Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τριπλάσιες οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα από τις χώρες της Ε.Ε.

Τριπλάσιες οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα από τις χώρες της Ε.Ε.

0

Στην υψηλή φορολογία αποδίδουν τις διαφορές οι εταιρείες

Έως και τριπλάσιες είναι οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μελέτη της εταιρείας Empirica, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το κόστος της κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, εμφανίζει την Ελλάδα ως την 3η πιο ακριβή χώρα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η μελέτη παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και περιέλαβε στοιχεία που αντλήθηκαν από τους ιστότοπους των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ε.Ε., όπως και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Κορέα, Τουρκία κ.ά.) τον Φεβρουάριο του 2018. Τα πακέτα που επιλέχθηκαν για την αξιολόγηση από την Ελλάδα ήταν πολύ λίγα και μη αντιπροσωπευτικά της αγοράς. Ωστόσο, τα συγκρίσιμα πακέτα που η Ε.Ε. προσδιορίζει ως μέση χρήση (5-10 Mbytes με απεριόριστη χρήση φωνής) εμφανίζουν πολύ υψηλότερο κόστος απόκτησης στη χώρα μας απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, οι εφαρμοζόμενες χρεώσεις κατατάσσουν τη χώρα μας σε πολύ υψηλές θέσεις.

Οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζουν πως οι αξιολογήσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς γίνονται με βάση τις τιμές τιμοκαταλόγου (ονομαστικές) και όχι τις πραγματικές τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής και εισπράττουν οι επιχειρήσεις. Επιπλέον αποδίδουν τις όποιες διαφοροποιήσεις προς τα επάνω κυρίως στην υψηλή εφαρμοζόμενη φορολογία.

Η χώρα όντως εφαρμόζει την υψηλότερη φορολογία, κατά μέσον όρο 40%, έχοντας πίσω της την Ουγγαρία με φορολογία 33%. Η φορολογία της κινητής στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25% επί του μηνιαίου λογαριασμού. Πάντως και χωρίς τη φορολογία, όπως αναφέρει μελέτη της βρετανικής Ovum που έγινε ακριβώς για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας της Ελλάδας, η χώρα είναι η 10η πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. στις υπηρεσίες κινητής. Αν προστεθεί η φορολογία, τότε τοποθετείται στην 6η θέση της Ε.Ε. και αν ακόμη οι χρεώσεις αυτές αναχθούν στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τότε η Ελλάδα σκαρφαλώνει ψηλότερα.

Αυτό διέκριναν την περασμένη εβδομάδα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός, οι οποίοι ζήτησαν την αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα κάτω. «Πρέπει να το παραδεχτούμε. Το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σε συνέδριο για τον κλάδο τηλεπικοινωνιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι πολλές διεθνείς αξιολογήσεις πάσχουν, καθώς αναφέρονται σε ονομαστικές και όχι πραγματικές τιμές, αλλά σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους προς τα κάτω.

Την ίδια θέση εξέφρασε την επόμενη ημέρα και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει τις τιμολογιακές πολιτικές των επιχειρήσεων, ο υπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να το επιτύχει αμέσως, αλλά μόνον εμμέσως. Πρόσθεσε ακόμη ότι στην επικείμενη δημοπρασία συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει είτε τη μεγιστοποίηση των εσόδων της είτε ένα χαμηλότερο τίμημα, με στόχο τη στήριξη του κλάδου και των επενδύσεών του. Ωστόσο, θα πρέπει και ο κλάδος να βάλει πλάτη στις επιδιώξεις της κυβέρνησης. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «θέλουμε να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα –με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.– και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη τόσο πρακτική όσο και συμβολική αξία».

Ωστόσο ο  επικεφαλής της Wind απάντησε ότι η βιομηχανία θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης για εναρμόνιση ονομαστικών και πραγματικών χρεώσεων. «Θα είμαστε αρωγοί σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, γιατί θεωρούμε ότι η σημειολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Πηγή: Καθημερινή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H Google ανοίγει το πρώτο cloud region στην Ελλάδα -«Θα δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας»

Δύο κέντρα αριστείας θα δημιουργήσει η εταιρεία, σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα Τη σειρά των αμε…