Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο «φως» όλες οι απευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής

Στο «φως» όλες οι απευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής

0

Σε 90 μέρες έγιναν 21 αναθέσεις προμήθειας και υπηρεσιών (εκτός των Ελευθερίων). Συνολικά ποσά:77.000 ευρώ.

 

Δήμαρχος Ξάνθης: «Αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ για τα πάντα στον δήμο»

Φανουράκης: «Οι απευθείας αναθέσεις είναι ένα εργαλείο»

Αποχώρησε μετά από διαπληκτισμό ο Χ. Δημαρχόπουλος

 

Με «σύννεφα» ξεκίνησε η κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα  – και όχι κατεπείγον όπως αναφέρθηκε –  την ενημέρωση του σώματος για προμήθειες ή υπηρεσίες που πραγματοποιούνται με την διαδικασία των απευθείας αναθέσεων. Τα «σύννεφα» έφεραν «μπόρα» όταν ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης εισήγαγε 4 εκτός ημερησίας θέματα με την μορφή του κατεπείγοντος που αφορούσαν την αντικατάσταση της Χρυσούλας Δημούδη μετά την παραίτησή της, από τον Παναγιώτη Αμβροσιάδη ως μέλος στα Διοικητικά συμβούλια της ΔΕΥΑΞ, του ΣΔΑΝΞ, του Κέντρου Πολιτισμού και του ΚΚΠΑ. Εξ αρχής ο κ. Δημαρχόπουλος ήταν αρνητικός στο να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις γι αυτά τα θέματα παρότι ο κ. Φανουράκης επεσήμανε προς το σώμα ότι δημιουργείται πρόβλημα στα Νομικά πρόσωπα καθώς δεν μπορούν να συνεδριάσουν τα Διοικητικά τους συμβούλια. Ο κ. Δημαρχόπουλος επέμεινε ότι δεν προβλέπεται από την διαδικασία και ζήτησε να συζητηθούν σε άλλο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι η παράταξη Δήμος Πρότυπο» καταψήφισε και τα 3 θέματα ενώ η συνεδρίαση σημαδεύτηκε με την αποχώρηση του κ. Δημαρχόπουλου μετά από έντονο φραστικό διαπληκτισμό στη διάρκεια διαλειμματος έξω από την αίθουσα με τον αντιδήμαρχο κ. Φανουράκη.

Τα ήξεις αφίξεις του νομικού πυροδότησαν την ένταση – Αποχώρηση Δημαρχόπουλου

Αφορμή δόθηκε από μια …αθώα ερώτηση του κ. Παπαχρόνη προς την νομική υπηρεσία για το αν υπάρχει νομικό κώλυμα επειδή με την παραίτηση της κας Δημούδη και την αντικατάστασή της από τον κ. Αμβροσιάδη δεν τηρείται η ποσόστωση ως προς το φύλο και αν αυτό επιφέρει αλλαγές και στην σύνθεση των επιτροπών και των διοικητικών συμβουλίων ως προς τα μέλη που συμμετέχουν και από τις άλλες παρατάξεις. Ο νομικός του δήμου απάντησε αρχικά πως  δεν υπάρχει κάτι παράτυπο και πως θα τηρούνταν η ποσόστωση αν υπήρχε άλλη γυναίκα αιρετή στην παράταξη της δημοτικής αρχής. Σ΄ότι αφορά δε αν επηρεάζει και την υπόλοιπη σύνθεση ο κ. Λάμπρου επιφυλάχτηκε να το εξετάσει κα να αποφανθεί. Ο πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία για πέντε λεπτά  και αυτά ήταν αρκετά για τον διαπληκτισμό και την αποχώρηση του κ. Δημαρχόπουλο που φανερά εκνευρισμένος είπε : «Με θλίβει ειλικρινά το δημοτικό συμβούλιο. Θα αποχωρήσω έκανα υπομονή αλλά αυτή δεν είναι λειτουργία δημοτικού συμβουλίου».  Τελικά ο νομικός του δήμου είπε με σαφήνεια και βεβαιότητα  πως δεν επηρεάζει την ποσόστωση η αντικατάσταση μέλους εφόσον ίσχυε κατά την σύσταση των επιτροπών. Τόσο ο κ. Χατζηθεοδώρου όσο και ο κ. Μελισσόπουλος εξέφρασαν την… ανασφάλειά τους από την νομική υπηρεσία επισημαίνοντας πως: «την μια λέει το ένα κ αι την άλλη το άλλο και δεν μας πείθει».

Μελισσόπουλος: «ή ήσασταν απαράδεκτα αδιάβαστοι ή είστε πολιτικά αφελείς»

Σ’ ότι αφορά τη συζήτηση του θέματος το οποίο τέθηκε με πρωτοβουλία του κ. Μελισσόπουλου και υπογραφές 18 δημοτικών συμβούλων, εισηγητής ήταν ο κ. Μελισσόπουλος ο οποίος και εντόπισε ότι η απόφαση του δημάρχου να ανατεθεί υπηρεσία σε  ιδιώτη και είχε μάλιστα υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό ήταν λανθασμένη γιατί δεν είχα τηρηθεί τα προβλεπόμενα από τον νόμο για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς. Αυτή η απόφαση στην συνέχεια ανακλήθηκε από την Οικονομική επιτροπή. Ο κ. Μελισσόπουλος ξεκαθάρισε ότι στόχος της εισήγηση του θέματος είναι να μπουν κανόνες διαφάνειας και ισοτιμία και σημείωσε ότι σε μόλις 3 μήνες η δημοτική αρχή έχει προβεί σε πολλές απευθείας αναθέσεις . Για το συγκεκριμένο θέμα της ανάθεσης είπε πως αν δεν είχε εντοπιστεί το λάθος ο δήμος θα έχανε 20.000 ευρώ ενώ έθεσε θέμα ηθικής και όχι νομιμότητας και υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ότι εξυπηρετούνται  …ημέτεροι σε βάρος άλλων επαγγελματιών: «Το λάθος διορθώθηκε από δική μας παρέμβαση και ο δήμος γλύτωσε 20.000 ευρώ. Δεν ξέρουμε όμως κατά πόσο ήταν λάθος ή συνειδητή επιλογή. Θέλουμε περισσότερη διαφάνεια και ισοτιμία και σας το λέμε τώρα για να μην σας καταγράψει η Ιστορία ως η δημοτική αρχή των απευθείας αναθέσεων. Θα σας ελέγχουμε σε κάθε σας βήμα. Και σ’ ότι αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση ή ήσασταν απαράδεκτα αδιάβαστοι ή πολιτικά αφελείς», κατέληξε ο κ. Μελισσόπουλος.

Παπαχρόνης: «Νόμιμο είναι ηθικό όμως όχι»

Ο κ. Παπαχρόνης έθεσε επίσης το δίλημμα περί νομιμότητας και ηθικής και συμπλήρωσε:  «Έχει ξεφύγει η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις και σας το λέμε τώρα στην αρχή της θητεία σας και όχι στο τέλος Επιλέξαμε όμως να κάνουμε άλλου είδους αντιπολίτευση, θέλουμε να βοηθήσουμε τον δήμο μας. Νόμιμο είναι ηθικό είναι; Η δημοτική αρχή έχει αποδείξει να επιλέγει το νόμιμο αγνοώντας το ηθικό. Θα παρακολουθούμε στενά πόσες αναθέσεις γίνονται σε ανθρώπους που ήταν στο ψηφοδέλτιό σας».

Χατζηθεοδώρου: «Μας κάνατε καλύτερη αντιπολίτευση…»

Ο κ. Χατζηθεοδώρου ανέφερε: Συμφωνούμε με την εισήγηση του Μελισσόπουλου. Σας καλύπτει στα πάντα ο νόμος Θεοδωρικάκου. Αυτό που κάναμε το κάναμε για να προλάβουμε καταστάσεις και κάνουμε δημιουργική αντιπολίτευση. Καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί το σύστημα είμαστε διαβαστεροί και παρόντες.   Θα βάλουμε πλάτη  αλλά αν δούμε ότι συνεχίζει η ίδια τακτική με τις απευθείας αναθέσεις θα μας βρείτε απέναντι. Σας ευχαριστούμε πάντως γιατί καταφέρετε να κάνετε μια πολύ καλή αντιπολίτευση ενωμένη αντιπολίτευση».

Ο κ. Παπαδάκης από την παράταξης «Ξάνθη για όλους σημείωσε: « Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τη διοίκηση και να επισημαίνει τα λάθη.

Υπάρχει προσπάθεια να απαξιωθεί αυτό. Έχω να πω ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια πρέπει και να δείχνει τίμια».

Φανουράκης: «Οι απευθείας αναθέσεις είναι ένα εργαλείο,  υπάρχουν πολλές διαδικασίες που πρέπει να προχωρήσουν έκτακτα» 

Απαντώντας ο κ. Φανουράκης ανέφερε ότι οι απευθείας αναθέσεις σε προμήθειες και υπηρεσιών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα εκτός των Ελευθερίων είναι 21 και τα συνολικά ποσά είναι 40.000 και 37.000 αντιστοίχως. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ.  Μελισσόπουλου τόνισε: «: Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη της υπηρεσίας και όχι μόνο την πολιτική ευθύνη. Για τη συγκεκριμένη ανάθεση,  δεν έγινε η ανάκληση γιατί το  είπε μόνο ο κ. Μελισσόπουλος . Το διαπίστωσε και η κα Σπανού είπε ότι ίσως ακολουθήθηκε λάθος διαδικασία. Έγινε η ανάκληση προσπαθήσαμε να δούμε ποια είναι η διαδικασία. Οι απευθείας αναθέσεις είναι ένα εργαλείο,  υπάρχουν πολλές διαδικασίες που πρέπει να προχωρήσουν έκτακτα. Βούλησή μας είναι να γίνουν διαγωνισμοί 2ετίας – 3ετίας για να δουλέψουμε καλύτερα

Δήμαρχος Ξάνθης: «Αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ για τα πάντα στον δήμο. Ξέρετε ότι δεν φοβάμαι να αναλάβω τις ευθύνες»

Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης απάντησε προς όλους αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ότι γίνεται στον δήμο: Απ’  τη στιγμή που μας δίνει ο νόμος αυτό το δικαίωμα όπου υπάρχει θέμα που μπορούμε να το κάνουμε για να προχωρήσουμε θέματα για το καλό του δήμου

Και όπου μπορούμε να κάνουμε διαγωνισμούς 2 ετίας ή 3ετιας θα το κάνουμε

Και σε μεγάλους διαγωνισμούς οι μεγάλες εταιρείες είναι  εκτός Ξάνθης κι ένα μεγάλο κομμάτι φεύγει εκτός νομού θέλουμε να βρούμε λύσεις

Αν ήσασταν στη θέση μας και έπρεπε να δώσετε λύσεις άμεσα δεν θα το κάνατε; Απ ‘ τη στιγμή που ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα;

Να μας κατηγορήσετε αν δίνουμε απευθείας αναθέσεις συνέχεια στους ίδιους ανθρώπους.

Δεν μπορείτε να μας το προσάψετε αυτό.

Δεν εξαιρούμε κανένα πολίτη ούτε με βάση με ποιον ήταν υποψήφιος ή με το  ποιον ψήφισε.

Ξέρετε ότι δεν φοβάμαι να αναλάβω τις ευθύνες.

Έχουν την πλήρη στήριξη όλες οι υπηρεσίες και οι συνεργάτες μου. Ο δήμαρχος δεν θα είναι μακριά από κανένα.

Θα είμαστε ειλικρινείς απέναντι σας . Αν κάνω λάθος θα βγω δημόσια και θα αναλάβω τις ευθύνες μου».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…