Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Όπου υπάρχουν παιδιά υπάρχει και Αη Βασίλης

Όπου υπάρχουν παιδιά υπάρχει και Αη Βασίλης

0

Πολλά γράμματα στον Αη Βασίλη έστειλαν και φέτος τα Ξανθιωτάκια. Ήδη βρίσκονται στα …χέρια του

 Πάνω από 150.000 γράμματα μαζεύουν τα γραμματοκιβώτια των  ΕΛΤΑ κάθε χρόνο

 Οι εποχές αλλάζουν, όμως ο Αη Βασίλης παραμένει… σταθερή αξία στις παιδικές ψυχές! Η συμπαθητική φιγούρα του στρουμπουλού γερούλη που μοιράζει δώρα στα παιδιά εξακολουθεί να γλυκαίνει τα όνειρά τους και η προσμονή της έλευσής του δώρου που του ζήτησαν να φωτίζει τα πρόσωπά τους κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς. Γι αυτό και από αρχές του Δεκέμβρη τα παιδιά γράφουν γράμματα στο Αη Βασίλη κάθε χρόνο.

Πολλά γράμματα στον Αη Βασίλη έστειλαν τα Ξανθιωτάκια

Έτσι και φέτος γέμισαν το ειδικό γραμματοκιβώτιο των ΕΛΤΑ στην Ξάνθη. Τα νηπιαγωγεία έκαναν ουρά και τα παιδιά χαρούμενα έριξαν το γράμμα τους στον Αη Βασίλη.  Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα περισσότερα ήδη βρίσκονται στα χέρια του …Αη Βασίλη, της ειδικής υπηρεσίας στα κεντρικά ΕΛΤΑ (Εταιρικής Επικοινωνίας των ΕΛΤΑ) που ανοίγουν τα γράμματα και πράττουν αναλόγως σ’ αυτά που έχουν διεύθυνση. Συνήθως αποστέλλουν συμβολικά δωράκια με κάρτες φιλοτελισμού ή γραμματόσημα. Έτσι τον ουσιαστικό αν και κρυφό ρόλο του Αη Βασίλη αναλαμβάνουν και πάλι οι γονείς που ως δια μαγείας μαντεύουν το επιθυμητό δώρο και πράττουν αναλόγως. Αυτό δίνει έρεισμα στο να επινοηθούν οι πιο ευφάνταστες σκηνοθεσίες έλευσης του Αη βασίλη για να μην απογοητευτούν τα παιδιά. Μια όμορφη διαδικασία που δημιουργεί ισχυρές αναμνήσεις για μετέπειτα όταν τα παιδιά μπουν πια στο κόσμο των μεγάλων!

Πάνω από 150.000 γράμματα μαζεύουν τα γραμματοκιβώτια των  ΕΛΤΑ κάθε χρόνο

Περίπου 150.000 γράμματα συγκεντρώνονται στα Ελληνικά Ταχυδρομεία κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο. Η δράση αυτή συνεχίζεται εδώ και 27 χρόνια από τα ΕΛΤΑ ενώ έχει ενεργοποιηθεί και μια ιστοσελίδα, το hohoho.elta.gr, που μπορούν όλοι να βρουν οδηγίες για να γράψουν σωστά τα γράμματα, έτοιμες φόρμες γραμμάτων, όλα τα σημεία που υπάρχουν κόκκινα γραμματοκιβώτια και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια.

Όλοι οι εργαζόμενοι απαντούν εθελοντικά με κάρτες στα γράμματα, ενώ διαβάζουμε μόνο όσα είναι χωρίς φάκελο», αναφέρει ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας των ΕΛΤΑ Λάζαρος Λαζαρίδης. «Όλα αυτά τα γράμματα φυλάσσονται σε αποθήκες της εταιρείας και καταστρέφονται μετά από 10 χρόνια», συμπληρώνει και καταλήγει: «Κάποια από τα γράμματα έχουν τοποθετηθεί σε ένα μεγάλο λεύκωμα των ΕΛΤΑ».

Οι περίεργες επιθυμίες

Ξεπερνούν την φαντασία όλων τα αιτήματα και τα λόγια που γράφουν κάποια παιδιά στα γράμματα τους. Μέχρι και στη «δωροδοκία» φτάνουν μερικά παιδιά για να πείσουν τον Άγιο Βασίλη να τους φέρει το δώρο τους. «Είχαμε βρει σε ένα γράμμα κολλημένα μια ξύστρα, ένα μολύβι και ένα κέρμα, που έγραφε «για τις αμαρτίες μου» θυμάται ο κ. Λαζαρίδης. Οι περίεργες επιθυμίες των παιδιών αρχίζουν από τρελά παιχνίδια και φτάνουν σε ανθρώπους και συναισθήματα.

«Θέλω να μου φέρεις ένα καινούριο καλό μπαμπά» γράφει ένα παιδί με αρκετά ορθογραφικά λάθη σε γράμμα του, που φανερώνει την πολύ μικρή ηλικία του. Μια μαθήτρια που «ομολογεί» ότι ο χαρακτήρας της έχει αλλάξει προς το χειρότερο, ζητάει συγχώρεση και έναν «αληθινό έρωτα με τον Βασίλη». «Σε κάποια παιδιά φέρνετε δυο ή τρία δώρα, γιατί έτσι μου λέει ο συμμαθητής μου;» είναι ένα από τα ερωτήματα παιδιού που περιμένει απάντηση μαζί με το δώρο του.

Τα γράμματα ενηλίκων!

Συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση προκαλούν τα γράμματα ενηλίκων προς τον Άγιο Βασίλη. Γνωρίζουν ότι ίσως το γράμμα τους δεν θα βρει ποτέ τον κατάλληλο παραλήπτη, αλλά δείχνουν την ανάγκη να γράψουν αυτό που νιώθουν και να ελπίσουν πως κάτι θα αλλάξει. Είναι άνθρωποι που πρόσφατα είτε έχουν χάσει έναν άνθρωπο τους ή ακόμα και την  δουλειά τους και γράφουν τα παράπονα τους και τις ευχές τους για το νέο έτος.

«Είναι η πρώτη φορά που σου γράφω γράμμα κι ας κοντεύω τα 30. Το μόνο που θέλω από σένα είναι να μου δίνεις δύναμη και υγεία για να ζω την ζωή μου έτσι όπως θέλω, να μπορώ να είμαι ευτυχισμένος και να κάνω χαρούμενους του ανθρώπους που αγαπώ» είναι η εισαγωγή του γράμματος ενός  άντρα που στέλνει πρώτη φορά γράμμα και στο τέλος ζητάει πίσω την μηχανή που του έκλεψαν. Ανάμεσα στα χιλιάδες γράμματα, υπάρχει και ένα από μια μητέρα που θα είναι ευγνώμων αν ο Άγιος Βασίλης την βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι ο πρώην άντρας της.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…