Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

0

Κανείς δεν θέλει αξιολόγηση
Σε τούτον τον όμορφο αλλά παράξενο τόπο με το όνομα Ελλάδα, υπάρχουν παράδοξα πολλά που έχουν καταρρίψει τα αυτονόητα των Ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, ενώ σε όλες τις σωστά οργανωμένα χώρες ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες αξιολογούνται, ΜΟΝΟΝ στη χώρα με τους πιο έξυπνους κατοίκους (την Ελλαδάρα μας ντε…) οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θέλουν, αρνούνται να αξιολογηθούν.
Οι ίδιοι βέβαια «αξιολογούν» τους επαγγελματίες, εμπόρους και γενικά τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα. Για τον εαυτό τους δεν θεωρούν κανέναν άξιο να τους αξιολογήσει. Διότι αυτοί είναι οι μέγιστοι, οι ικανοί, τα σαΐνια, τρομάρα τους.
Πάντως σ’όλους αυτούς υπενθυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες εδώ και πολλά χρόνια αξιολογούνται. Το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο παντού στη ζωή, εκτός από το ελληνικό δημόσιο.
-Καληνύχτα…
Γ.Δ.


 Θεοδωρικάκος: Προς κατάργηση οι Αποκεντρωμένες
Στις περιφέρειες θα μεταφερθούν αρμοδιότητες του κράτους που σήμερα έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως είπε κατά την ομιλία του στην ΓΣ της ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουν λύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και, υπό τα χειροκροτήματα των αιρετών, προανήγγειλε την μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις περιφέρειες.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συζήτηση κρατά, τουλάχιστον από το 2017 όταν αντίστοιχη εξαγγελία είχε κάνει ο τότε υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η οποία, ωστόσο, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Τώρα, ο νέος υπουργός έχει την ευκαιρία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό των αρμοδιοτήτων του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, που έχει εξαγγείλει.
Η.Α.


Ερωτηματικά
Και τώρα τι θα γίνει; Τι εξελίξεις θα έχουμε στην υπόθεση Novartis από δω και πέρα; Διότι εμφανίζεται η εισαγγελέας Ε.Τουλουπάκη σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Φρουζή ότι «του πρότεινε να μιλήσει εις βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων…»
Έτσι, ο πρώην ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας, μιλώντας για πρώτη φορά σχετικά με την υπόθεση στην Προανακριτική, δήλωσε ότι του προτάθηκε το καθεστώς προστασίας. Μάλιστα περιέγραψε άγνωστη συνάντηση με την εισαγγελέα τον Μάιο του 2018 κατόπιν προσκλήσεώς της, ενώ φέρεται ότι χαρακτήρισε την εισαγγελέα «μοχλό πίεσης» πάντα για να μιλήσει εις βάρος των πολιτικών προσώπων.
Μάλιστα ο Κ. Φρουζής δήλωσε πως ποτέ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν πολιτικό και σε κανέναν υπάλληλο του Υπουργείου Υγείας.
Μετά απ’ όλα αυτά, το μόνο που μένει είναι η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη να βγει δημόσια και να μιλήσει για όσα της καταμαρτυρούν.
-Η υπόθεση έχει ψαχνό και όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κάποιοι θα πληρώσουν ακριβά για όσα οργάνωσαν εις βάρος πολιτικών προσώπων.
Γ.Δ.


Βανδαλισμοί
Δεν θα πάψουμε να τονίζουμε ότι το φαινόμενο του βανδαλισμού πως θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Αποτελεί παρακμιακό φαινόμενο να μουτζουρώνονται αγάλματα, προτομές, μνημεία, σπίτια και άλλοι χώροι, δημόσιοι και ιδιωτικοί.
Οι δράστες είναι νέοι που με την πράξη τους αυτή δείχνουν την έλλειψη σεβασμού τόσο ως προς την ιστορία του τόπου όσο και την περιουσία του δημοσίου και των ιδιωτών. Νέοι, που χωρίς λόγο και αιτία, πολλές φορές χάριν διασκέδασης, φθάνουν σε ακραίες εκδηλώσεις συμπεριφοράς.
Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει και ιδεολογική αντίθεση. Δεκτό. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί βανδαλισμό αυτού που δεν συμφωνείς. Άρα, υπάρχει και έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης.
Γ.Δ.


Για την Επέτειο
Από την μεταπολίτευση και δώθε το φοιτητικό κίνημα πέρασε σε μια νέα περίοδο. Κατ’ αρχάς μεγάλωσε με την συμμετοχή της πλειοψηφίας των φοιτητών. Δεύτερο και σημαντικό ως προς την αρνητική του πλευρά, μπήκαν τα κόμματα και οι φοιτητές χωρίστηκαν σε παρατάξεις.
Τρίτο, μερίδα φοιτητών ριζοσπαστικοποιήθηκε, αυτονομήθηκε και οδηγήθηκε εκτός των γνωστών κομματικών γραμμών.
Η διαδρομή του φοιτητικού κινήματος έχει πλέον μια φθίνουσα πορεία. Η πλειοψηφία των φοιτητών επιθυμεί μια σωστή εκπαίδευση, την απόκτηση του πτυχίου και την εύρεση κατάλληλης εργασίας.
Χρόνια τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Μπαίνουν άλλοι στόχοι, άλλες προοπτικές γι’αυτό και η αποχή από τις φοιτητικές εκλογές είναι σε υψηλό επίπεδο.
Οι απαιτήσεις της Κοινωνίας, της νέας Οικονομίας κι αυτού ακόμη του δημοσίου είναι διαφορετικές. Για να κατακτηθούν αυτά απαιτούνται μελέτη, παρακολούθηση των μαθημάτων, εργαστήρια, εργασίες. Τα χρόνια που ζούμε ζητούν άλλα. Ζητούν συνέργειες, συναινέσεις. Όχι συγκρούσεις και διαχωρισμούς.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου πλησιάζει. Να ελπίσουμε ότι κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό θα δούμε φέτος; Κάτι που αρμόζει στον 21ο αιώνα, την περίοδο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης;
-Τιμή και δόξα στους νεκρούς της εξέγερσης.
-Τιμή στους νέους που με νηφαλιότητα θα πορευτούν στην πορεία, θα διατρανώσουν τα συνθήματά τους για ένα μέλλον με προοπτικές, με δουλειά, ψωμί, ελευθερία, πρόοδο, συνεργασία, συναίνεση και σεβασμό της διαφορετικότητας του άλλου, στη θρησκεία, στο χρώμα της επιδερμίδας, της ιδεολογίας.
Γ.Δ.


Περί βλασφημίας
Οι γνώμες διίστανται σ’ ότι αφορά την διάταξη περί βλασφημίας που προώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία όποιος βλασφημεί τα θεία θα διώκεται ποινικά. Το θέμα δεν κράτησε πολύ γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας την απέσυρε και όπως δήλωσε, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε. Προς τιμήν του ο υπουργός είπε κάτι πολύ σημαντικό. Ότι η πολιτεία πρέπει να ακούει την κοινωνία και να μη προχωρά θέματα που φέρνουν διχασμό και αναταραχή. Διαφορετική γνώμη εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος δήλωσε ότι η διάταξη  διαφυλάττει το συναίσθημα των πιστών.
Άποψή μας είναι ότι είναι έλλειψη παιδείας , φανατισμού και μισαλλοδοξίας, έλλειψη σεβασμού προς το θρησκευτικό συναίσθημα αλλά και ηλιθιότητας να βλασφημά κανείς τα θεία όλων των θρησκειών. Και ναι πλήττεται το θρησκευτικών συναίσθημα των πιστών.  Ωστόσο αποτελεί ένα δημοκρατικό δικαίωμα και η ποινικοποίηση της έκφρασής του μας οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς.
Κατά συνέπεια πολύ καλώς αποσύρθηκε η διάταξη.
Μ.Ξ.


Μας ξέχασε το τρένο…
Το καλοκαίρι πέρασε, Χριστούγεννα έρχονται και το τρένο δεν έφτασε στην Ξάνθη. Αν θυμάστε τα δρομολόγια του ΟΣΕ σταμάτησαν το καλοκαίρι και άφησαν όλη την Θράκη χωρίς τρένο με το επιχείρημα ότι λόγω καλοκαιριού που δεν έχει κίνηση είναι ασύμφορα τα δρομολόγια. Έτσι το τρένο σταματά στην Δράμα και από εκεί ο ΟΣΕ εξυπηρετεί τους πελάτες του με …λεωφορεία. Κι όλα αυτά όχι γιατί κάνουν κάποια έργα στην γραμμή αλλά για οικονομία. Είπαν και κάτι άλλο τότε, ότι θα επανέλθουν τα δρομολόγια τέλος Σεπτέμβρη. Όμως είμαστε στα μέσα του Νοέμβρη και δεν επανήλθαν….
Μήπως πρέπει να κινητοποιηθούν οι πολιτικοί παράγοντες; Να διαμαρτυρηθούν, να διεκδικήσουν;
Δηλαδή αντί να αναβαθμίσουμε και να διευρύνουμε το σύστημα των υποδομών στις μεταφορές δίνοντας ώθηση στο εμπόριο και στην τουριστική κίνηση, τις συρρικνώνουμε και περιμένουμε και τουρισμό και ανάπτυξη;
Πρόκειται για ανέκδοτο…
Μ.Ξ.


Προσοχή στις καθυστερήσεις
Η ώρα έναρξης μιας εκδήλωσης σίγουρα δεν αναφέρεται στην πρόσκληση έτσι για.. πλάκα. Η μη τήρηση της ώρας έναρξης είναι μια ελληνική συνήθεια που θα πρέπει να κοπεί. Διότι διαφορετικά δεν χρειάζεται να ορίζεται ώρα έναρξης. Όποτε νομίζει ο καθένας ξεκινάει.
Απαράδεκτη τακτική που δείχνει έλλειψη σεβασμού του διοργανωτή προς τους προσκεκλημένους που ήρθαν στην ώρα τους.
Πρόσφατο παράδειγμα σε συνέντευξη Τύπου. Οι δημοσιογράφοι περίμεναν μαζί με τεχνικούς τηλεόρασης και Ραδιόφωνα πενήντα λεπτά. Οπότε όλοι, αγανακτισμένοι από τη συμπεριφορά των διοργανωτών, σηκώθηκαν κι έφυγαν!
Για να κατανοήσουν επιτέλους κάποιοι (και είναι πολλοί…) ότι για να σε σεβαστούν, πρέπει να σέβεσαι πρώτα εσύ τους άλλους.
Γ.Δ.


Η Οικονομία στον Πολιτισμό
Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην χώρα, πέρα από τα άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα είχε και κάποια συμπεράσματα. Θα μείνουμε σε ένα. Στον Πολιτισμό και εξηγώ.Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε γνώσεις για τους αρχαίους φιλοσόφους της Ελλάδος όπως και την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.
Ακόμη και ο υπουργός Επενδύσεων της Κίνας που καθόταν δίπλα στη Λίνα Μενδώνη (υπουργός Πολιτισμού) δεν μιλούσε για επενδύσεις, αλλά ήθελε να συζητήσει για τον Πολιτισμό και την αρχαία Ελλάδα. Η μοναδική φορά που θέλησε να ασχοληθεί με τα Οικονομικά ήταν όταν ανέπτυξε ένα θέμα για την Οικονομία στον Πολιτισμό.
Κι εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης. Διότι από δεκαετίες τώρα υποστηρίζουμε με τα γραπτά μας πως ο Πολιτισμός, αξιοποιούμενος σωστά, μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στην Οικονομία μιας χώρας.
Εμείς βέβαια με τα γραπτά μας μεταφέραμε το θέμα στον τόπο μας, στην Ξάνθη, και ζητούσαμε, προτείναμε, αναφέραμε, στοιχεία πως η Ξάνθη και η Θράκη γενικότερα μπορεί, έχει όλα τα στοιχεία για να μπει στις τουριστικές επιλογές λόγω ακριβώς του Πολιτιστικού φορτίου που έχει και το οποίο είναι αρχαίο, ρωμαϊκό, βυζαντινό και οθωμανικό.
Το Πολιτιστικό δηλαδή αποτύπωμα μπορεί να κινήσει την τοπική οικονομία ή έστω στην αρχή να την συμπληρώσει.
-Αλήθεια, ακούει κανείς;
Γ.Δ.


Ξέχασαν τη μεσαία τάξη
Ο τίτλος από το πρωτοσέλιδο των «Νέων» τα λέει όλα. Αναφέρει: «Η μεσαία τάξη ζητάει ανάσες».
Είναι γεγονός, εάν θέλουμε να λέμε την αλήθεια. Η μεσαία τάξη η οποία λύγισε από το βάρος της υπερφορολόγησης, ειδικά στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρειαστεί να επιδείξει ακόμα μεγαλύτερη υπομονή προκειμένου να δει τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος να ξεφουσκώνουν. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση δεν επιφυλάσσουν κάποια ευχάριστη έκπληξη. Τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ είναι οι αδικημένοι του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας κλίμακας είναι από ελάχιστες έως και μηδενικές ενώ την ίδια ώρα απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου με το νέο καθεστώς των e-αποδείξεων. Εκτός από τους φορολογούμενους της μεσαίας τάξης στη ζώνη υψηλού κινδύνου των ηλεκτρονικών αποδείξεων βρίσκονται οι διαζευγμένοι, οι φιλοξενούμενοι και οι εργένηδες.
Ακόμη και για τους μισθωτούς με παιδιά που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη οι μειώσεις φόρου είναι συμβολικές της τάξης των 17 έως 40 ευρώ τον χρόνο, παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικά οι μισθωτοί με ένα παιδί δεν έχουν να περιμένουν καμία φοροελάφρυνση για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2020. Εκτός φορολογικών ελαφρύνσεων μένουν και οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…