Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Βιβλιοπαρουσίαση: «Απόπειρα Εκπαιδευτικού Εκβουλγαρισμού (1941-1944)»

Βιβλιοπαρουσίαση: «Απόπειρα Εκπαιδευτικού Εκβουλγαρισμού (1941-1944)»

0

Το βιβλίο της Δήμητρας Πατρωνίδου στο «Π» την Τετάρτη το απόγευμα

 Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Επίκεντρο» και το βιβλιοπωλείο «Σπανίδης» παρουσιάζουν το βιβλίο της κας Δήμητρας Πατρωνίδου με τίτλο «Απόπειρα Εκπαιδευτικού Εκβουλγαρισμού (1941-1944)».

Πρόκειται για μια ανάλυση της εκπαιδευτικής πολιτικής του βουλγαρικού κράτους στην Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη κατά τη βουλγαρική κατοχή των ετών 1941-1944.

Η μελέτη αυτή συμβάλλει στη γενικότερη συζήτηση για τις διαδικασίες οικοδόμησης έθνους στα Βαλκάνια. Διαφωτίζεται ο ρόλος του σύγχρονου κράτους στη διαμόρφωση εθνικής ταυτότητας και στην καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης των βαλκανικών λαών, ένας ρόλος που αποτελεί και τον κρίσιμο παράγοντα στην ανάπτυξη του εθνικισμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα αναλύεται η προσπάθεια του σύγχρονου κράτους να παρέμβει στη διαδικασία των συνεχιζόμενων μεταλλάξεων των εθνικών ταυτοτήτων, γεγονός που αποτελεί ομολογουμένως «τη σπονδυλική στήλη» του Μακεδονικού Ζητήματος, παλαιού και νέου.

Ανιχνεύονται οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί που τέθηκαν σε λειτουργία, προκειμένου να επιβληθεί μια ενιαία εθνική γλώσσα και εθνική ιδεολογία στο πληθυσμιακό σώμα που κατοικούσε εκεί.

Η έρευνα βασίζεται σε βουλγαρικό αρχειακό υλικό της περιόδου 1941-1944, πρωτογενές και δευτερογενές: τα Αρχεία του βουλγαρικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, το περιοδικό Σχολική Επιθεώρηση και τη βουλγαρική Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Παράλληλα γίνεται χρήση βουλγαρικών βιβλιογραφικών δεδομένων, συχνά και σύγχρονων με τα υπό διερεύνηση εκπαιδευτικά φαινόμενα.

 Οι ομιλητές

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

-Νικόλαος Ιωσηφίδης, ιατρός

-Χρήστος Μιχαλόπουλος, πρόεδρος δικαστικών επιμελητών Εφετείου Θράκης

Και η συγγραφέας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μιχάλης Σπανίδης, εκδότης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» στην Καπναποθήκη Π, στην Ξάνθη.

Είσοδος ελεύθερη.

 Η συγγραφέας

Η Δήμητρα Πατρωνίδου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1970.

Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά πάνω σε θέματα ιστορίας και ιστορίας της εκπαίδευσης.

Ζει στη Δράμα και εργάζεται ως φιλόλογος σε λύκειο της πόλης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

43ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Ξεκινά την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 26 Σεπτεμβρίου Μέλος της κριτική…