Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Ανεμοδαρμένη» η Ξάνθη από την «Ζηνοβία»

«Ανεμοδαρμένη» η Ξάνθη από την «Ζηνοβία»

0

Θυελλώδεις άνεμοι ξήλωσαν τη στάση Αστικών στο νοσοκομείο – Υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα

 Πτώση δέντρου στην Χρύσα – Ζημιές σε κολώνα της ΔΕΗ  – «Ιπτάμενα»  κεραμίδια από τις στέγες σπιτιών σε Σταυρούπολη, Δαφνώνα, Ιωνικό – Απαγορευτικό από το Λιμενικό Τμήμα Λάγος

Με θυελλώδεις ανέμους που ξεπερνούν τα 8 Μποφώρ έκανε την εμφάνισή της η «Ζηνοβία» στην Ξάνθη. Ούτε νιφάδα έπεσε στα ορεινά ή στα πεδινά του νομού μας όπως σ’ άλλες περιοχές κυρίως την νότιας Ελλάδας, ούτε σταγόνα βροχής. Το χαρακτηριστικό του καιρού είναι μόνο πολύ δυνατός άνεμος ενίοτε ηλιοφάνεια όμως με τσουχτερό κρύο …

Θυελλώδεις άνεμοι ξήλωσαν τη στάση Αστικών στο νοσοκομείο – Υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα

Μικροπροβλήματα προκάλεσαν οι δυνατοί άνεμοι στην πόλη της Ξάνθης. Όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών Έργων και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Ζερενίδης το σημαντικότερο συμβάν ήταν στην περιοχή του νοσοκομείου και συγκεκριμένα στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 46 όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε την στάση των αστικών και την πέταξε πάνω σε παρακείμενα παρκαρισμένα αυτοκίνητα προκαλώντας υλικές ζημιές. Στο σημείο κλήθηκε και η αστυνομίας.

Πτώση δέντρου στην Χρύσα – Ζημιές σε κολώνα της ΔΕΗ

Επίσης δέντρο πλησίον του γηπέδου της Χρύσας έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ προκαλώντας ζημιές. Στην μανία του ανέμου δεν μπόρεσε να αντισταθεί και μια πινακίδα σήμανσης  που παρασύρθηκε. Όλα αυτά τα περιστατικά ευτυχώς δεν προκάλεσαν κάποιο ατύχημα με θύμα άνθρωπο ή ζώο. Όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης συνεργείο του δήμου είναι σε επιφυλακή και  επεμβαίνει όπου χρειαστεί.

Σπασμένα κλαδιά δέντρων στο Αυξέντιο

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν και στην πεδινή ζώνη του νομού. Όπως μας ενημερώνει ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος  Τσιτιρίδης διαπιστώθηκαν μόνο μικροπροβλήματα  και ειδικότερα κάποια σπασμένα κλαδιά δέντρων στο Αυξέντιο τα οποία και απομακρύνθηκαν από συνεργείο του δήμου.

Απαγορευτικό από το Λιμενικό Τμήμα Λάγος

Απαγορευτικό σήμα για οποιαδήποτε δραστηριότητα σε θάλασσα εξέπεμψε το Λιμενικό τμήμα Λάγος. Όπως ανέφερε ο υπολιμενάρχης κ. Α. Κυλίτσης σε περιπολία που έγινε δεν διαπιστώθηκε κάποια ζημία σε πλεούμενα στο αλιευτικό καταφύγιο των Αβδήρων αλλά και στο λιμάνι του Λάγος ή του Φαναρίου. Παρά ταύτα εφιστά την προσοχή να τηρηθεί το απαγορευτικό σήμα για οποιαδήποτε δραστηριότητα στην θάλασσα από αλιείς ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

«Ιπτάμενα»  κεραμίδια από τις στέγες σπιτιών σε Σταυρούπολη, Δαφνώνα, Ιωνικό

Το πέρασμα της «Ζηνοβίας» έγινε αισθητό στην ορεινή περιοχή από τα κεραμίδια που ξηλώθηκαν από στέγες σπιτιών στην Σταυρούπολη, στον Δαφνώνα και στο Ιωνικό. Όπως μας ενημερώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα και σ’ όλη την ορεινή περιοχή και πως όλοι οι δόμοι είναι ανοιχτοί καθώς δεν υπάρχουν προβλήματα με χιόνι ή παγετό αλλά ούτε και με πεσμένα δέντρα ή κατολισθήσεις στην άσφαλτο.

 

Οδηγίες από την Εγνατία Οδό προς τους οδηγούς

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν όσοι οδηγοί κινηθούν στο τμήμα της Εγνατίας οδού μεταξύ Κομοτηνής – Ξάνθης.

Σε σχετική ανακοίνωση από την Εγνατία Οδό επισημαίνεται ότι οι οδηγοί που διατρέχουν την οδό πρέπει να δείχνουν αυξημένη προσοχή και να ακολουθούν τις βασικές συμβουλές ασφαλούς οδήγησης:

  • Οδηγείτε πάντα συντηρητικά και ποτέ επιθετικά.
  • Μην κινείστε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Στη Λ.Ε.Α. επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία των οχημάτων άμεσης επέμβασης και έκτακτης ανάγκης (Τροχαία, Πυροσβεστική, Ασθενοφόρα κ.λπ.).
  • Μη σταματάτε για κανένα λόγο το όχημα επί της οδού.
  • Ποτέ μην υπερβαίνετε τα όρια ταχύτητας όπως αυτά καθορίζονται από την οδική σήμανση και τον ΚΟΚ. Οι πινακίδες ορίων ταχύτητας δεν καθορίζουν την ταχύτητα που πρέπει να κινείστε αλλά το ανώτατο όριο ταχύτητας, σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση βροχής – χιονιού:

Η οδήγηση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως είναι στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και χιονόπτωσης, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αλλά και ιδιαίτερη ψυχραιμία.

Οδηγώντας σε βρεγμένο ή χιονισμένο οδόστρωμα πρέπει:

  • Να οδηγείτε με μικρότερη ταχύτητα.
  • Να κρατάτε τις αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.
  • Να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές πορείας, καθώς και τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.
  • Τα ελαστικά του αυτοκινήτου να είναι σε καλή κατάσταση.
  • Να γνωρίζετε να τοποθετείτε τις αλυσίδες στο όχημά σας, ώστε να το κάνετε όταν χρειαστεί.
  • Εάν το όχημά σας ακινητοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο στην οδό, εξέλθετε από αυτό και σταθείτε πίσω από τα στηθαία ασφαλείας, αναμένοντας την έλευση βοήθειας.

Κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη μετακίνηση των οχημάτων, των οδηγών τους και των επιβατών.

Σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων οι οδηγοί των φορτηγών (άνω των 3,5 τόνων)  που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Εγνατία Οδό, θα πρέπει να επικοινωνούν με την Τροχαία της περιοχής από την οποία θα διέλθουν, για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας των μεγάλων οχημάτων.

Οι οδηγοί των υπόλοιπων οχημάτων θα πρέπει να έχουν αλυσίδες για τα οχήματά τους και να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις προειδοποιήσεις της Τροχαίας και στην ηλεκτρονική σήμανση επί του αυτοκινητόδρομου.

Για πληροφορίες και για άμεση βοήθεια, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …