Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παρουσία μυοκάστορα στους υγρότοπους του ΕΠΑΜΑΘ

Παρουσία μυοκάστορα στους υγρότοπους του ΕΠΑΜΑΘ

0

Αρνητικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και τις αγροτικές καλλιέργειες μπορεί να έχει διαβίωση του ξενικού και επιβλαβούς είδους στην περιοχή μας

 Έκκληση από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας-Θάσου προς τους πολίτες να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις εμφάνισής του

Μετά από αναφορές στο διαδίκτυο για παρουσία Μυοκάστορα σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Φορέας Διαχείρισης μαζί με την Διεύθυνση Δασών Ροδόπης πραγματοποίησαν αυτοψία. Την Τετάρτη 23-10-2019 μικτό συνεργείο επιβεβαίωσε την παρουσία ενός ατόμου Μυοκάστορα στην περιοχή του ρέματος γιαλού, στα Πετρωτά, Ν. Ροδόπης. Στα δημοσιεύματα παρουσιάζονταν δύο άτομα ωστόσο κατά την αυτοψία καταγράφηκε μόνο ένα χωρίς να γνωρίζουμε τι απέγινε το δεύτερο και αν συνεχίζει να βρίσκεται στην περιοχή. Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Μυοκάστορας (Myocastor coypus) είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη Νότια Αμερική που μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του. Ο Μυοκάστορας βρέθηκε στους υγροτόπους της Ελλάδας καθώς ορισμένα άτομα απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία, και κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον (όχθες ποταμών και υγροτόπους).

Είναι κυρίως φυτοφάγο ζώο, το οποίο τρέφεται με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, αλλά μπορεί επίσης, όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, να αναζητήσει την  τροφή του σε αγροτικές καλλιέργειες καθώς και σε φωλιές πουλιών στο έδαφος ή σε καλαμιώνες, για τα αυγά τους. Οι επιπτώσεις της παρουσίας του στους υγροτόπους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές τόσο για την βιοποικιλότητα όσο και για την τοπική οικονομία.

Όπως σημειώνει σχετικά ο ΦΔ, η παρουσία του Μυοκάστορα σε τόσο κοντινή απόσταση από τις προστατευόμενες περιοχές όπως η λίμνη Ισμαρίδα και οι θρακικές λιμνοθάλασσες αποτελεί απειλή για μελλοντική εισβολή του είδους στις περιοχές αυτές. Τονίζεται ότι μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί άτομο Μυοκάστορα εντός των υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα από́ τα εισβλητικά είδη απαιτεί́ παρακολούθηση, έγκαιρη ανίχνευση, μακροπρόθεσμο έλεγχο και μέτρα περιορισμού́ των συνέπειων τους. Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμη είναι η βοήθεια των πολιτών για αυτό ο ΦΔ απευθύνει έκκληση να αναφέρεται τυχόν παρατηρήσεις ή καταγραφές Μυοκάστορα στην περιοχή στους εκάστοτε Φορείς Διαχείρισης και Δασαρχεία, ενώ σε καμία περίπτωση να μην ταΐζουν τα άτομα του είδους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…