι το καλύτερο είναι να λειτουργήσει το δασικό χωριό με ιδιώτη»
Κυριάκος Παπαδόπουλος
Δημοτικός σύμβουλος, π. αντιδήμαρχος

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, που ασχολήθηκε επισταμένως με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων το προηγούμενο διάστημα εξήγησε ότι αρχικά η μίσθωση των εγκαταστάσεων θα αποτελέσει ξεχωριστή προκήρυξη, καθώς το εστιατόριο είναι μισθωμένο έως το 2023, ωστόσο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τον εκμισθωτή αν αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τη λειτουργία του δασικού χωριού. Τόνισε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ανάθεσης σε ιδιώτη, για την εξασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας. «Ο καθένας έχει την άποψή του. Πράγματι, υπάρχουν και άλλες απόψεις για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει το δασικό χωριό. Η δική μου θέση είναι αυτή και γι’ αυτό δρομολόγησα όλες τις διαδικασίες που απαιτούνταν σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ερώτησή μας για το κατά πόσο ο δήμος μπορεί να αξιοποιήσει κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους για τη συντήρηση, αναβάθμιση και ανάπλαση του δασικού χωριού, ο ίδιος επεσήμανε: «πιστεύω ότι ο δήμος θα πρέπει να το δώσει σε ιδιώτη και αυτός να αξιοποιήσει κάποιο από τα επενδυτικά προγράμματα του υπάρχουν. Αλλά αυτό και πάλι είναι η δική μου άποψη».


Το Δασικό Χωριό

Το Δασικό Χωριό ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ βρίσκεται στον ορεινό όγκο του πρώην δήμου Σταυρούπολης του Νομού Ξάνθης (πλέον Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης Δήμου Ξάνθης), στο Δημόσιο Δάσος Δρυμού (δάσος Χαϊντούς), σε υψόμετρο 1350 μέτρων. Αποτελείται από δώδεκα (12) ξύλινους κεραμοσκεπείς αυτοεξυπηρετούμενους οικίσκους των δύο (2) δωματίων, μικτού εμβαδού 65τ.μ, με δυνατότητα φιλοξενίας 4-5 ατόμων ο καθένας, καθώς και έναν μικρότερο των 2 ατόμων.

Κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις από το Δασαρχείο Ξάνθης, κατά τα έτη 1991 – 92 και 2000 – 01, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Νομαρχία Ξάνθης, αποσκοπώντας να φέρει πιο κοντά τον σύγχρονο άνθρωπο στο δασικό περιβάλλον αλλά και να δημιουργήσει ένα χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…