Είσαι ό,τι δηλώσεις
Στην Ελλάδα, και κυρίως στην Ξάνθη, μπορεί ο καθένας να δηλώσει ό,τι θέλει. Κυρίως δε κάποιοι χωρίς συναίσθηση αυτών που λένε, επικαλούνται ιδιότητες δημοσιογράφου, συγγραφέα, ποιητή, κριτικού και δημοσιολόγου. Όλοι έχουν την τύφλα τους. Απλά η κοινωνία της Ξάνθης τους δέχεται και τους ανέχεται αντί να τους πάρει με βρεγμένη σανίδα.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, έγραψε λόγια ασυνάρτητα άτομον τι, το οποίον ασκούσε μάλιστα και κριτική. Ασύντακτα, ανορθόγραφα και πέτρες και τούβλα μαζί.
Χωρίς ντροπή, χωρίς συστολή, χωρίς το γνώθι σ’αυτόν. Και από πάνω βαυκαλίζεται ο άσχετος πως ασκεί κριτική με την γραφή του.
-Δυστυχώς Ξάνθη τι σου μέλλει ακόμη να πάθεις…
Γ.Δ.
Δεν βρίσκουν ρόλο (στο μπροστά)
Με αφορμή το χθεσινό σχόλιο για την αντιπολίτευση εν γένει, συμπολίτης αναγνώστης του ΕΜΠΡΟΣ τηλεφώνησε και σε μια του φράση μόνον έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.
Μας είπε: «Μην ξαφνιάζεστε. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν βρίσκουν ρόλο στο μπροστά αλλά στο σημειωτόν επί τόπου και συχνά και προς τα πίσω».
Γ.Δ.
Αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους της Αλβανίας
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Αλβανίας και προστρέχει με 40 άνδρες των ΕΜΑΚ και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, για έρευνα και απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα ερείπια που άφησε πίσω ο σεισμός των 6,4 ρίχτερ. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον ομόλογό του της Αλβανίας για να του δηλώσει την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει και με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί στην θεομηνία που έπληξε την χώρα (επιστημονικό και ανθρωπιστικό υλικό).
Για μια ακόμη φορά η χώρα μας τείνει χείρα αλληλεγγύης σε γείτονες που βρίσκονται σε ανάγκη, και μάλιστα σε γείτονες που δεν έχουν δείξει διαχρονικά και τις καλύτερες διαθέσεις απέναντί μας. Όπως είχαμε πράξει και με τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία το 1999, μία κίνηση ανθρωπιάς που άλλαξε τότε το κλίμα μεταξύ των δύο λαών…
Κ.Λ.
Πεζογέφυρες σε Κιμμέρια και Χρύσα
Η απόφαση για την πεζογέφυρα στα Κιμμέρια έχει ήδη ληφθεί και σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και με απόφαση του δήμου να κατασκευαστεί πεζογέφυρα δίπλα από το σημείο που ήδη υπάρχει γέφυρα για τα οχήματα. Για να προστατευθούν λοιπόν τα παιδιά που πηγαινοέρχονται στα σχολεία τους η απόφαση έτυχε της ομόθυμης στήριξης.
Έτσι, θα έχουμε δύο πεζογέφυρες για να προστατευθούν οι πεζοί.
-Άντε με το καλό να ξεκινήσουν.
Γ.Δ.
Τακίμια οι Μελισσόπουλος – Χατζηθεοδώρου;
Όταν στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» Γιώργος Χατζηθεοδώρου έλεγε προς τον δήμαρχο ότι η δημοτική αρχή κατάφερε να κάνει μια αντιπολίτευση ενωμένη φαίνεται πως είχε κάτι κατά νου και το εννοούσε. Αυτό που φάνηκε στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν η απόλυτη σύμπνοια μεταξύ εκείνου και του κ. Μελισσόπουλου. Φαίνεται πως ο δεύτερος ψαρεύει και σ’ άλλους χώρους για ευρύτερες συμμαχίες…
Λέτε να έχουμε κανένα πολιτικό «αρραβώνα»;
Μ.Ξ.
Από τα Ωσαννά, στο Σταύρωσον Αυτόν
Το φαινόμενο γνωστό στο ελληνικό κυρίως ποδοσφαιρικό στερέωμα. Για το εφήμερο των προπονητών ποδοσφαίρου ο λόγος. Που μέχρι στιγμής ελάχιστες ομάδες, που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού δεν άλλαξαν προπονητή.
Τελευταίο κρούσμα στην Ξάνθη όπου ο Κίκο Ραμίρεθ πήρε στο χέρι τα αθλητικά παπούτσια και δώθε πάνε οι άλλοι. Κλασικό φαινόμενο. Μόνο που στην Ξάνθη ζήσαμε τις δυο όψεις του νομίσματος. Από τα Ωσαννά, στο Σταύρωσον αυτόν.
Κι έτσι η έξοδος Ραμίρεθ αύξησε τον αριθμό των διωγμένων προπονητών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Λογικό θα πουν οι γνωρίζοντες. Εύκολα διώχνεις τον προπονητή και 2-3 συνεργάτες του παρά τους πολλούς ποδοσφαιριστές. Κανόνας.
Γ.Δ.
Χαλούμι Ελλάδος
Το χαλούμι όπως θα γνωρίζετε όλοι ή σχεδόν όλοι, είναι ένα έδεσμα που παράγεται από γάλα και τρώγεται ψημένο. Ψημένο τυρί λοιπόν που στην Ελλάδα ήρθε από την Κύπρο. Από πού πήγε στην Κύπρο, άγνωστο.
Αυτό λοιπόν το χαλούμι θα παρασκευάζει στην Κύπρο η εταιρεία των Αδελφών Σαράντη, οι οποίοι ως γνωστόν έχουν τρία εργοστάσια εν Ελλάδι και άλλα τόσα στο εξωτερικό. Επειδή λοιπον ο κόσμος τρώει γαλακτοκομικά και προτιμάει τα προϊόντα των εταιρειών Τυράς Όλυμπος και Ροδόπη που είναι δύο αδελφές και ένας αδελφός, της ίδιας οικογένειας, βάζουν στο πιάτο μας εντός των προσεχών δύο ετών και το χαλούμι.
Χαλούμι Ελλάδος μέσω Κύπρου.
Γ.Δ.
Οι Βρετανοί φεύγουν, οι Βαλκάνιοι έρχονται;
Τι σου είναι η ζωή και οι πολιτικές εξελίξεις, κυρίως εδώ στη δική μας γειτονιά και την Ευρώπη. Οι Βρετανοί συζητούν για το Brexit, δηλαδή να φύγουν, παρότι πάρα πολλοί δεν το θέλουν τώρα. Από την άλλη οι Βαλκάνιοι γείτονές μας Αλβανοί και Βόρειομακεδόνες το θέλουν σαν τρελοί να ξεκινήσουν οι προενταξιακές διαδικασίες.
Μόνο που υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες-μέλη που δεν θέλουν την διεύρυνση της Ε.Ε. γιατί θεωρούν πως πρέπει να γίνουν άλλα πράγματα πρώτα.
Ένα νόμισμα, δύο διαφορετικές όψεις.
Γ.Δ.
Ο φωνακλάς κ. Βελόπουλος
Ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος εσχάτως «χτύπησε φλέβα χρυσού» κατά τη δική του αντίληψη βεβαίως. Μόνον που άνθρακες ο θησαυρός. Βρήκε μέσω πρόθυμων πληροφοριοδοτών αντικείμενο για ν’ασκεί τον κοινοβουλευτικό του ρόλο, τον δήμο Ξάνθης.
Έκανε όμως μεγάλο λάθος. Κι αυτό, διότι τόσο ο χαφιές του όσο κι ο ίδιος δεν είναι πρόσωπα που σέβονται ιδιαίτερα την αλήθεια. Με υπερβολές, ψευτοπατριωτισμό, εθνικισμό άφθονο που τρέχει από τα μπατζάκια τους, έχουν ως μόνιμο στόχο τον δήμο Ξάνθης.
Μόνον που ξεχνούν πως ως άτομα είναι μειωμένης αποδοχής από τους Ξανθιώτες. Ξεχνούν επίσης πως με τις κραυγές και τους αλαλαγμούς τίποτε δεν κερδίζεται. Απεναντίας, χάνεται η όποια αξιοπιστία τους και σοβαρότητά τους.
Ας τάχει αυτά υπόψιν του ο Βελόπουλος τουλάχιστον, διότι τον χαφιέ του οι Ξανθιώτες δεν του έχουν την παραμικρή εκτίμηση. Επομένως, άδικα κραυγάζει ο Βελόπουλος και το τσιράκι του.
Πάντως στην περίπτωσή τους ταιριάζει αυτό που λέει ο λαός μας: «Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι» ή και το άλλο «όμοιος ομοίω αεί πελάζει».
Γ.Δ.
Λόγια αλήθειας
Δυο λόγια για μια μοναδική περίπτωση και μια αποδοχή. Στους πολέμους, λέει ένα ρητό, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Ισχύει για όσα περάσαμε στα χρόνια της κρίσης αλλά και της πολιτικής αφέλειας πριν από αυτήν.
Για να το πω αλλιώς: Η ετήσια δαπάνη για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, από 11,5 δισ. το 2000, έφθασε στα 21,5 δισ. το 2010. Η δημόσια δαπάνη για συντάξεις, από 14,5 δισ. το 2000 έφθασε στα 33 δισ. το 2009.
Στο διάστημα αυτό, στα χρόνια της υπέροχης γενναιοδωρίας με δανεικά, εκτυλίχθηκαν στο ημίφως ή στο σκοτάδι και σκανδαλώδεις υποθέσεις – μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα, μεγάλες υπερκοστολογήσεις, με αντίδωρο, σε δημόσιες αναθέσεις και δημόσιες προμήθειες. Στην πυρά. Αλλά η κυρίαρχη αφήγηση πως η ελληνική χρεοκοπία οφείλονταν στα Μνημόνια ήταν επίσης ένα ψέμα μεγάλο και πέραν πάσης οικονομικής ανάλυσης.
Γ.Δ.