Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Παλιά Πόλη
Σας έχω ένα αποκλειστικό νέο, ιδιαίτερα σημαντικό για την Παλιά Πόλη. Σύντομα θ’ ανακοινωθούν κυκλοφοριακές αλλαγές για την περιοχή. Ριζικές αλλαγές που θα λύσουν μια κι έξω το όλο πρόβλημα. Με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται, το κυκλοφοριακό λύνεται και μάλιστα υπέρ των μόνιμων κατοίκων. Δηλαδή, κατά πληροφορίες μας, η κυκλοφορία Ι.Χ. αυτοκινήτων θα απαγορευθεί οριστικά και θα οριοθετηθούν μόνιμες θέσεις πάρκινγκ για τους μόνιμους κατοίκους. Περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση αυτή και από πότε θα εφαρμοστεί, θα ανακοινωθούν από το δήμο Ξάνθης.
Γ.Δ.
Δημοτικό
Στο όνομα του λαού της Ξάνθης οι φωνές, οι αποχωρήσεις και οι μη συναινέσεις; Εύκολη η δικαιολογία για να τα καλύψει όλα. Όμως ο λαός της Ξάνθης και εν προκειμένω οι δημότες αυτής, άλλα θέλουν. Και βεβαίως άλλα επιθυμούν να βιώσουν ως έργο και ως δράση του δημοτικού συμβουλίου.
Η εσκεμμένη παρεμπόδιση λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου δεν συμβαδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο με τα συμφέροντα του λαού που επιθυμούν θεωρητικά να εκφράσουν οι της αντιπολίτευσης.
Γεννάται ως εκ τούτου ένα ερώτημα: Είναι τόσο δύσκολο ν’αποδεχτεί κανείς την ήττα; Οι πρώην κατέχοντες την εξουσία ακόμη δεν αντελήφθησαν την αλλαγή της πραγματικότητας;
Το ερώτημα διατυπώνεται και αλλιώς: Αυτό που χάθηκε είχε τόσο μεγάλη αξία γι’αυτούς;
Γ.Δ.
Ελάχιστα τρώει, καθόλου δεν πίνει
Το ερώτημα είναι σαν κουίζ και δύσκολα θα το κερδίσει κανείς, εκτός κι αν έτυχε ως ομοτράπεζος μ’αυτόν να το προσέξει. Ας μη σας κρατάω σε αγωνία κι ας σας αποκαλύψω τον άνδρα, διότι για άνδρα πρόκειται και δη για τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη.
Πρόκειται για ασκητή ως προς το φαγητό. Τρώει ελάχιστα ως λίγο, πίνει μόνο νερό και σχεδόν καθόλου αλκοόλ και βέβαια δεν καπνίζει.
Από νέος ήταν αδύνατος, λιτοδίαιτος θα έλεγε κανείς και του άρεσε η γυμναστική. Όσοι τον γνωρίζουν πολλά χρόνια σημειώνουν πως παραμένει έτσι αναλλοίωτος μ’ ένα ελάχιστο γκριζάρισμα στους κροτάφους.
Γ.Δ.
Εταιρική Κοινωνική Πρωτοβουλία επιχείρησης
Ρόλος και αποστολή του Τύπου να μην αγνοεί τις πρωτοβουλίες των τοπικών επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Πρωτοβουλίας. Έτσι, το Σάββατο ανταμώσαμε με τους ανθρώπους της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Ροδόπη και τις Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης.
Τόπος συγκέντρωσης η Χρύσα, όπου και έγινε, παρά το ψιλόβροχο, δεντροφύτευση. Ήταν μια προσφορά της εταιρείας ΡΟΔΟΠΗ στην οποία βέβαια συνέδραμε ο δήμος με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ήταν εκεί ο διευθυντής της βιομηχανίας Ροδόπη κ. Σεραφείμ Καλούτσας, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου κ.Τόλης Κων/ντίνος, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ.Σιαμπάν Μπαντάκ και βέβαια η ακούραστη ομάδα της Υπηρεσίας Πρασίνου.
Η όλη δράση εντάσσεται στο πνεύμα συνεργασίας που έχει ο δήμος Ξάνθης σ’αυτές τις πρωτοβουλίες διαφόρων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Γ.Δ.
Υπέρ του Αντικαπνιστικού το 75%
Το 75% των Ελλήνων, στην τελευταία δημοσκόπηση, θέλουν την πλήρη τήρηση του Αντικαπνιστικού νόμου, ενώ 235 καταγγελίες έγιναν την πρώτη ημέρα λειτουργίας του αριθμού 1142. Φαίνεται πως η επιχειρηματολογία περί καρφώματος για όσους καλούν τις αρχές υπερασπιζόμενοι την εφαρμογή του νόμου δεν βρίσκει το έδαφος άλλων εποχών όπου ήταν σχεδόν αυτονόητη η συμπαράταξη του πολίτη με τον «κλέφτη ενάντια στον μπάτσο» ως απόδειξη του δημοκρατικού φρονήματός του.
Ο άλλοτε πλειοψηφικός κοινωνικός βάλτος της ευμενούς ουδετερότητας στην παραβατικότητα και στην χαμηλή εγκληματικότητα φαίνεται να έχει στερέψει. Αυτό σηματοδοτούν ξεκάθαρα τα δημοσκοπικά ευρήματα με βάση τα οποία οι πλειονότητα των πολιτών στηρίζει πολιτικές εφαρμογής του νόμου και της ασφαλούς κοινωνικής δραστηριότητας που άλλοτε είχαν τον χαρακτήρα ταμπού. Η δεκαετία της μεγάλης κρίσης και οι δυνάμεις της πολιτικής εξαπάτησης που την αξιοποίησαν για να κυβερνήσουν ή να αποκτήσουν ρόλο κολάκεψαν και αξιοποίησαν την παραβατικότητα, την ανέχτηκαν ακόμη και στις εγκληματικές μορφές με το πρόσχημα της «δημοκρατικής ανοχής». Όλο αυτό το παραμύθι έσκασε με πάταγο τον περασμένο Ιούλιο, απορρίφθηκε στο σύνολο του από την πλειοψηφία των πολιτών. Ο κόσμος ζητάει να μπει τάξη στα πράγματα, τον ανησυχεί το Μεταναστευτικό, αποζητά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, την ανάκτηση του χαμένου χρόνου και της ζωής του. Κατανοεί, ολοένα και περισσότερο, ότι το μπάχαλο και η σχετικότητα στην εφαρμογή των κανόνων, σε συνθήκες δημοκρατίας, είναι ο σίγουρος δρόμος για την αποτυχία και του ιδανικότερου σχεδιασμού για το μέλλον.
Σ.Θ.
Μπάζα και σκουπίδια φρακάρουν τις γέφυρες και τα ρέματα
Με το χέρι στην καρδιά θα πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες για άλλη μια φορά για τις προσωπικές μας ευθύνες για κάποια πράγματα. Όπως η αγαπημένη μας Θάσος έπαθε σημαντικές ζημιές από τις βροχές, όπως η Σαμοθράκη πριν λίγους μήνες.
Κύρια αιτία των πλημμυρών είναι τα ρέματα. Τα ρέματα που δεν καθαρίζονται εγκαίρως, τα ρέματα στα οποία εμείς, πετάμε σκουπίδια και οτιδήποτε δεν μας χρειάζεται, μέχρι κλαδιά από τις ελιές που κλαδέψαμε, μπάζα και ό,τι φανταστεί κανείς.
Όλα αυτά τα φερτά υλικά, συν μεγάλες ποσότητες νερού, συν πέτρες και χώματα, φρακάρουν στις γέφυρες ή τα στόμια εξόδου του νερού. Οπότε το νερό βρίσκει διέξοδο είτε από το πλάι ή από πάνω. Κι έτσι, ενώ θα έπρεπε το νερό να φύγει κανονικά από την κοίτη του ομαλά, τελικά πάει δεξιά-αριστερά και κάνει ζημιές στα παρακείμενα κτίρια ή αγροτικές εγκαταστάσεις.
Συμπέρασμα: Οι άνθρωποι είναι συνήθως αυτοί που δημιουργούν τις αρνητικές εξελίξεις διότι με τις δικές τους δράσεις παρεμβαίνουν αυθαίρετα αγνοώντας τον κίνδυνο. Έτσι, η φύση δεν εκδικείται, είναι λάθος. Απλώς η φύση θέλει σεβασμό από τον άνθρωπο.
Γ.Δ.
Για το δημοτικό πάρκινγκ
Μια προσπάθεια αδειοδότησης και λειτουργίας του υπόγειου πάρκινγκ στη οδό Ηρώων είναι σε εξέλιξη από την νέα δημοτική αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας δρομολογείται η έκδοση αδείας λειτουργίας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Αυτό προϋποθέτει την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων που έχει επισημάνει σε έκθεση της η υπηρεσία που βρίσκονται στη οροφή. Πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής είναι να το λειτουργήσει ο δήμος εφόσον εκδοθεί η άδεια και γίνουν όλες οι εργασίες συντήρησης. Το γεγονός ότι εκκρεμούν δίκες με την πρώην μισθώτρια δεν αποτελεί κώλυμα καθώς ο δήμος έχει κάνει έξωση και η αίτηση ανάκλησης από την μισθώτρια απορρίφθηκε.
Μ.Ξ.
Τίμησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Αδιαμφισβήτητα ήταν μια λαμπρή τελετή τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πόλη μας. Το γεγονός ότι έδωσαν το παρών πρώτα απ’ όλους ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, που ήρθε για δεύτερη φορά σ’ ένα μήνα, τρεις πρώην πρωθυπουργοί και πλήθος υπουργών και βουλευτών και αυτοδιοικητικών κ.λ.π. δείχνει την αποδοχή που έχει ο Εθνάρχης σ’ όλες τις γενιές και τις …φυλές της ΝΔ και πως τους ενώνει και τους εμπνέει όλους.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο αδελφός του Αχιλλέας Καραμανλής που μίλησε για τον άνθρωπο Καραμανλή καθώς και ο Κώστας Ζαγναφέρης που κατέθεσε προσωπικά του βιώματα για το πώς γνώρισε τον Κ. Καραμανλή την εποχή που ήταν παιδί και πόσο τον επηρέασε η πολιτική του παρακαταθήκη.
Μ.Ξ.
Η μεγάλη συζήτηση στην Ξάνθη για την Ξάνθη
-Να προβληματιστούμε;
-Γιατί όχι;
-Όμως όχι μόνον εμείς.
-Ποιοι θα πρέπει να προβληματιστούν;
Τα ερωτήματα μπορούν να συνεχιστούν. Όμως αυτό δεν είναι το θέμα. Ή μάλλον είναι μέρος του θέματος, της συζήτησης.
Κι έτσι, φτάσαμε στο ζητούμενο. Το οποίο δεν είναι άλλο από του ότι θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση στην Ξάνθη για την Ξάνθη.
Ναι, σωστά διαβάσατε. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη, σοβαρή και αναλυτική συζήτηση στην Ξάνθη για το παρόν και το μέλλον (κυρίως) της Ξάνθης.
Να επισημανθεί που βρίσκεται σήμερα η Ξάνθη και να επισημανθούν οι στόχοι και οι προοπτικές για το μέλλον ούτως ώστε η πόλη και ο νομός να γνωρίσουν πού θα πάνε, πώς θα πάνε και με ποιους τρόπους και σε πόσο χρόνο.
Προσοχή. Όλη αυτή η προσέγγιση δεν είναι εύκολη. Απαιτεί μελέτη, έρευνα και γνώσεις. Πρόκειται για το «δρομολόγιο» της Ξάνθης και των κατοίκων στο αύριο. Στο αναπτυξιακό αύριο για όλους.
Γ.Δ.
Η μέρα των Καραμανλικών
Θα την ονομάζαμε ως Φθινοπωρινή συγκέντρωση Καραμανλικών. Ήταν σχεδόν όλοι εκεί, δηλαδή εδώ, στην Ξάνθη. Κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πέρα από τους πολλούς επώνυμους που θα τους πληροφορηθείτε από το σχετικό ρεπορτάζ, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι ήρθαν άνθρωποι απλοί από τη Ροδόπη, Καβάλα και βέβαια Σέρρες, μιας κάποιας ηλικίας, οι οποίοι είχαν προσωπικές μνήμες από τον Πολιτικό που σημάδεψε την ιστορία του τόπου, τόσο πριν τη δικτατορία ως πρωθυπουργός αλλά και μετά, πάλι ως πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γ.Δ.