Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πιλοτικά σε ιδιώτη η διαχείριση στερεών αποβλήτων

Πιλοτικά σε ιδιώτη η διαχείριση στερεών αποβλήτων

0

Με 8 άτομα προσωπικό η υπηρεσία τεχνικών έργων. Ο αντιδήμαρχος Ι. Ζερενίδης ζήτησε να απεμπλακεί η υπηρεσία από την μεταφορά και την διακομιδή και να ανατεθεί με νόμιμη διαδικασία σε πιστοποιημένο φορέα

 

 

«Τους μπήκανε ψύλλοι» από την έκπτωση του 72% στην προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού και θα ζητήσουν εξηγήσεις – «Στολισμός» για τις απευθείας αναθέσεις του Κέντρου Πολιτισμού

 

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων… δεν κυριάρχησε στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι. Αντίθετα μάλιστα ήταν κυρίαρχο το Πνεύμα της φιλονικίας, της καχυποψίας, της έντασης και της εμμονής σε συγκεκριμένες αντιπολιτευτικές τακτικές που εξυπηρετούν το θεαθήναι. Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική αρχή κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δίνει κομμάτι  αρμοδιοτήτων της που αφορά την διαχείριση των στερών αποβλήτων σε  ιδιώτες, ότι κάνει κατάτμηση έργων και απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους επιχειρηματίες  προβάλλοντας ως αιτιολογία (κατά παράφραση τίτλου ελληνικής ταινίας ) το «αμάρτησα για τα παιδιά μου». Επιπρόσθετα αντιμετωπίστηκε με καχυποψία η πρόταση του δημάρχου να ζητηθούν από τους 3 από τους 4 αναδόχους που πέρασαν στη β΄φάση του διαγωνισμού για προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού, διευκρινιστικές απαντήσεις επειδή παρατηρήθηκαν υπέρογκες εκπτώσεις του 72% ενεργοποιώντας το άρθρο 88 που νόμου 4412. Με την δημοτική αρχή να εξηγεί ότι το κάνει για να κατοχυρώσει ότι ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα έχει συνέπεια στην τήρηση των προδιαγραφών και την αντιπολίτευση να εκφράζει καχυποψία και επιφυλάξεις ως προς την σκοπιμότητα της πρότασης.

Σε ιδιώτη η μεταφορά  και η διαχείριση των μπαζών και των στερεών αποβλήτων

Όπως αναδείχθηκε από τις ερωτο – απαντήσεις τόσο του υπεύθυνου μελετητή κ. Βαρελτζίδη όσο και του αντιδημάρχου τεχνικών έργων κ. Ζερενίδη αλλά και του δημάρχου κ. Τσέπελη, οι τεχνικές υπηρεσίες αδυνατούν να εξυπηρετούν όλη την επικράτεια του δήμου με 8 άτομα προσωπικό και προκειμένου να απεμπλακεί η υπηρεσία από την μεταφορά, την αποκομιδή και την ανακύκλωση  των μπαζών, φερτών υλικών (κλαδιά) οικοσκευών ή οικιακού εξοπλισμού (στρώματα καρέκλες κ.λ.π.) που εναποθέτουν οι πολίτες είτε δίπλα στου κάδους ή όπου αλλού, αποφάσισε να αναθέσει αυτή την εργασία σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού. Έτσι δόθηκε εντολή στον κ. Βαρελτζίδη για μια μελέτη για την κατάρτιση προδιαγραφών ώστε να γίνει η προκήρυξη διαγωνισμού. Όπως επισημάνθηκε μέχρι τώρα το έργο της μεταφοράς των αποβλήτων  αυτό το είχαν οι τεχνικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την υπηρεσία Πρασίνου και η μόνη διαχείριση ήταν να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ αι όχι σε πιστοποιημένο φορέα και σε ειδικές μονάδες ανακυκλώσιμων όπως ορίζει ο νόμος για όλα και ιδιαίτερα για τα αμιαντούχα μια ειδική κατηγορία επικινδύνων αποβλήτων .

«Ναι μεν αλλά» αλλά πέρασε ομόφωνα

Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Δημαρχόπουλος εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ότι αυτό θα λειτουργήσει ενισχυτικά και θα αυξηθούν αυτοί που αυθαιρέτως και παράνομα βγάζουν νύχτα πλάι στους κάδους τα απόβλητα. Ο κ. Δημαρχόπουλος επίσης τόνισε πως μέχρι τώρα ο δήμος έκανε μεταφορά και πως υπήρχε πιστοποιημένος φορέας. Ο κ. Σταυρακάρας προσέγγισε το θέμα από την πλευρά του ιδιώτη θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για τον ανάδοχο ο οποίος επειδή θα πληρώνεται με το τονάζ είναι εύλογο ότι τον συμφέρει να έχει περισσότερα απόβλητα να διαχειριστεί. Η απάντηση που δόθηκε από τον κ Ζερενίδης ήταν ότι η διαδικασία είναι ορισμένη και  ότι βάσει του ζυγολογίου θα κόβεται το τιμολόγιο και παρουσία υπαλλήλου του δήμου. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το έργο είναι πιλοτικό διάρκειας 6 μηνών και αναλόγως πως θα λειτουργήσει θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί. Ο κ. Παπαχρόνης επεσήμανε ότι μ’ αυτό τον τρόπο ο δήμος εκχωρεί αρμοδιότητές του σε ιδιώτες για να πάρει την σαφή απάντηση από τον κ. Ζερενίδη ότι είναι απόφαση της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα και όπως επίσης είναι υποχρέωσή της και η εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία: «Θέλουμε να παρέχουμε σωστές υπηρεσίες στους δημότες μας με νόμιμο τρόπο». Συνοψίζοντας δε ο δήμαρχος είπε: «Ουσιαστικά ο δήμος έρχεται να διορθώσει το κομμάτι ασυνέπεια τη πολιτών. Δεν έχουμε το προσωπικό για να το κάνουμε γι αυτό θα το αναθέσουμε σε ιδιώτη ώστε να γίνει άμεσα και νόμιμα. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα εκτός της ψήφου του κ. Δημαρχόπουλου που επέλεξε να είναι εκτός αιθούσης και αυτό να αναγραφεί στα πρακτικά.

«Τους μπήκανε ψύλλοι» από την έκπτωση του 72%

Το άλλο θέμα(6ο ) που συζητήθηκε με ένταση και αντεγκλήσεις ενίοτε επί προσωπικού αφορούσε τον διαγωνισμό για την προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Όπως ειπώθηκε από τον κ. Φανουράκη που ήταν εισηγητής του θέματος κατά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών στις ομάδες Α, Β, Δ παρατήρησαν εκπτώσεις άνω της τάξης του 55% και έως και 72%. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος πρότεινε να ζητηθούν εξηγήσεις από τις εταιρίες αυτές ώστε να είναι διασφαλισμένος ο δήμος ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα ασυνέπειας σε σχέση με την ποσότητα ή την ποιότητα των προμηθειών. ¨Όπως ανέφερε ο κ. Φανουράκης αυτό μπορεί να γίνει καθώς προβλέπεται από το άρθρο 88 του νόμου 4412. Επ’ αυτού υπερθεμάτισε και η νομική σύμβουλος κ. Χατζηιλιάδου.

Επίθεση Μελισσόπουλου στον δήμαρχο

Η προσέγγιση του κ. Μελισσόπουλου: «Σας έπιασε επιλεκτική ευαισθησία και βρίσκεται πολύ υψηλές τις εκπτώσεις. Κι εμάς μας έπιασε καχυποψία και σας ρωτάμε. Σε ποιες περιπτώσεις με μεγάλες εκπτώσεις ζητάτε εξηγήσεις;»

Η απάντηση του δημάρχου: «Ξέρω κ. Μελισσόπουλε ότι δεν ρωτάτε τίποτε τυχαία» , για να  εξηγήσει: «Προκαλεί εντύπωση το ποσοστό του 72% και καλό είναι να κατοχυρώσουμε το δήμο». Η αναφορά του δημάρχου στο «τίποτε τυχαίο» εξόργισε τον κ. Μελισσόπουλο καθώς το εξέλαβε ως μομφή εναντίον ότι  έχει κάποια συμφέροντα και γι αυτό ρωτά και του ζήτησε να ανακαλέσει. Ο δήμαρχος ανακάλεσε ότι δεν υπονόησε τίποτε τέτοιο.

Ο κ. Δημαρχόπουλος είπε απορρίπτει την πρόταση του δημάρχου να δοθεί το περιθώριο των 10 ημερών ώστε να δοθούν εξηγήσεις από τις εταιρείες και να ξανασυζητηθεί το θέμα. Ωστόσο ζήτησε δε να γραφτεί στα πρακτικά ότι εγκρίνει το πρακτικό του διαγωνισμού.   Ο κ. Μελισσόπουλος αιτιολογώντας την απόφασή της παράταξής του να καταψηφίσει είπε: «Παρεμβαίνετε στην διαδικασία του διαγωνισμού. Υπέρ ψήφισε ο κ. Παπαχρόνης.

 «Στολισμός» για τις απευθείας αναθέσεις του Κέντρου Πολιτισμού

Τέλος το θέμα που επίσης προκάλεσε εντάσεις ήταν το 10ο  που αφορούσε την  αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Κέντρου Πολιτισμού για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό και την οργάνωση εκδηλώσεων σε διάφορους χώρους της πόλης. Μήλον της έριδος οι απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού.

Χαρακτηριστικοί διάλογοι.: Μελισσόπουλος: Κάνετε απευθείας αναθέσεις στους τοπικούς επιχειρηματίες. Μην μας το παίζετε «Ξανθόπουλος», «Αμάρτησα για τα παιδιά μου».

Παπαχρόνης: «Μας ενοχλούν τα τεχνάσματα οι απευθείας αναθέσεις πρέπει να σταματήσουνε. Ζητάμε δήθεν 3 προσφορές ενώ έχουμε καταλήξει και παίρνουμε τηλέφωνο. Αυτά τα αποστήματα πρέπει να σπάσουν. Έχουμε αλλεργία σε τέτοιες διαδικασίες γι αυτό το καταψηφίζουμε».

Δημαρχόπουλος: « Ο διάκοσμος είναι αρμοδιότητα του δήμου. Τα θέμα αφορά κατάτμηση έργων που κάνει ο δήμος και το παρουσιάζει ότι το κάνει το Κέντρο Πολιτισμού».

Ακολούθησε ένα πανδαιμόνιο με τον κ. Φανουράκη να χαρακτηρίζει πολύ προσβλητική τη στάση του κ. Δημαρχόπουλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…