Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

0

Να λοιπόν τα έργα έρχονται
Σύμφωνα με την συνέντευξη – συζήτηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Ζερενίδη που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό μας φύλλο, γίνεται σαφές ότι ξεκινούν τα έργα στον δήμο Ξάνθης.
Έτσι, ενεργοποιούνται μελέτες που έχουν «παγώσει», γίνεται σχεδιασμός νέων και αξιοποιούνται όσες μελέτες έχουν ωρίμαση και μπορούν να προχωρήσουν. Έρχεται λοιπόν ένα «πλούσιο» τεχνικό πρόγραμμα όπως εύστοχα το χαρακτήρισε ο τίτλος του ρεπορτάζ.
Έτσι, είναι έτοιμο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και η παρουσίασή του θα γίνει τον Δεκέμβριο. Θα γίνει οριστική παρέμβαση στις εισόδους της πόλης διότι οι σημερινές δεν παραπέμπουν σε πόλη της Ευρώπης.
Βέβαια, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου. Κι αυτό γιατί αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο στα χέρια του δήμου για τις όποιες παρεμβάσεις και εκτελέσεις έργων στον ιστό της πόλης.
Γ.Δ.


Έχει την πείρα και τις γνώσεις
Ποιος άραγε θα ήταν πλέον κατάλληλος με την πείρα που έχει και τις γνώσεις που απέκτησε με την ενασχόλησή του με τον ΧΥΤΑ Ξάνθης; Το ερώτημα δεν είναι φιλολογικό, αλλά πραγματικό.
Από τη δημιουργία του ΧΥΤΑ ο Μανώλης Τσέπελης ήταν εκεί με τον αείμνηστο Αμοιρίδη. Που του είχε εμπιστευτεί το στήσιμο και την λειτουργία του εγχειρήματος τα πρώτα χρόνια.
Τώρα λοιπόν, αναλαμβάνει και πάλι ο Τσέπελης την ευθύνη να βρει λύση στον ΧΥΤΑ διότι ήδη έχει κορεστεί εκεί ο χώρος και θα πρέπει να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι και νέες πρακτικές για να μην έχει πρόβλημα η Ξάνθη με τα σκουπίδια, όπως δεν είχε ποτέ, πρωτοπορώντας τότε έναντι άλλων δήμων με τη δημιουργία του ΧΥΤΑ και του ΣΔΑΝ.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
Σαν γνήσιοι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου, είδαμε τον αγώνα Μπάγερν-Ολυμπιακού το βράδυ της Τετάρτης. Κι ενώ περιμέναμε από τον Ολυμπιακό να «τα δώσει όλα» στο παιγνίδι, είδαμε έναν άνευρο, φοβισμένο Ολυμπιακό, να αμύνεται συνέχεια, να μην μπορεί ν’ αλλάξει δυο-τρεις μπαλιές. Κατώτερος των δυνατοτήτων του που γλύτωσε τον διασυρμό λόγω του τερματοφύλακά του.
Οι ακριβοπληρωμένες φίρμες του Ολυμπιακού παραδόθηκαν κυριολεκτικά στους Γερμανούς, απογοητεύοντας τους φιλάθλους τους.
Το τελικό σκορ 2-0 μικρή σημασία έχει διότι το αντιπροσωπευτικό ελληνικό συγκρότημα δυσφήμισε τον εαυτό του πρώτα και το ποδόσφαιρο εν γένει. Κρίμα.
Γ.Δ.


Έχει φιλοδοξίες ο Λύρατζης;
Συμπολίτης που παρακολουθεί τα δημοτικά τεκταινόμενα, μας ρώτησε εάν ο Λύρατζης έχει κάποιες φιλοδοξίες για ν’ αναλάβει κάποιο πόστο στο δήμο. Δεν γνωρίζουμε και του συστήσαμε να ρωτήσει τον ίδιο. Πάντως στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε μια επιθυμία του να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής ως εκπρόσωπος του δήμου Ξάνθης κάτι βέβαια που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.
Εάν αυτή ήταν η φιλοδοξία του, μάλλον χάθηκε. Εάν υπάρχει άλλη εμείς δεν γνωρίζουμε. Θα περιμένουμε να εκδηλωθεί αν και ο χρόνος περνάει και οι θέσεις καλύπτονται. Άρα οι φιλοδοξίες «προσφοράς στον δήμο»  θα μείνουν για το μέλλον…
Γ.Δ.


Συμβασιούχοι στο δημόσιο
Με απεριόριστο σεβασμό στην ανάγκη του κάθε ανθρώπου να εργάζεται και να είναι παραγωγικός για την κοινωνία και την οικογένειά του το σχόλιό μας για τις συμβάσεις στο δημόσιο. Αυτή την διαχρονική και διακομματική στρέβλωση που λειτουργούσε για πολλά χρόνια και με όλες τις κυβερνήσεις, με τα γνωστά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας.
Η διαδρομή γνωστή: Πρόσληψη στο δημόσιο για μερικούς μήνες, σε εποχιακές δουλειές με σύμβαση 3 έως 6 μηνών, λήξη της σύμβασης, στη συνέχεια νέα παράταση για «ανθρωπιστικούς» -ή μάλλον πολιτικούς λόγους- και ξανά παράταση… ώσπου στο τέλος ο συμβασιούχος προσέφευγε στα δικαστήρια απαιτώντας την μονιμοποίησή του «διότι καλύπτει μόνιμες και διαρκείς ανάγκες» και κατάφερνε να «τρουπώσει» όπως έλεγαν παλιά, από το παράθυρο.
Και πάλι από την αρχή, νέοι συμβασιούχοι, νέες μονιμοποιήσεις κλπ. Ένας φαύλος κύκλος που έφτασε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας στο 1 εκατομμύριο πριν από δέκα χρόνια και συνέβαλε να βουλιάξουν όλες οι ΔΕΚΟ και οι κρατικές βιομηχανίες (όπως η ΕΒΖ).
Το φαινόμενο φρέναρε κάπως με τους περιορισμούς που επέβαλε η τρόικα στις προσλήψεις στα χρόνια της κρίσης, κι ελπίζουμε να μην αρχίσει πάλι να ανθεί. Τώρα που φαίνεται πως η χώρα πάει να ορθοποδήσει, να εξορθολογίσει και περιορίσει το δημόσιο ψηφιοποιώντας υπηρεσίες, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Ας μη δούμε ξανά τα παλιά αθρόα «τρουπώματα»  στο δημόσιο…
Δ.Κ.


Τελευταία δημοσκόπηση
Με πάνω από 18 μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ είναι στο 42,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,8%, το ΚΙΝΑΛ στο 6%, το ΚΚΕ στο 5,4%, ενώ η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 βρίσκονται στο 3,1%.
Σε ερώτημα αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υλοποιήσει τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της το 11,2% πιστεύει ότι θα τις υλοποιήσει όλες. Το 34,6% απαντά ότι θα υλοποιήσει «τις περισσότερες», ενώ το 35,6% των ερωτηθέντων λέει «κάποιες/αρκετές». Συνολικά δηλαδή το 81,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει από αρκετά έως όλα όσα είπε στον ελληνικό λαό πριν από τις κάλπες.
Γ.Δ.


Λαϊκή σοφία

«Το να αποφεύγεις ορισμένους ανθρώπους για να προστατέψεις την ψυχική σου υγεία δεν είναι αδυναμία. Είναι σοφία». Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα θέματα στη ζωή που σε υποχρεώνουν να τ’ αποφεύγεις για να διατηρείς την ηρεμία σου.
Όπως αυτά που γράφουν κάποια site και εφημερίδες. Που έχουν το ψέμα στην ημερήσια διάταξη, τις υπερβολές και τις προσωπικές επιθέσεις εις βάρος προσώπων της δημόσιας ζωής. Που εισέρχονται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή τους, που εκβιάζουν και λασπολογούν ασύστολα όσους δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς τους κυρίως οικονομικούς.
Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει η κοινωνία να τους αποφεύγει διότι είναι άρρωστοι ψυχικά.
Γ.Δ.


Αντιπλημμυρικά έργα της ΔΕΥΑΞ
Αντιπλημμυρικά έργα εκτελεί η ΔΕΥΑΞ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και όχι μόνο. Συνεργεία της αλλάζουν σχάρες, καθαρίζουν φρεάτια, διατομές στους αγωγούς και εκτελούν τις απαραίτητες  εργασίες  ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα πλημμυρίσουν τα καταστήματα από τις βροχές του χειμώνα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ι. Καμαρίδης ήταν ένα πάγιο αίτημα των καταστηματαρχών για να σταματήσουν να βάζουν …τα σακίδια με άμμο προκειμένου να προφυλάξουν τα μαγαζιά τους από πλημμυρικά φαινόμενα. «Απλά η ΔΕΥΑΞ ανταποκρίθηκε όπως έχει χρέος να κάνει σε αντίθεση με την προηγούμενη διοίκηση που κώφευε 5 χρόνια», είπε ο κ. Καμαρίδης.
Μ.Ξ.


Το πρόβλημα μας αφορά όλους
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό θέμα απαιτεί, πάνω απ’ όλα συναίνεση και αποδοχή, επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα. Θέμα που αντί να μειώνεται, διογκώνεται. Κι αυτό γίνεται φανερό πλέον από την αύξηση των αφίξεων.
Θάλασσα και Έβρος, είναι τα δύο μεγάλα σημεία εισόδου των ανθρώπων αυτών που ψάχνουν να βρουν καλύτερη μοίρα ερχόμενοι στην Ευρώπη.
Είναι λοιπόν το πρόβλημα εδώ, δίπλα μας. Το να κλείνουμε τα μάτια μας σ’ αυτό, δεν το ξορκίζουμε, δεν το λύνουμε. Και δυστυχώς η λύση είναι μία κι αυτή απαιτεί ανοχή, συναίνεση και αποδοχή ότι θα πρέπει να ζήσουμε με τους πρόσφυγες και μετανάστες μαζί για αρκετό διάστημα. Είναι δύσκολο, το αναγνωρίζουν όλοι αυτό, αλλά τελικά δεν γίνεται διαφορετικά.
Ήδη  η κυβέρνηση ξεκίνησε τη «διασπορά» τους στις περιφέρειες για να διαχυθεί παντού ο πληθυσμός τους και να μην επιβαρύνονται μόνον κάποια νησιά και περιοχές της βόρειας Ελλάδος. Πελοπόννησος και Κρήτη θα πρέπει να βοηθήσουν φιλοξενώντας έναν ικανοποιητικό αριθμό.
Το πρόβλημα είναι ελληνικό (η Ευρώπη δυστυχώς παριστάνει το παγώνι) και θα πρέπει να το λύσουμε οι Έλληνες. Κι επιτέλους ας θυμηθούμε, οι περισσότεροι, τους προγόνους μας.
Γ.Δ.


Βρέχει fake news σε blog της πόλης
Αμετανόητοι είναι κάποια blogs στην πόλη μας που συνεχίζουν απτόητοι να μεταδίδουν ή fake news μόνο  και μόνο για να μαζέψουν κλικ και να βγαίνουν μετά να καμαρώνουν για την επισκεψιμότητα που έχει το blog τους. Το γεγονός δηλαδή ότι οι ειδήσεις που μεταδίδουν είναι ψεύτικες και παραπληροφορούν τον κόσμο δεν τους ενδιαφέρει καθόλου! Αυτό δείχνει πόσο σέβονται τους επισκέπτες τους αλλά και τους εαυτούς τους!
Και για να μη λέμε μόνο αλλά να μιλάμε με αποδείξεις. Blog της Ξάνθης δημοσίευσε είδηση στην οποία μάλιστα αναφερόταν σε παρέμβαση δημάρχου κάποιου δήμου του νομού ενώ όπως μας βεβαίωσε ο εν λόγω δήμαρχος δεν είχε ιδέα! Αυτό δεν το κάνει πρώτη φορά. Παλαιότερα είχε κάνει θόρυβο που πήρε μεγάλη έκταση για εκκένωση οικισμού του νομού εξαιτίας των πλημμυρών που διέψευσαν τόσο η αστυνομία όσο και ο αντιπεριφερειάρχης. Κάπου όμως το πράγμα έχει ξεφύγει και πρέπει να σταματήσει.
Γιατί δηλαδή αυτοί που παραπληροφορούν τον κόσμο πρέπει να έχουν ασυλία;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…