Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέο «φυτίλι» από την συγκρότηση των σχολικών επιτροπών

Νέο «φυτίλι» από την συγκρότηση των σχολικών επιτροπών

0

Ταράσσεται από συνεχείς  αντιπαραθέσεις το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης.

3 παρατάξεις συμφώνησαν να μην ορίσουν μέλη – Ζήτησαν αλλαγή συστατικής πράξης στις Επιτροπές

 

Φανουράκης: «Η πρόταση του δημάρχου είναι δεσμευτική»

 

 

Συνεχίζεται το σίριαλ των επεισοδιακών και μαραθώνιων συνεδριάσεων στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Άλλη μια «παράσταση» δόθηκε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου που ενώ περιελάμβανε 3 μόνο θέματα στην ημερήσια διάταξη τέλειωσε στις 9.30 προκαλώντας δυσφορία ακόμη και στους ίδιους τους πρωταγωνιστές πόσο δεν μάλλον στους όποιους θεατές ή ακροατές! Πρόκειται για μια λειτουργία που αποδεικνύει παθογένεια και μάλιστα το ανησυχητικό είναι ότι τείνει να παγιωθεί. Να επισημάνουμε πως χρέη προέδρου του δημοτικού συμβουλίου  ανέλαβε ο αντιπρόεδρος κ. Ματθαίος Σαββίδης, λόγω απουσίας του προέδρου κ. Γιάννη Μπούτο, ο οποίος επέβαλλε …νόμο και τάξη με πυγμή προκειμένου να τηρηθούν οι χρόνοι και να μην εκτροχιαστεί η συζήτηση.

Η ΔΕΥΑΞ και τα …απόνερα της συμφωνίας με τη ΔΕΥΑ Νέστου

Παρότι ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης έδειξε καλή πρόθεση ζητώντας συγγνώμη για την απουσία του δημάρχου, λόγω έκτακτων ανειλημμένων υποχρεώσεων  όπως δικαιολόγησε, και στην συνέχεια συνεχάρη τον κ. Δημαρχόπουλο για την εκλογή του στο Δ,Σ. της ΚΕΔΕ η συνέχεια δεν ήταν στο ίδιο κλίμα. Ο κ. Δημαρχόπουλος έφερε το θέμα της ΔΕΥΑΞ και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της παράταξης του για το ότι η ΔΕΥΑΞ προέβη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, επισημαίνοντας πως ελήφθη ερήμην των μελών του Δ. Σ. και πως θα ζημιώσει την εταιρεία με 300.000 ευρώ όπως και ότι ο πρόεδρος με συγκεκριμένες ενέργειες κατά του κ. Σδρέβανου επιθυμεί να φιμώσει την αντιπολίτευση. Να σημειώσουμε ότι για το ίδιο θέμα αντέδρασαν με κοινή ανακοίνωση και οι παρατάξεις «Ξάνθη για Όλους» και «Νέα Ξάνθη». Απαντώντας ο κ. Καμαρίδης είπε πως τα νούμερα που επικαλείται ο κ. Δημαρχόπουλος είναι φανταστικά και ψευδέστατα και δεσμεύτηκε πως στο επόμενο συμβούλιο θα φέρει τα έγγραφα της συμφωνία με την ΔΕΥΑ Νέστου και θα ενημερώσει όλους του επικεφαλής και όλους του δημοτικούς συμβούλους λεπτομερώς.

Ομοφωνία για τη στήριξη στον Σύνδεσμο  υποτροφιών και στον σύλλογο ΑΜΕΑ

Θετικά ανταποκρίθηκαν όλες οι παρατάξεις στο αίτημα του Συνδέσμου υποτροφιών να στηρίξει ο δήμος 5 υποτροφίες των 300 ευρώ εκάστη για αντίστοιχους μαθητές. Όλοι συμφώνησαν και μάλιστα υπερθεμάτισαν όπως ο κ. Χουσεϊνογλου Τιμούρ, ζητώντας ο δήμος να εγκρίνει  μεγαλύτερο ποσό και να δοθούν περισσότερες υποτροφίες. Ο κ. Λύρατζης πρότεινε όλοι να γίνουν μέλη του Συλλόγου, πρόταση που έγινε αποδεκτή. Ομόφωνα δεκτό έγινε και το αίτημα για ενίσχυση του συλλόγου ΑΜΕΑ Ξάνθης με το ποσό των 1.322 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων μιας δράσης του συλλόγου.

«Μύλος» με τον ορισμό μελών στις Επιτροπές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

«Μήλον της έριδος» μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευση αποτέλεσε ο Ορισμός μελών στις Επιτροπές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα θέμα που σε παλαιότερες εποχές αποτελούσε θέμα διαδικαστικό, έγινε αφορμή για μια έντονη αντιπαράθεση. Να θυμίσουμε ότι τα δύο αυτά θέματα συζητήθηκαν σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο όμως απορρίφθηκαν από την Αποκεντρωμένη με το σκεπτικό ότι η αντιπολίτευση δεν όρισε αντιπροέδρους. Όπως διευκρίνισε ο κ. Φανουράκης που ήταν εισηγητής των θεμάτων στο σκεπτικό δεν αναφέρεται ως λόγος απόρριψης ο ορισμός δημοτών στις επιτροπές καθόσον προβλέπεται από το άρθρο 240 του νόμου 3463/2006 η συμμετοχή δημοτών με συνάφεια με το αντικείμενο στα Νομικά Πρόσωπα, όπως συνηγόρησε ο νομικός σύμβουλος του δήμου.

3 παρατάξεις συμφώνησαν να μην ορίσουν μέλη – Ζήτησαν αλλαγή συστατικής πράξης στις Επιτροπές

Κάθετα αντίθετοι δήλωσαν οι επικεφαλής 3 παρατάξεων και συγκεκριμένα οι παρατάξεις «Ξάνθη για Όλους» , «Αγάπη για την Ξάνθη μας» και «Πολίτες για την Ξάνθη». Σε κοινή δήλωσή τους που ανέγνωσε ο Σάββας Μελισσόπουλος γνωστοποίησαν την απόφασή τους  να μην ορίσουν μέλη για αντιπρόεδρους στις Επιτροπές, με την αιτιολογία ότι δεν επιθυμούν να νομιμοποιήσουν μια παρατυπία. Όπως εξήγησε  κ. Μελισσόπουλος δεν είναι εξ αρχής αντίθετος με τον ορισμό δημοτών στις επιτροπές αλλά με την προϋπόθεση να προβλέπεται στην συστατική τους πράξη: «Εάν προτείνεται  διαδικασία με δημοτικούς συμβούλους και δημότες χωρίς ν’ αλλάξει η συστατική πράξη στις επιτροπές δε θα συμμετέχουμε. Δεν θεωρούμε νόμιμο να εκπροσωπηθεί ο δήμος μόνο από δημοτικούς συμβούλους και δεν είναι πρόβλημα για μας η συμμετοχή των δημοτών αν και εφόσον αυτό γίνει νόμιμα», τόνισε ο κ. Μελισσόπουλος χαρακτηρίζοντας «πολιτική γκάφα» της δημοτικής αρχής την προηγουμένη απόφαση που απέρριψε η Αποκεντρωμένη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Παπαχρόνης ο οποίος παρατήρησε πως: «δεν ακούσαμε ούτε ένα “mea culpa”. 3 παρατάξεις σας λέμε ότι δεν θέλουμε να έχουμε ουδεμία σχέση με άλλη παρανομία αλλά δεν πτοείσθε. Δεν θα αποχωρήσουμε αλλά δεν θα συμμετέχουμε». Ο κ. Λύρατζης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει ενώ ο κ. Δημαρχόπουλος καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον ορισμό μελών και προέδρου ωστόσο πρότεινε για την πρωτοβάθμια τον κ. Σαββίδη με αναπληρωματικό τον ίδιο και τον Ιγιαννίδη με αναπληρωματικό τον Ηλιάδη καθώς και την Παυλίδου με αναπληρωματικό τον Γουναρίδη.

 

Φανουράκης: «Η πρόταση του δημάρχου είναι δεσμευτική» – Ορισμός των μελών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας  

Ο κ. Φανουράκης αφού πρώτα ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη των επιτροπών και τους δημότες για όσα ακούστηκαν τόνισε πως η βούληση της δημοτικής αρχής είναι ο ορισμός δημοτών και ότι το προβλέπει το άρθρο 240 που ισχύει για την διοίκηση όλων των Νομικών Προσώπων. Έτσι πρότεινε για την Πρωτοβάθμια τους: Ζερενίδη με αναπληρωματικό  Λεβέντ, Φανουράκη με αναπληρωματικό Μπαντάκ, Καραπαπάζογλου Χρήστο με αναπληρωματικό Σπάρταλη, Γιαννώτα, Νικολαϊδου , Τριανταφύλλου και εξ οφιτσίου: Σαρόγλου , Τσιφτσίδου, Μέλιος , Παπαλάμπρου με τους αναπληρωματικούς Ρουσάκη, Νταλάκη, Στυλιαννίδου Καραγκιόζη, αντίστοιχα. Ζήτησε δε να προτείνουν οι παρατάξεις 2 μέλη. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση του δημάρχου ψηφίστηκε από 9 συμβούλους καταψηφίστηκε από την 20 ενώ λευκό ψήφισε η παράταξη Βογιατζή. Για πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Καραπαπάζογλου από την δημοτική αρχή ενώ αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Ιγιαννίδης με 18 υπέρ.

Για την Δευτεροβάθμια η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι: Ζερενίδης με αναπληρωματικό, Ασκαρίδη, Φανουράκης με αναπληρωματικό Ελευθεριάδη, Σουά με αναπληρωματικό Λεβέντ, και οι δημότες Μούρκας, Κωστάκη, Γεντζέμ Κοτέλνογλου, Νασόπουλος, Λουκοπούλου . Εξ οφιτσίου οι: Τσεντικόπουλος με αναπληρωματικό Τερζόγλου , Πυλαρινός με αναπληρωματικό  Κάππο, Γαννίδης με αναπληρωματικό Ρουσάκη και Κιροτσιάν με αναπληρωματικό Γαβριηλίδη, Η πρόταση καταψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις πλην του κ. Βογιατζή που ψήφισε Λευκό, Στην ψηφοφορία των μελών της αντιπολίτευση έλαβε 19 υπέρ ο Σαββίδης από την παράταξη Δημαρχόπουλου. Πρόεδρος της Δευτεροβάθμια ορίστηκε η Δήμητρα Κωστάκη  με 9 ψήφους υπέρ και 10 παρών και 9 κατά και αντιπρόεδρο τον κ. Σαββίδη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…